Kaune vyksiančios krepšinio rungtynės kelia audras: kodėl nesisaugome nuo koronaviruso?



Penktadienio vakarą Kaune žalgiriečiai priims Milano „AX Armani" klubo krepšininkus, kurie į Lietuvą atvyksta iš nuo koronaviruso kenčiančio Italijos Lombardijos regiono. Nors sveikatos specialistai ragino „Žalgirį" atidėti rungtynes arba žaisti be sirgalių, klubas nusprendė šių rekomendacijų nepaisyti. Visgi toks sprendimas sukėlė tikrą audrą socialiniuose tinkluose.

Ankstų penktadienio rytą pasitvirtinus pirmajam koronaviruso atvejui Lietuvoje, krepšinio gerbėjai susiskaldė į dvi stovyklas. Kol vieni juokėsi iš kilusios panikos, keli šimtai krepšinio sirgalių pateikė prašymus grąžinti pinigus už bilietus.

Pykčio, kad krepšinio varžybos nebuvo atšauktos, neslėpė ir žinomi žmonės. Verslininkė Daina Bosas stebėjosi, kad kol šalies mokyklos imasi papildomų saugumo priemonių, Kaune vyks varžybos su krepšininkais, iš labiausiai nuo koronaviruso kenčiančios šalies Europoje.

„Keisti dalykai dedasi. Mano dukros mokykloje visi vaikai, kurie atostogas leido Italijos kalnuose, izoliuoti dviems savaitėms namuose. Kad ir nelabai malonu bei patogu, tėvai šį faktą priėmė ir vykdo. Nes juk tai dėl visų mūsų saugumo. Mes su vyru kelionę išmetėme į šiukšlyną. Buvo gaila. Ta proga iš Italijos atskrenda krepšinio komanda, nes kažkas nusprendė – berniukai negali nežaisti... Viruso akivaizdoje kalbama apie finansinius nuostolius, kuriuos patirtų rinktinė, apie kažkokius -20 taškų ir kitus man nesuprantamus dalykus.



Na, kodėl mes tokie apgailėtinai juokingi, kai jau tikrai reikėtų surimtėti? Žinokit, kai per TV pamatau kokį klerką, rimtu veidu skelbiantį apie virusą Lietuvoje, net neklausau, na, nepriimu aš jų rimtai. Visada ir visur dvigubi standartai? Tai ar mes saugomės nuo koronaviruso, ar ne? Ir jei taip, tai saugomės visi, o jei ne, tai nustokite sėti paniką ir imituoti „ekstremalią situaciją Lietuvoje", – rėžė D. Bosas.

Savo nuomonę šia tema išreiškė ir televizijos laidų vedėjas, prodiuseris Kristupas Krivickas. Vyras neabejojo, kad varžybos turėjo būti atidėtos – esą taip rizikuojama šalies gyventojų sveikata.

„Visos normalios šalys, reaguodamos į epidemiją, riboja masinius susibūrimus. Čia ne laisvo pasirinkimo reikalas. Čia kaip su greičio ribojimu keliuose. Ne jūs sprendžiate. Už jus sprendžia specialistai, įvertinę padėtį. Specialistai šiuo atveju „Žalgiriui" pasakė – žaiskite be sirgalių. „Žalgiris" dėjo skersą. Ant manęs ir mano šeimos tame tarpe. Aš apie tai."

Kiek kitokios nuomonės laikosi verslininkas Sigitas Martinavičius. Vyras tikino, kad pastarosiomis dienomis lietuvius apėmusi panika pridarys daugiau žalos nei pats virusas.

„Tai nenormalu, kokia kilo panika dėl kažkokio virusiuko, parduotuvėse perkami produktai labiau nei prieš Kalėdas, vaistinėse neliko kaukių ir dezinfekavimo skysčių, visi nuo ryto iki vakaro tik ir kalba, rašo straipsnius apie koronavirusą, močiutės stresuoja, plinta melaginga gąsdinanti informacija apie užsikrėtusius Lietuvoje, apie viruso atsiradimo būdą, gėda net skaityti. Jei taip stresuosite, tai ir be viruso anksčiau laiko numirsite, gal laikas nurimti?

Na, atsirado virusas, kokių atsiranda kasmet, na, šis virusas paplis po pasaulį ir turėsime dar vieną gripo brolį ir kas, ar dėl to verta taip stresuoti? Na, numirs dar keletas daugiau silpnesnį imunitetą turinčių žmonių, truputį anksčiau nei būtų numiręs be šio viruso. Na ir kas, juk visi anksčiau ar vėliau mirsime. Ar dėl to dabar reikia taip visiems pulti i paniką?

Valdžia daro tai, ką gali, gydytojai profesionaliai dirba savo darbą, pasitikėkime jais. Šis virusas ateis, atšils oras pasitrauks, rudenį vėl sugrįš ir nuo to, kad prisipirkote kruopų ir stresuojate savaitę, niekas nepasikeis", – tikino jis.


Vyras pridūrė, kad „Žalgirio" ir Milano „Armani" krepšinio rungtynės neturėjo būti atidėtos – esą Lietuvoje ir taip vyksta daug renginių, o krepšinio klubas turi rimtų įsipareigojimų.

„Daugelis piktinasi „Žalgirio" sprendimu neatšaukti krepšinio varžybų, kur susirinks 15 000 sirgalių.

Virusas įsibėgėjo prieš daugiau nei mėnesį, ne vakar. Klausimas šitiems visiems specialistams, kurie savo smegenėlėmis nesuvokia UEFA, Eurolygos, NBA sprendimų: kur jūs visi buvote ir kur jūsų ekspertiška nuomonė buvo vasario 20-23 d., kai Vilniuje Knygų mugės metu apsilankė 72 930 lankytojų, dalyvavo 380 dalyvių iš 9 šalių ir sulaukė 65 užsienio svečių iš 24 šalių?" – retoriškai klausė verslininkas.












Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: