​Specialistas apie Eurolygos finalo ketvertą: sensacijų bus jau pusfinalyje



Šį savaitgalį Madride – skambiausias Eurolygos sezono akordas. Penktadienį finalo ketverto kovas tarpusavio porose pradės Maskvos CSKA – Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Real“ – Stambulo „Fenerbahce“ klubai.



Nors sausi statistikos faktai ir žaidėjų komplektacija tradiciškai krepšinio gerbėjų galvose piešia CSKA arba „Real“ triumfą, istorija sako ką kita.

Nuolat finalo ketvertuose besivaržantys rusai paskutinį kartą Eurolygą laimėjo 2008 m. Tai bus paskutinė Andrejaus Kirilenkos proga laimėti Eurolygą, mat 34-erių veteranas jau anksčiau pareiškė, kad po šio sezono baigs profesionalo karjerą.



 Ispanai Senajame žemyne apskritai triumfavo dar 1995 m., kai „karališkojo“ klubo spalvas gynė Arvydas Sabonis. Po 20-mečio tautiečio pasiekimą gali pakartoti dabartinis „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis.

Sunku tuo patikėti, tačiau turtingajam „Fenerbahce“ tai bus pirmasis Eurolygos ketvertas klubo istorijoje. Anksčiau geriausias turkų pasiekimas Senajame žemyne buvo 2008 m. pavasarį pasiektas ketvirtfinalis.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas, dabar vienos lažybų bendrovės direktorius Gintaras Staniulis, įsitikinęs, kad bent viename iš pusfinalių penktadienio vakarą sulauksime sensacijos.

1994 m. Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionas atskleidė, kad Eurolygos finalinio ketverto metu labiausiai palaikys 2012 ir 2013 m. turnyre triumfavusius graikus: „Jeigu lemtų asmeninės simpatijos, norėčiau, kad „Olympiakos“ komandėlė, kuri žaidžia agresyvų ir šiuolaikinį krepšinį, laimėtų. Manau, jie tikrai turi šansų pakartoti triumfą“, – naujienų portalui Alfa.lt teigė pašnekovas.

Ką prieš pusfinalį su CSKA patartumėte „Olympiakos“ žaidėjams?

Jau ne kartą finaliniuose ketvertuose įrodyta, kad laimi ne favoritėmis laikytos komandos. Praėjusiais metais tapdami čempionais vieną didesnių staigmenų pateikė Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkai, anksčiau 2 kartus iš eilės triumfavo „Olympiakos“. Mano manymu, artėjantį savaitgalį nugalėtoją lems psichologinis nusiteikimas ir vidinė komandos atmosfera. Klubai vieni kitus puikiai išanalizavę, tarpusavyje jie žaidė ir sezono metu. Daug kas tikisi, kad finale žais „Real“ ir CSKA, bet, galvočiau, bent viename iš pusfinalių bus sensacija – laimės „Olympiakos“ arba „Fenerbahce“.

Rusai nuolat šmirinėja Eurolygos finaliniuose ketvertuose, tačiau ten juos lydi nesėkmės. Tai jau galima vadinti tendencija. Kodėl?


Jiems yra labai didelis spaudimas, nes Eurolygą jie laimėjo labai seniai. Žinome, kad ten tikslai visada būti pirmiems. Daugelį metų CSKA turi gerą komandą, tačiau, matyt, nėra viskas gerai su komandos mikroklimatu. Dar vadovaujant Jonui Kazlauskui paskutinių minučių sprendimai finale buvo vertinami dviprasmiškai. Planas buvo visai kitoks, kai kas vengė atsakomybės, tarkime, Milošas Teodosičius. Atėjus lemiamoms rungtynių minutėms jiems psichologinė našta būdavo didesnė ir jie jos neatlaikydavo.

Olympiakos“ rungtyniauja be aiškiai išreikšto vidurio puolėjo. Artėjančiame pusfinalyje tai bus graikų pliusas ar minusas?

Visos taktikos išnagrinėtos. Kaip minėjau, kitą kartą žaisdamas su žemu penketu gali būti mobilesnis, agresyvesnis, tos motyvacijos netrūksta ir tie centimetrai ne viską lemia. Aišku, tas pats Klaipėdos „Neptūnas“ namuose graikams pralaimėjo tik po pratęsimo. Bet mačiau lemiamas ketvirtfinalio serijos rungtynes su Barselonos „Barcelona“ ir galiu pasakyti, kad senokai buvai regėjęs taip stipriai nusiteikusią komandą. Kai Georgio Printezis savo metimu „ištraukė“ pergalę, visa žiūrovų masė subėgo į aikštę. Jeigu lemtų asmeninės simpatijos, norėčiau, kad „Olympiakos“ komandėlė, kuri žaidžia agresyvų ir šiuolaikinį krepšinį, laimėtų. Manau, jie tikrai turi šansų pakartoti triumfą.


Graikų ekipoje žaidžia buvę „Žalgirio“ legionieriai Oliveris Lafayette'as ir Tremmellas Dardenas. Ar teko šį sezoną stebėti jų žaidimą ir koks jų vaidmuo komandoje?

Tiek Dardenas, tiek Lafayette'as man patiko labiau, kai žaidė Kaune. Nemačiau daug „Olympiakos“ rungtynių, bet Oliveris vienose iš jų visiškai buvo šešėlyje, Dardenas kažkokios svarbaus vaidmens irgi nevaidino. Manyčiau, jiems „Žalgiris“ buvo tramplinas į solidų, galbūt netgi geriausią karjeros kontraktą. Jie vaizdo negadina, bet nėra tokie, kurie būtų lyderiai.

Kita pora – į elitą pagaliau prasimušęs „Fenerbahce“ ir „Real“, kurį kaip ir CSKA persekioja finalinių ketvertų prakeiksmas...


Turkų atžvilgiu turbūt tai didelis Željko Obradovičiaus nuopelnas. Tai tikrai tas treneris, kuris žino, kaip komandas išvesti į finalo ketvertus ir kaip juos laimėti.„Fenerbahce“ atėjus Janui Vesely, atrodo, gerai sukomplektuota ir ispanams nebus lengva. Matėm, kad „Real“ gerokai buksavo ketvirtfinalio serijoje su Stambulo „Anadolu Efes“ ir antrose rungtynėse Madride tik per stebuklą jiems pavyko išsigelbėti. Jeigu jiems nebūtų pavykę laimėti, nežinia, kuo serija būtų pasibaigusi. „Real“ yra Eurolygos finalo ketverto šeimininkai ir jaus dar didesnį spaudimą negu CSKA. Čia gali būti labai įdomus pusfinalis. Kaip minėjau, manau, bent viena sensacija pusfinalyje bus.

Sakoma, kad čempionatus laimi gynyba. Šiuo atveju atrodo, kad abi komandos puolančio tipo...

Turbūt taip, turbūt taip. Jeigu pasižiūrėjus kitu rakursu, kurios poros komanda taps Eurolygos nugalėtoja, balsuočiau už „Olympiakos“ ir CSKA. Šios ekipos demonstruoja truputėlį daugiau finaliniam ketvertui tinkantį žaidimą – komplektacija, taktika, labiau gynybinis krepšinis. „Real“ šį sezoną pavyksta išsigelbėti, pralaimėdami 10 taškų jie nesubyra ir nenuleidžia rankų, bet tai bus vienos rungtynės ir čia tokių laimingų pabaigų gali ir nebūti.


Eurolygos čempionu vėl gali tapti lietuvis. Ar Jono Mačiulio vaidmuo „Real“ komandoje jūsų nenuvylė? Vidutiniškai 14 minučių, 4 taškai, 3 atkovoti kamuoliai.

Aišku, išvadas bus galima daryti po finalinio ketverto, nes Mačiulis nepaiso jokių autoritetų ir kuo sunkesnės rungtynės, tuo jis geriau žaidžia. Statistikos rodikliai nėra labai geri, bet daug kas priklauso nuo trenerio keliamų uždavinių. Jonas, kai labiausiai reikia gali apsiginti, mano manymu, gali tapti X faktoriumi. Labai norėtųsi, kad taip būtų, nes laimėjus Eurolygą ir atvažiavus į rinktinės stovyklą ir pasitikėjimo būtų daugiau, ir nuotaikos geresnės. Galima tik palinkėti jam pagerinti šiuos statinius rodiklius ir šitas finalinis ketvertas būtų geriausios jo 2 rungtynės šį sezoną. Tokiu atveju visos nesėkmės būtų pamirštos ir matomas tik galutinis rezultatas.

Ką manote apie Eurolygos planus nuo 2016 m. iš esmės keisti lygos formatą ir taip priartėti prie NBA? Turnyre dalyvautų ne 24, o 16 klubų, o skirstymo į grupes apskritai nebeliks. Po 30 reguliariojo sezono rungtynių paaiškėtų 8 stipriausi klubai, kurie ir patektų į ketvirtfinalius...


Reikėtų gal detaliau pasigilinti, bet būsimas sistemos modelis kelia įvairių diskusijų ir nuomonių. Matom, kad dabartinis formatas tikrai pakankamai įdomus ir suteikia galimybę klubams čia žaisti. Pagal būsimą sistemą ateityje tokios ekipos turbūt niekada nepaklius į Eurolygą. Turnyro vadovai siekia savo tikslų ir nori turbūt dar labiau konkuruoti su futbolu. Tik ateitis ir gyvenimas parodys, ar naujas formatas pasiteisins, ar vėl teks kažką galvoti. 

Eurolygos finalo ketverto tvarkaraštis:

Penktadienis


19 val. „Olympiakos“ – CSKA

20 val. „Real“ – „Fenerbahce“

Sekmadienis


19 val. Mažasis finalas

20 val. Didysis finalas

alt


{youtube width="500"}PwEkfm0N_PE{/youtube}

alt





Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: