Ar juos galima vadinti išdavikais? Krepšininkai, apsivilkę didžiausių priešų marškinėlius



Šią savaitę Vilniaus „Lietuvos rytą" papildė Kšištofas Lavrinovičius. Praėjusį sezoną sostinės klubo principinių varžovų Kauno „Žalgirio" garbę gynęs aukštaūgis tapo 15-uoju krepšininku istorijoje, pakeitusiu barikadų pusę.



Šį sezoną jis nėra vienintelis. Į Kauną išvyko praėjusią vasarą vilniečių gretose žaidęs Darius Songaila, o LKL bronzos medalininkų gretas sustiprino buvęs žaliai baltas Adas Juškevičius.

Brolis, paklaustas apie sirgalių reakciją, juokavo, jog tikisi, kad nebus apspjaudytas. Šiais laikais etiketėmis „išdavikas" jau beveik niekas nesimėto, o karštakošiai gerbėjai nepasitenkinimą dažniausiai demonstruoja tik internetinėje erdvėje.



Taip buvo ne visada. „Žalgirio" legenda Rimas Kurtinaitis 1998-aisiais apsivilko „Lietuvos ryto" marškinėlius, o po dešimties metų ėmėsi šią ekipą treniruoti. Aštriu liežuviu pasižymintis strategas prieš penkerius metus, kai jo oponentai buvo atsidūrę šalia bankroto ribos, drėbtelėjo legendinę frazę.

„Reikia užkalti sporto halės langus lentomis ir padėti tašką šioje istorijoje. Aš visiems sakiau ir sakysiu. Pačiam teko matyti savo akimis ir pajusti, kaip bankrutuoja tituluočiausias Lenkijos klubas – Vroclavo „Šląsk". Lietuviai dar nesuvokia, kas yra bankrotas. Visi tik ir kalba: „Tai mūsų legenda, tai mūsų vizitinė kortelė pasaulyje". Baikite juokus! Pažiūrėkite į Ameriką."

Į šiuos žodžius kauniečiai reagavo jautriai ir per kitas tarpusavio rungtynes sirgaliai iškėlė užrašą „Kurti, įsikalk sau į galvą: Žalgiris – Amžinas". Panaši frazė aerozoliniais dažais buvo išpurkšta ir šalia „Siemens" arenos. Vėliau R. Kurtinaitis teigė, kad visuomet norėjo treniruoti „Žalgirį", tačiau tiesiog negavo galimybės. Strategas taip pat kratėsi ir išdaviko etiketės, kalbėdamas, kad taip tuomet reikėtų vadinti ir emigrantus.

Abipuse simpatija nebuvo galima vadinti ir „Žalgirio" bei Šarūno Jasikevičiaus santykių. Karjerą pradėjęs Kauno klubo dublerių komandoje, jis pagrindinėje vietos negavo ir išvyko į Vilnių. Po sezono rytiečių sudėtyje jis pradėjo savo kelionę po pajėgiausius Europos klubus. Ne kartą grįžęs į laikinąją sostinę, jis tapdavo didžiausiu žalgiriečių siaubu, tarsi taip primindamas, jog patys kalti, kad mane paleidote.

Po trumpo sugrįžimo į „Lietuvos rytą" Šaras praėjusiame sezone pagaliau apsivilkio žaliai baltų aprangą. Šalies čempionu tapęs įžaidėjas garbingai baigė krepšininko karjerą ir tapo ekipos vyriausiojo trenerio Gintaro Krapiko asistentu. Specialistai kalba, kad jo įtaka jauniesiems atakų organizatoriams yra tiesiog neįkainojama.

Burbėjimo netrūko ir po to, kai „Lietuvos rytą" paliko vienas geriausių visų laikų komandos krepšininkų Robertas Javtokas. Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas į antrąjį pagal dydį šalies miestą išvyko 2011 metais.

Verta paminėti, kad tarp sirgalių ugnies atsidurti teko ir ne vienam treneriui. 1999-aisiais Eurolygos čempionu tapęs Jonas Kazlauskas Vilniaus komandai pradėjo vadovauti 2001 metais, o Antanas Sireika su vilniečiais darbavosi 2008–2009 m. sezoną.


Abiejose komandos iš viso yra žaidę 15 krepšininkų: Šarūnas Jasikevičius, Rimas Kurtinaitis, Kęstutis Šeštokas, Robertas Javtokas, Darius Songaila, Gintaras Einikis, Artūras Javtokas, Vidas Ginevičius, Kęstutis Marčiulionis, Rimantas Kaukėnas, Tomas Delininkaitis, Kšištofas Lavrinovičius, Povilas Čukinas, Steve'as Woodberry ir Eurelijus Žukauskas.

Įvykus tokiems transferams, kai kurių Europos valstybių sirgaliai reaguoja tikrai ne taip ramiai kaip Lietuvoje. Puikiai žinome, kokia neapykanta dega Pirėjo „Olympiacos" ir Atėnų „Panathinaikos" gerbėjai. Graikijoje šis derbis neretai baigiasi riaušių policijos įsikišimu, baudomis, diskvalifikacijomis. Paminėsime keletą didesnių žvaigždžių, kurios norėjo savo kailiu įsitikinti, ką reiškia tapti išdaviku.

„Olympiacos" ir „Panathinaikos" žaidę krepšininkai:


Dimitrios Papanikolaou
Vassilis Xanthopoulos
Andreas Glyniadakis
Ianas Vougioukas
Vassilis Spanoulis

Lazaros Papadopoulos
Sofoklis Schortsanitis
Stratosas Perperoglou
Žarko Paspaljis
Aleksndras Volkovas
Arijanas Komazecas

Dino Raja
Damiras Mulaomerovićius
Patrickas Femerlingas

Belgrado pragarą išbandę žaidėjai puikiai supranta, kad „Partizan" arba „Crvena Zvezda" sirgalių nemalonę užsitraukti nėra pats maloniausias dalykas. Rekordinį žiūrovų skaičių fiksuojanti Serbijos sostinė visus oponentus iš kitų šalių pasitinka agresyviai, tačiau labiausiai gerbėjai nekenčia vieni kitų. Nenuostabu, kad iš „Partizan" į „raudonųjų žvaigždžių" gretas perėję krepšininkai tampa priešu amžiams. Iš dalies išsisukti pavyko treneriui Duško Vujoševičiui, kuris metams pakeitė klubą. Praktiškai visą laiką jis vadovavo „Partizan", tačiau 1991 metais nusprendė pereiti pas priešus. Po dešimtmečio jis vėl grįžo pas „partizanus".

„Partizan" ir „Crvena Zvezda" žaidę krepšininkai:

Borislavas Stankovičius
Dejanas Tomaševičius
Vlade Divacas
Vladimiras Micovas

Lawrence'as Robertsas
Raško Katičius
Ivanas Marinkovičius
Predragas Samardžiski

„El Clasico" mūšis vyksta ne tik futbolo stadione. Madrido „Real" ir „Barcelona" dvikovos didžiulio dėmesio sulaukia bei sirgalių konfliktus sukelia ir oranžinio kamuolio karalystėje. Tiesa, nors tokia agresija kaip Graikijoje ar Serbijoje ispanai „pasigirti" negali, perėjūnų ACB lygos favoritų istorijoje yra palyginti nedaug.


„Real" ir „Barcelona" žaidę krepšininkai:

Ante Tomičius
Aleksandras Djordjevičius
Zoranas Savičiusčius

Derrickas Alstonas

alt





Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: