R. Butautas apie trenerių rengimo subtilybes: „Bijai vilko – neik į mišką“

R. Butautas apie trenerių rengimo subtilybes: „Bijai vilko – neik į mišką“

„Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone likus vos keliems turams, artėja metas, kuomet komandos pradės skinti nuo pat rudens išlieto prakaito ir įdėto darbo vaisius.



Didžioji dalis ekipų lemiamą sezono stadiją pasitinka vedamos ne tų pačių trenerių, kurie nurodymus savo auklėtiniams dalino rugsėjį. Tokių komandų – net šešios iš vienuolikos. Vairininkus jau įsibėgėjus čempionato kovoms keitė Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Wolves Twinsbet“, Panevėžio „7bet-Lietkabelis“, Klaipėdos „Neptūnas“, Mažeikių „M Basket-Delamode“ ir „Šiauliai“.

Apie šį fenomeną portalas LKL.lt kalbėjo su buvusiu Lietuvos rinktinės vyr. treneriu, dabar Lietuvos sporto universiteto (LSU) krepšinio studijų ir mokslo centrui vadovaujančiu Ramūnu Butautu.

„Atleidimas yra viena iš trenerio darbo specifikų, – teigė naująją trenerių kartą ruošiantis specialistas. – Nuo to nepabėgsi, nes treneris neša atsakomybę už komandos rezultatus. Neretai jis būna pamirštamas prie pergalių, bet visada matomas, kai komandai nesiseka ir ji pralaimi.


Šiuos dalykus turime priimti filosofiškai. Taip, tai yra skaudu, pats esu tą savo kailiu patyręs. Bet tai trenerio darbo dalis, o šis darbas yra sudėtingas. Didelis psichologinis spaudimas, ne kiekvienas tą gali atlaikyti. Bet jei bijai vilko – neik į mišką. Jei myli krepšinį, ta meilė užgožia visus nepatogumus ir skausmingus įvykius.“

„Betsafe-LKL“ trenerių štabuose netrūksta LSU alumnų ar studentų. Vien vyr. trenerio pozicijose R. Butautas suskaičiuoja būrį čia išsilavinimą gavusių strategų: Giedrių Žibėną, Nedą Pacevičių, Virginijų Šeškų, Gediminą Petrauską ir Aurimą Jasilionį. Dar platesnės asistentų, kineziterapeutų ir fizinio rengimo trenerių gretos.

„Didžiuojamės, kad beveik visos lygos komandos trenerių štabuose turi mūsų buvusių auklėtinių. Tikime, kad mūsų jaunesnės kartos studentai papildys ir pakeis vyresniuosius kolegas. Esame šios srities lyderiai ir stengsimės kartelės nenuleisti. Mūsų tikslas yra parengti visapusišką šiuolaikinį trenerį. Į tą mes orientuojamės ir savo mokymo programose“, – tvirtino R. Butautas.

Lygindamas jau dabar aukštame lygyje besidarbuojančią kartą su kol kas treniravimo mokslus kremtančiais būsimaisiais treneriais, R. Butautas išskirią aiškų privalumą, kurį ateinanti karta atsineš su savimi.

„Lyginant senąją kartą ir ateinančius jaunuosius trenerius, reikia paminėti naująsias technologijas, kompiuterines programas, su kuriomis mūsiškiai nuo pirmo kurso mokosi atlikti rungtynių analizę, skautingą. Čia jie turi prieš mus didelį pranašumą, nes mūsų laikais tokių dalykų nebuvo. Informacijos srautas yra begalinis, reikia tik noro ir mokėti atsirinkti, kas yra vertinga, o kas nelabai.

Krepšinis yra turbūt sparčiausiai besikeičianti sporto šaka. Treneris privalo pastoviai tobulėti. Su kiekvienu sezonu vyksta taisyklių pasikeitimai, atsiranda naujovės, nauji metodai. Mes stengiamės jiems atiduoti savo praktines žinias, kad jie mokytųsi iš mūsų patirties ir mūsų darytų klaidų, išvengdami jų savo kelyje“, – apie trenerių rengimo subtilybes mintimis dalinosi buvęs rinktinės vairininkas.

Puikią progą gilinti savo žinias ir įgauti įvairių kompetencijų praktiniu būdu LSU studentai turės jau artimiausiu metu, kuomet startuos „LKL Street x Rimi“ projektas. Tai gegužės mėnesį prasidėsiančios nemokamos ir vietos bendruomenes įtraukiančios krepšinio treniruotės „Betsafe-LKL“ klubų miestuose, o tiksliau – lauko aikštelėse. Būtent šie jaunieji specialistai taps treniruočių koordinatoriais ir rūpinsis jaukia atmosfera bei sklandžiu užsiėmimų procesu. Informaciją apie būsimų treniruočių tvarkaraštį bus galima rasti čia.


„Tai labai sveikintinas projektas, jame dalyvaujame su dideliu noru, nes tai ir tam tikra socialinė misija. Tokie inciatyva labai svarbi ir naudinga mūsų visuomenei, krepšinio populiarinimui, kad šis sportas taptų prieinamas absoliučiai visiems, neskirstant žmonių pagal jokius kriterijus. Mūsų studentai yra įsitraukę, jie noriai dalyvauja pasiruošime ir su nekantrumu laukia pirmųjų treniruočių“, – sakė R. Butautas.

Šios savaitės pradžioje LSU treniravimo studijų programų studentai dalyvavo specialiai šiam projektui surengtuose mokymuose. Čia su jaunuoliais savo patirtimi dalinosi Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) įkūrėjas Andrius Čerškus, „Įgūdžių laboratorijos“ atstovas Darius Tolušis, socialinio hostelio „Chata“ socialinė darbuotoja Inga Antanavičiūtė, geriausias Lietuvos arbitras Gytis Vilius, buvęs rinktinės krepšininkas Šarūnas Vasiliauskas bei „Active Youth“ instituto vadovė Kamilė Kucharskaitė.

Visi jie studentams suteikė žinių ir naudingų įžvalgų, padedančių ugdyti šiuolaikiniam specialistui reikalingas savybes – lyderystę, komunikaciją, krizių valdymą, treniravimo metodikų išmanymą, gebėjimą įtraukti skirtingas asmenybes ir reflektuoti.


„Visos paskaitos su lektoriais buvo tikrai naudingos. Studentai aktyviai dalyvavo, turėjo aibes klausimų. Po to jie parodė savo sugebėjimus aikštelėje, kaip mes įsivaizduojame tas treniruotes lauko aikštelėse.

Studentams tai labai didelė patirtis. Treniruotes jie ves individualiai, be rimtos priežiūros. Tai didelė atsakomybė ir galimybė tobulinti savo bendravimą, kadangi treniruotėse dalyvaus įvairaus amžiaus ar socialinių sluoksnių atstovai.

Jei kalbėtume apie profesinę naudą, tai be jokios abejonės, didžioji dauguma mūsų studentų pradės dirbti krepšinio mokyklose su mažais vaikais. Tos treniruotės yra specifinės. Jos turi būti judrios, linksmos, įgauti įvairių žaidimo atspalvių. Būtent tokios treniruotės ruošiamos šiame projekte. Tai turės įtakos jiems renkant patirtį prieš ateities darbus“, – abipuse projekto nauda džiaugėsi R. Butautas.


„LKL Street x Rimi“ ambasadoriai – puikiai visiems pažįstami krepšininkai: Deividas Sirvydis, Arnas Butkevičius, Mindaugas Kuzminskas ir kiti. Užsiėmimų metu bus garantuojama saugi ir tolerantiška aplinka, o po jų su dalyviais vyks diskusijos ir refleksijos.

Iš viso planuojama surengti iki šimto tokių užsiėmimų, kuriuos galiausiai vainikuos rugsėjo mėnesį vyksiantis gatvės krepšinio festivalis.

LKL.lt

Video rekomendacijos: