Prieš 25 metus - pergalė, grąžinusi „Žalgirį“ į elitą (Mačo vaizdo įrašas)

Prieš 25 metus - pergalė, grąžinusi „Žalgirį“ į elitą (Mačo vaizdo įrašas)

Balandžio 14-oji yra svarbi data Kauno „Žalgirio“ istorijoje. Prieš 24 metus kauniečiai pirmą kartą klubo istorijoje laimėjo Europos turnyrą. Belgrade 82:67 įveikę Milano „Stefanel“ krepšininkus, trenerio Jono Kazlausko auklėtiniai tapo Saportos taurės savininkais.

Garsiau nuskambėjo kita „Žalgirio“ pergalė - 1999-ųjų triumfas Eurolygoje, bet į Eurolygą iš pradžių reikėjo patekti. 1997-1998 m. sezone tai buvo svarbiausias tikslas. Jį pasiekę, kauniečiai nukeliavo toliau nei tikėtasi, o sezono apogėjumi tapo finalas Belgrade.



Po grupių etapo „Žalgiris“ atkrintamosiose varžybose vieną po kito eliminavo Keravnos „Keo“ (Kipras), Bursos „Tofas“ (Turkija), Belgrado „Beobank“ (Serbija) ir Saratovo „Avtodor“ (Rusija) klubus. Kelias nebuvo rožėmis klotas. Aštuntfinalyje, akistatoje su „Tofas“, Kauno komandą „ištraukė“ amerikietis Enis Votlis (Ennis Whatley), aidint sirenai pataikęs lemiamą dvitaškį. Šis metimas leido sukaupti 6 taškų persvarą, o pirmąsias rungtynes Turkijoje žalgiriečiai pralaimėjo 4 taškais. 10 sezonų NBA žaidęs E.Votlis į Kauno ekipos gretas įsiliejo tik prieš atkrintamąsias varžybas.

Ketvirtfinalyje nugalėję „Beobank“ krepšininkus, žalgiriečiai užsitikrino kelialapį į Eurolygą. Pusfinalyje krito „Avtodor“ klubas, kuriam atstovavo Gintaras Einikis ir Darius Lukminas. Balandžio 14-ąją „Žalgiris“ žengė paskutinį žingsnį. Įpusėjus mačui su „Stefanel“, kauniečiai pirmavo tik 3 taškų skirtumu, bet po pertraukos jų persvara buvo akivaizdi.

Finalo herojumi tapo Saulius Štombergas, atseikėjęs varžovams 35 taškus. E.Votlis pridėjo 19 taškų. Be šių krepšininkų, „Žalgiriui“ finale atstovavo kroatas Franjo Arapovičius, Tomas Masiulis, Dainius Adomaitis, Eurelijus Žukauskas, Mindaugas Žukauskas, Virginijus Praškevičius ir Tauras Stumbrys.












Respublika.lt

Video rekomendacijos: