Prieš 29 metus įvykusi tragedija: žaidėjo reakcija į teisėjo švilpuką padarė jį invalidu (VIDEO)

Prieš 29 metus įvykusi tragedija: žaidėjo reakcija į teisėjo švilpuką padarė jį invalidu (VIDEO)

Vienu talentingiausų devintojo dešimtmečio pabaigos-dešimtojo dešimtmečio pradžios Serbijos krepšininkų laikytas Slobodanas Jankovičius, dabartinio Andoros „MoraBanc“ puolėjo Vladimiro Jankovičiaus tėvas, yra puikiausias įrodymas, kaip pernelyg audringa reakcija į įvykius aikštėje gali nulemti tolesnį gyvenimą.

1980-1990 m. S. Jankovičius buvo Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipos nariu, vėliau trumpam apsilankė „Vojvodina“ komandoje, grįžo į Serbijos sostinę, o 1992 m. jo treneris ir tikrasis mokytojas Vlado Djurovičius pasikvietė jį į Graikijos Atėnų „Panionios“ komandą. Tas pats V. Djurovičius, kuris 2004 m. atvyko į Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandą ir kurį laiką buvo šio klubo vairininku.



Tas sezonas S. Jankovičiui buvo išties sėkmingas – žaisdamas V. Djurovičiaus „Panionios“ jis buvo vienas komandos lyderių ir iki pat sezono pabaigos Atėnų komanda kovojo su pripažintais Graikijos krepšinio grandais – „Panathinaikos“ ir „Olympiacos“.

Sezonui einant į pabaigą – 1993 metų balandžio 28 dieną  „Panionios“ susitiko su jau minėta „Panathinaikos“ ekipa. Likus žaisti aštuonias minutes iki mačo pabaigos, S. Jankovičius, dengiamas „Pao“ legendos Fragisko Alverčio, pelnė du taškus, tačiau rungtynių arbitras priėmė sprendimą neįskaityti taškų ir skyrė S. Jankovičiui pražangą puolime. Prieš tai jis jau turėjo keturias asmenines pražangas, tad šis teisėjo sprendimas lėmė tai, kad S. Jankovičius turėjo palikti aikštę ir kartu – baigti sezoną.

Susinervinęs S. Jankovičius trenkė galva į krepšio konstrukciją. Tais laikais ji dar nebuvo aptraukiama paminkštimu, tad S. Jankovičius tiesiog trenkė galva į metalą.


Jam lūžo kaklo slanksteliai ir iki pat gyvenimo pabaigos jis galėjo judėti tik invalido vežimėlio pagalba. Būtent po S. Jankovičiaus tragedijos krepšiai visame pasaulyje buvo pradėti aptraukinėti minkštinančia medžiaga, kad panašių siaubingų incidentų nebebūtų.

„Panionios“ iškėlė S. Jankovičiaus 8-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius į savo arenos palubes.

Pats Slobodanas mirė 2006 metais, būdamas vos 42 metų amžiaus. Tapęs neįgaliu, jis priaugo nemažai svorio, o tai atsiliepė jo širdžiai. 2006 m. vasaros atostogų metu Rodo saloje jo širdis nustojo plakti.


















Sportonamai.lt

Video rekomendacijos: