Dar vienas iššūkis Ispanijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“ (GYVAI)

Dar vienas iššūkis Ispanijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“ (GYVAI)

Penktadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ krepšininkai dvikova Vitorijoje su vietos „Baskonia“ ekipa užbaigs dvigubos Eurolygos savaitės Ispanijoje iššūkį.



Mačo pradžia - 22:00 val.

VAIZDO TRANSLIACIJA ČIA

VAIZDO TRANSLIACIJA ČIA


***

RUNGTYNIŲ EIGA:

Jau pirmoje kauniečių atakoje tritaškį smeigė Nigelas Hayesas, o antroje tą patį padarė Marius Grigonis - 0:6. Savo tolimų metimų sąskaitą atsidarė ir Thomasas Walkupas - 2:9. Po baskų spurto 5:0 antrą dvitaškį iš eilės pataikė Joffrey Lauvergne - 9:13. 5 taškus paeliui surinko T.Walkupas - 12:18. Pierria Henry tolimu šūviu pirmą kartą išvedė šeimininkus į priekį - 19:18. Ilgą "Žalgirio" taškų badą nutraukė Augustine'as Rubitas - 21:20 po pirmųjų dešimties minučių.

Antrąjį kėlinį pradėjo Luko Lekavičiaus ir Martino Gebeno ataka "žemė - oras" - 21:22. P.Henry dar kartą smeigė tritaškį - 26:22. Po Lucos Vildozos tolimo metimo žaidimąsustabdė M.Schilleris - 29:22. Tačiau po jos L.Vildoza varžovų pranašumą iki dviženklio padidino dar vienu tritaškiu - 34:24. Iš toli pataikė ir labai retai metantis Ilimane Diop, tačiau tuo pačiu atsakė ir Artūras Milaknis - 39:29. "Žalgirio snaiperis netrukus tai padarė dar kartą - 41:32. Žalgiriečiai gavo du blokus iš eilės ir išėjo ilsėtis atsilikdami 45:36.

***

Martino Schillerio auklėtiniai rungtynes su „Baskonia“ pasitinka po trečiadienį Valensijoje iškovotos dramatiškos pergalės prieš „Valencia“ krepšininkus (79:78). Savo ruožtu Duško Ivanovičiaus treniruojamas baskų klubas trečiadienį Vilerbane nusileido ASVEL ekipai (77:83).


Turnyro lentelėje žalgiriečiai yra iškovoję 13 pergalių ir patyrę 9 pralaimėjimus bei yra pirmojo komandų penketuko pašonėje. Susitikimui su „Žalgiriu“ besiruošianti Vitorijos ekipa per 22 sužaistas rungtynes Eurolygoje laimėjo 9 kartus ir žengia 13-oje pozicijoje.

Pirmasis komandų susirėmimas Kaune

„Žalgiris“ pirmą kartą su „Baskonia“ šiame sezone susitiko gruodžio 15-ąją ir iškovojo įtikinamą pergalę 19 taškų skirtumu – 92:73.

Didžiuliu galvos skausmu Vitorijos ekipai tapo toliaušaudė Kauno ekipos artilerija, kuri į svečių krepšį suleido net 18 tritaškius iš 26 bandymų (69,2 proc.). Fantastiškai iš toli atakavę žalgiriečiai pasiekė sezono klubo pataikytų tolimų metimų rekordą bei geriausiu procentu atakavo varžovų krepšį.


Rungtynių pradžioje daug problemų šeimininkams pridarė 221 cm ūgio milžinas Yousoupha Fallas, vien per pirmąjį ketvirtį pelnęs 7 taškus ir išprovokavęs 3 kauniečių pražangas. Tiesa, „Žalgiris“ greitai prisitaikė prie varžovų bandymų įmesti kamuolį į šeimininkų baudos aikštelę ir aukštaūgių keliamą grėsmę tolesnėje rungtynių eigoje sugebėjo sumažinti.

Puikiai kamuoliu dalijęsi žalgiriečiai jau po pirmosios mačo dalies turėjo 8 taškų pranašumą (44:36), kurį padidino iki triuškinamo prieš lemiamą ketvirtį – 68:47.

„Žalgiriui“ pavyko kiek pristabdyti pavojingiausią varžovų gynėją Pierria Henry, kuris atliko 9 rezultatyvius perdavimus, tačiau pats surinko tik 6 taškus.


Geriausią karjero sezoną Eurolygoje žaidžiantis Achille Polonara liko su 9 taškais, o rezultatyviausias „Baskonia“ žaidėjas – Rokas Giedraitis – pelnė tik 7 taškus (3/9 metimų).

Žalgiriečių gretose tąkart žibėjo net 5 tritaškius pataikęs Artūras Milaknis, iš viso surinkęs 15 taškų. Lukas Lekavičius pridėjo 13 taškų, o komandos kapitonui Pauliui Jankūnui tai buvo naudingiausios sezono rungtynės. Veteranas įmetė 7 taškus, atkovojo 6 kamuolius ir surinko 15 naudingumo balų.

Vingiuotas „Baskonia“ kelias Eurolygoje


Po pralaimėjimo „Žalgiriui“ Kaune ir „Bayern“ klubui Miunchene D.Ivanovičiaus auklėtiniai iškovojo tris puikias pergales. Milane buvo įveiktas vietos „AX Armani“ (84:79), namuose palaužta „Valencia“ (71:70), o Maskvoje netikėtai parklupdytas CSKA (95:93).

Tiesa, geros serijos išlaikyti „Baskonia“ ekipai nepavyko. Komanda po įspūdingos pergalės Rusijoje sustojo ir skaičiuoja keturių iš eilės pralaimėjimų seriją.

Per šią atkarpą Ispanijos ekipa išvykoje nusileido Stambulo „Fenerbahce“ (76:96) ir Tel Avivo „Maccabi“ (82:91) ekipoms, namuose pralaimėjo Berlyno ALBA (84:77) bei išvykoje turėjo pripažinti ASVEL pranašumą (77:83).


Taigi iš viso per pastarąsias 10 rungtynių „Baskonia“ klubas laimėjo tik 3 kartus. Per šią rungtynių seriją mažiau pergalių iškovojo tik Maskvos srities „Chimki“ klubas, nelaimėjęs nė karto.

Prieš dvigubą Eurolygos savaitę „Baskonia“ patyrė pralaimėjimą ir Ispanijos čempionate, kai rezultatu 61:83 buvo sutriuškina „Valenica“ klubo. Baskai iki tol per 12-os sužaistų rungtynių atkarpą buvo pralaimėję tik kartą.

Pagrindiniai statistikos rodikliai


Šį sezoną „Baskonia“ klubo gynybos rodikliai šokinėja it karščio paveikti spragėsiai. Ispanijos ekipa pagal gynybos reitingo rodiklį užima 10-ąją vietą ir nedaug atsilieka nuo 7-oje vietoje esančio „Žalgirio“. Tiesa, per pastarąją dešimties rungtynių atkarpą, D.Ivanovičiaus auklėtiniai buvo tik 17-ti.

Puolime Vitorijos ekipa išlaiko stabilesnius rezultatus ir yra 12-ta pagal puolimo reitingo rodiklį. Vidutiniškai šiame sezone „Baskonia“ pelno po 79,1 taško, praleidžia – po 79,14.

Nemažai gerų metikų turinti Ispanijos komanda nepiktnaudžiauja tolimais metimais ir jų per rungtynes vidutiniškai išmeta beveik po 24-is, o juo realizuoja 37,8 proc. Tikslumu (7 vieta).


Aukštą priekinę liniją turinti „Baskonia“ gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių puolime (11 kam.) ir pagal šią statistinę eilutę rikiuojasi trečioje vietoje turnyre.

Verta pažymėti, kad žalgiriečiai būsimiems varžovams ne tik nusileidžia pagal atkovotų kamuolių statistiką, bet ir blokus (2,7) bei perimtus kamuolius (8,1). Apskritai, „Baskonia“ yra daugiausiai kamuolių turnyre vagianti ekipa. Prie to labiausiai prisideda turnyro lyderis pagal perimtus kamuolius Pierria Henry, Luca Vildoza, A.Polonara ir R.Giedraitis.

„Žalgiris“ po pergalės „Valencia“ vėl rikiuojasi kaip taikliausiai tritaškius Eurolygoje metantis klubas (42,7 proc.). Be to, žalgiriečiai kiek taikliau nei „Baskonia“ realizuoja ir dvitaškius (54 proc.).


„Baskonia“ lyderiai

Šį sezoną Vitorijos komandoje žaidžia trys panašaus plano vidurio puolėjai: Y.Fallas (221 cm), Tonye Jekiri (215 cm) ir Ilimane Diopas (211 cm).

Tiesa, nors Y.Fallas bei T.Jekiri buvo nekart blykstelėję šiame sezone, kartu jie renka 12,3 taško bei atkovoja 8,2 kamuolio. I.Diopas tenkinasi nedideliu vaidmeniu rotacijoje, o kartais į ją apskritai nepatenka.


Sunkiųjų krašto puolėjų linijoje žiba A.Polonara, žaidžiantis karjeros sezoną Eurolyogoje. Italas neretai išbandomas ir „penktojo“ numerio pozicijoje bei prideda komandai mobilumo.

Aukštaūgis įmeta po 11,4 taško ir rezultatyvumu nusileidžia tik R.Giedraičiui (11,5) ir Alecui Petersui (12). Italas dar atkovoja po 6,4 kamuolio bei blokuoja po 1,2 metimo.

„Ketvirtuoju“ numeriu žaidžia ir amerikietis A.Petersas. Rezultatyviausias „Baskonia“ žaidėjas puikiai išplečia puolimą ir tritaškius realizuoja net 45,7 proc. tikslumu. Be to, jis yra daugiausiai tritaškių komandoje pataikęs žaidėjas.


Lengvojo krašto puolėjo pozicijoje D.Ivanovičius turi du lietuvius – R.Giedraitį ir Tadą Sedekerskį. Pastarajam daugiau užduočių tenka gynyboje, o būtent gera T.Sedekerskio gynyba prieš Mike‘ą Jamesą rungtynių Rusijoje pabaigoje neleido CSKA amerikiečiui išplėšti pratęsimo.

R.Giedraitis šiame sezone išgyvena skirtingas atkarpas. Sezono pradžioje po 18 taškų vidutiniškai metęs lietuvis vėliau buvo prigesęs, tačiau per pastarąsias 8 rungtynes pelnydavo po 12 taškų.

Gynėjų linijoje ypač pavojingas P.Henry, kuris pelno po 10,8 taško bei atlieka po 7,3 rezultatyvaus perdavimo ir Eurolygoje pagal šią statistiką žengia trečioje vietoje. Tvirtai asmeninėje gynyboje galintis atstovėti žaidėjas kartais pasimeta komandiniuose veiksmuose, todėl tai sukelia papildomų problemų D.Ivanovičiui.


Įžaidėjo funkcija su P.Henry dalijasi L.Vildoza, kuris šiame sezone įmeta po 10,1 taško ir atlieka po 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Nuo suolo „Baskonia“ komandoje kyla ir kitas patyręs gynėjas – Zoranas Dragičius. Slovėnas renka po 9,3 taško ir komandoje išprovokuoja daugiausiai – po 3,1 pražangos per rungtynes.





Zalgiris.lt

Video rekomendacijos: