Kas tie „Žalgirio“ naujokai ir ko iš jų galima tikėtis?

Kas tie „Žalgirio“ naujokai ir ko iš jų galima tikėtis?

Antanas Kupstas | Neekspertai.lt

Kauno „Žalgiris“ oficialiai patvirtino, jog klubo tarpsezonio darbai yra baigti. Todėl metas apžvelgti naują komplektaciją bei įvertinti naujausius komandos pasirašymus.



„Žalgiris“ pasižymi vienais iš geriausių skautų Europoje. Beveik kiekvieną sezoną Kauno „Žalgirio“ naujieji pirkiniai nustebina ne tik karščiausius komandos fanus, bet ir daugumą krepšinio aistruolių visoje Europoje.

Praėjusiais sezonais, „Žalgiris“ buvo iškapstęs aukščiausio lygio žaidėjus kaip Vasilije Mičičius, Kevinas Pangosas, Brandonas Daviesas, Keenan Evans bei Nigelis Hayesas-Davisas.  

Taip pat „Žalgiriui“ tarpsezonio darbai yra galimybė užsidirbti papildomo kapitalo. Praėjusį sezoną, Pirėjaus „Olympiacos“ ekipai išpirkus Igno Brazdeikio kontraktą, „Žalgiris“ užsidirbo apie 500 tūkst. Eurų.


Šį sezoną komanda iš Kauno pasirašė net 7 naujus žaidėjus, kurie turėtų užpildyti Keenano Evanso trūkumą. Į Kauno „Žalgirį“ atvyksta Mattas Mitchellas, Deividas Sirvydis, Sylvainas Francisco, Alenas Smailagičius, Tyrone‘as Wallace‘as, Bryantas Dunstonas bei praėjusį sezoną išvykęs grįžta Ignas Brazdeikis. Tuo tarpu su komanda atsisveikino Keenanas Evansas, Rolandas Šmitas, Kevarrius Hayesas, Danielius Lavrinovičius bei Karolis Lukošiūnas.

Taip pat paaiškėjo artėjančio sezono „Žalgirio“ ekipos tikslai. Apie tai plačiau skaitykite čia.

1. Sylvainas Francisco

Pozicija: PG
Amžius: 26 metai
Ūgis: 186 cm

26 metų Prancūzų kilmės įžaidėjas Sylvainas Francisco praeitais metais Miuncheno „Bayern“ ekipoje vidutiniškai rinko po 10.6 taško, 3.2 rez. perdavimo per rungtynes. Bayern ekipa praėjusiais metais pasižymėjo viena iš įspūdingiausių priekinių linijų Eurolygoje: be Sylvaino Francisco komandai padėjo įžaisti kamuolį Carsenas Edwardsas, Leandro Bolmaro bei Nickas Weileris-Babbas. Nepaisant ribotų minučių (Francisco vidutiniškai žaidė tik 19 minučių per rungtynes, tik 3 minutėmis daugiau nei „Žalgirio“ Dovydas Giedraitis), Francisco ne vienerias rungtynes ne tik pelnė daugiausiai taškų savo komandoje, bet ir parodė lyderio savybes paskutinėmis minutėmis efektyviai sprendžiant svarbiausias rungtynių atakas. Rungtynėse prieš Belgrado „Partizan“ Francisco sugebėjo net užtildyti sausąkimšą „Stark“ areną paskutinę ataką pataikęs lemiamą metimą ir išplėšęs komandai pergalę.

Kadangi „Žalgiris“ šį sezoną bus be aiškaus lyderio Evanso, Francisco gali gauti ir daugiau minučių, ir didesnį vaidmenį komandoje nei praėjusį sezoną „Bayern“ ekipoje. Didžiausia Sylvaino Francisco silpnybė yra tai, jog įžaidėjas iš Prancūzijos yra itin linkęs į traumas. Pastarąjo sezono pabaigoje Francisco patyrė kelio traumą, dėl kurios turėjo praleisti Vokietijos pirmenybių atkrintamąsias.




2. Tyrone‘as Wallace‘as

Pozicija: PG/SG

Amžius: 30 metų
Ūgis: 196 cm

30 metų amerikietis turėtų rimtai sustiprinti „Žalgirio“ gynėjų liniją. Jo patirtis NBA ir G lygose gali pridėti reikiamos gynybinės jėgos ir stabilumo perimetre. Praėjusį sezoną Wallace‘as Ankaros „Turk Telekom“ ekipoje demonstravo nuostabią formą rinkdamas vidutiniškai po 17.5 taško, 4.2 atk. kamuolio bei 3.8 rez. perdavimo per rungtynes. Wallace‘as yra aukštas, greitas bei pasižymi lyderiškomis charakterio savyvėmis: nebijo prisiimti nei atsakomybės, nei iniciatyvos puolime. Tai yra drąsus žaidėjas, linkęs dėlioti per varžovų galvas tik gavus progą. Toks žaidėjas „Žalgiriui“ pravers puolime praplėsdamas aikštelę bei savo atletiškais sugebėjimais užkūrdamas ne tik savo komandą, bet ir visą areną.



3. Mattas Mitchellas

Pozicija: SF
Amžius: 25 metai
Ūgis: 198 cm


Mattas Mitchellas yra vienas iš labiausiai intriguojančių „Žalgirio“ tarpsezonio pasirašymų. Jo žaidimo stilius idealiai tinka komandos puolimo strategijai, ypač jei jis greitai adaptuosis prie aukščiausio lygio Europos krepšinio. Mitchellas yra itin universalus krepšininkas, galintis žaisti keliose pozicijose, o tai suteikia treneriui daugiau lankstumo sprendžiant taktinius iššūkius. Jo gebėjimas kurti progas individualiais veiksmais gali būti itin vertingas situacijose, kai komandos puolimas stringa. Be to, Mitchellas pasižymi efektyviu metimu iš vidutinio nuotolio, kuris gali pridėti papildomą dimensiją „Žalgirio“ puolimui. Gynyboje Mitchellas yra itin kibus bei labai nepatogus žaidėjas priešininkams, jo greitos kojos, atletiškumas bei stambus rėmas padeda sustabdyti visokio tipo krepšininkus. 2022-23 metais žaisdamas SIG Strasbourg komandoje Čempionų lygoje, jis vidutiniškai pelnydavo po 20,2 taško, sugriebdavo 2,8 atšokusio kamuolio ir atlikdavo 2 rezultatyvius perdavimus per rungtynes. Tokie rodikliai rodo jo potencialą tapti svarbiu žaidėju „Žalgirio“ sudėtyje.



4. Deividas Sirvydis


Pozicija: SG/SF
Amžius: 24 metai
Ūgis: 204 cm

24 metų Lietuvos krepšinio talentas Deividas Sirvydis pasižymi itin smagiu metimu iš distancijos ir išskirtiniais individualiais įgūdžiais puolime. „Žalgiriui“ praėjusį sezoną pritrūko tokio metiko kaip Sirvydis, galinčio praplėsti aikštelę ir pritraukti gynybą. Nuo 2020 metų žaidė NBA ir G lygose, kur žaidėjui trūko minučių bei vaidmens komandoje pasižymėti ir išsiskirti. Tačiau praėjusį sezoną, grįžus į Lietuvą, „7bet-Lietkabelio“ ekipoje Sirvydis tapo komandos žvaigžde Europos taurėje vidutiniškai rinkdamas po 18.9 taško, 2.6 rez. perdavimo su 42.3% pataikymu iš distancijos. Sirvydis turėjo itin prastą vasarą žaizdamas už Lietuvos rinktinę olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike, kur vidutiniškai žaidė tik apie 8 minutes ir nepasižymėjo nei vienu pataikytu metimu iš distancijos. Akivaizdu, jog ateinantį sezoną Sirvydis turės asmeninių ambicijų įrodyti visiems ir kartu sau pačiam, jog priklauso aukščiausiam Europos lygiui.




5. Ignas Brazdeikis

Pozicija: SG/SF

Amžius: 25 metai
Ūgis: 201 cm

Lietuvoje gimęs, Kanadoje užaugęs, Ignas Brazdeikis yra tikras „Žalgirio“ sūnus palaidūnas. 2022-23 metų sezonui „Žalgiris“ pasirašė tiesiai iš NBA atvykusį Igną Brazdeikį, kuris komandoje sunkiai rado savo vietą, turėjo keletą proveržio rungtynių, tačiau labiausiai sužibėjo Keenanui Evansui patyrus traumą. Kaip tik tada, gavus didesnį vaidmenį komandoje, Iggy pasinaudojo galimybėmis ir parodė labai įspūdingą formą antrojoje tų metų sezono pusėje. Kitais metais, sezonui net neprasidėjus, I. Brazdeikį išpirko „Olympiacos“ ekipa už 500 tūkst. Eurų. Nepaisant „Olympiacos“ didžiulių lūkesčių iš Brazdeikio, šis nesugebėjo sužibėti ir praleido didžiąją sezono dalį ant suoliuko, taip pat sezono pabaigoje patyrė traumą, dėl kurios negalėjo padėti Lietuvos rinktinei vasarą. Šiais metais, užtat, Brazdeikis atvyksta į „Žalgirį“ su didesne patirtimi krepšinio aikštelėje bei Europos krepšinyje. Iggy padės „Žalgiriui“ atviros aikštelės krepšinyje, greitose atakose prasiveržimais pritraukdamas gynybą turėtų padėti išlaisvinti komandos draugus bei savo riaumojančiais dėjimais užkūrti visą areną.

„Su nekantrumu laukiu naujo sezono, nes visą vasarą labai daug dirbau, stengiausi tobulėti ir esu pasiruošęs būti geriausia savo versija“, – atvykęs į Kauną pasisakė Iggy.




6. Bryantas Dunstonas

Pozicija: C

Amžius: 38 metai
Ūgis: 203 cm

Bryantas Dunstonas yra tikras krepšinio veteranas, kurio karjera apima daugybę sėkmingų sezonų Europoje. Dar ankstyvoje karjeros stadijoje Dunstonas pasižymėjo savo gynybiniais įgūdžiais ir atletiškumu, kurie jam pelnė vietą tarp geriausių Europos vidurio puolėjų.

Dunstonas Stambulo „Anadolu Efes“ ekipoje praleido daugiau nei pusę dešimtmečio. Per šį laikotarpį jis tapo ne tik komandos kapitonu, bet ir du kartus iš eilės laimėjo Eurolygos titulą (2021 ir 2022 m.). Jo gynybiniai sugebėjimai, ypač blokų ir kovingumo po krepšiu srityje, tapo legendiniais, o Dunstonas pelnė Eurolygos geriausio gynybinio žaidėjo apdovanojimą.


Dabar, būdamas „Žalgiryje“, Dunstonas atneša savo didžiulę patirtį ir solidumą po krepšiu. Jo gebėjimas skaityti žaidimą, blokuoti metimus ir kovoti dėl kamuolių gali būti itin vertingi komandai, ypač po to, kai „Žalgiris“ atsisveikino su tokiu žaidėju kaip Kevarrius Hayesas. Dunstonas yra žaidėjas, kuris ne tik tvirtai uždaro priešininkus gynyboje, bet ir prisideda prie komandos dvasios, padėdamas jaunesniems žaidėjams tobulėti.



7. Alenas Smailagičius


Pozicija: PF/C
Amžius: 24 metai
Ūgis: 206 cm

Alenas Smailagičius yra jaunas ir perspektyvus krepšininkas, kuris savo dinamiškumu ir kūrybiškumu puolime gali suteikti „Žalgiriui“ pranašumų. Serbijos talentas išsiskiria savo gebėjimu žaisti tiek vidurio puolėjo, tiek sunkiojo krašto pozicijose, kas suteikia komandai daugiau lankstumo rotacijoje.


Smailagičius pasižymi geru metimu iš toli, kas yra reta savybė aukštaūgiams, galintiems taip pat žaisti po krepšiu. Jis taip pat geba kurti progas savo komandos draugams, kas gali būti itin naudinga „Žalgirio“ puolimo schemose. Jo atletiškumas ir energija leidžia efektyviai dalyvauti tiek puolime, tiek gynyboje. „Žalgiryje“ Smailagičius turės galimybę dar labiau išnaudoti savo potencialą ir įrodyti, kad gali būti vienu iš komandos lyderių.



Apibendrinus, Kauno „Žalgirio“ sudėtis šiais metais atrodo labai perspektyviai. Naujieji komandos pasirašymai yra investicija į ateitį, todėl akivaizdu, jog „Žalgiris“ turi didžių planų bei dar didesnių lūkesčių iš komandos keletą ateinančių sezonų.


Neekspertų komandos numatomas Žalgirio startinis penketas:

PG: Sylvain Francisco
SG: Tyrone‘as Wallace‘as
SF: Ignas Brazdeikis

PF: Edgaras Ulanovas
C: Laurynas Birutis

Antanas Kupstas | Neekspertai.lt

Video rekomendacijos: