G. Dedas prieš akistatą su „Žalgiriu“ ir „Peristeri“: „Tai bus kitokios rungtynės“

Vilniaus „Ryto“ ekipos trenerių štabas neseniai sulaukė naujų atsakomybių – spalio pradžioje jiems buvo patikėti klubo sportiniai reikalai. Vyriausiojo trenerio asistentas Georgios Dedas nuo šiol rūpinasi užsienio rinkos stebėjimu bei naujų žaidėjų paieška klube.



Buvęs profesionalus krepšininkas ir nuo 2016 m. trenerio karjerą pradėjęs graikas gyvendamas Lietuvoje išskiria „Ryto“ sirgalius.  

„Viskas labai gerai – komanda laimi, mes neblogai žaidžiame ir manau, kad galime tai daryti dar geriau. Vilnius yra gražus miestas, turime puikius fanus, kurie komandą palaiko ne tik, kai žaidžiame namuose, tačiau ir kiekvienose išvykos rungtynėse, tad šiuo metu viskas yra idealu“, – kalba G.Dedas.

Vyr. trenerio asistentas papasakojo apie savo rolę trenerių štabe, komandos komplektavimo detales bei ko galima tikėtis artimiausiose krepšinio kovose sostinėje.


„Rytas“ turi 6 pergales ir išlaiko lyderio poziciją turnyrinėje lentelėje. Kokius pagrindinius aspektus šiuo metu pabrėžiate komandos treniruotėse?  

– Taip, turime 6 pergales, tačiau niekada nenuvertiname varžovų ir negalvojame, jog esame geresni. Kiekvienose rungtynėse žaidžiame taip, lyg tai būtų pats svarbiausias mačas. Kartais pasitaiko sunkių momentų, tačiau mes prisitaikome. Norime laimėti kiekvienas rungtynes dėl mus palaikančių fanų bei savęs pačių.

Treniruočių metu stengiamės koncentruotis į daugybę detalių bei aspektų, ypač susijusių su gynyba, kurie neveikė taip gerai pirmųjų sezono rungtynių metu. Paskutinėje dvikovoje prieš Klaipėdos „Neptūną“ šį savo žaidimo aspektą sugebėjome pagerinti, o tai įrodo, jog sunkus darbas treniruočių metu atsipirko.

Taip pat didelį dėmesį skiriame ir puolimui. Turime ganėtinai šviežią komandą, kadangi daugelis žaidėjų, o ypač amerikiečiai, prie treniruočių proceso prisijungė šiek tiek vėliau negu kiti. Treniruočių metu stengiamės sustyguoti puolimą taip, kad kiekvienas aikštelėje žinotų savo vietą ir išnaudotų stipriąsias puses.

 – Ar galite apibūdinti savo, kaip trenerio, rolę treniruotėse ir ruošiantis rungtynėms?

– Donaldas Kairys yra toks vyriausiasis treneris, kuris suteikia daug galimybių savo asistentams, tad mes, kartu su Giedriumi Žibėnu, nesame tie, kurie tik stebi viską iš šalies. Turime daug atsakomybių ruošdami komandą skirtingoms rungtynėms. Vienus varžovus analizuoju ir komandą rungtynėms parengiu aš, kitose tai daro Giedrius.

Treniruotėse neturime specifinės sau paskirtos rolės, kadangi kiekvieną kartą komunikuojame ir tariamės. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad jaučiamės laisvai, mumis Donaldas pasitiki, turime laisvę išsakyti savo nuomonę apie komandą, jos žaidimą bei daryti tam tikrus pakeitimus, kurie leidžia komandai tobulėti.


 – Neseniai taip pat gavote naujų atsakomybių – būsite atsakingas už Europos ir JAV žaidėjų rinkų stebėjimą ir kandidatų paiešką. Ar tai artima sritis tam, su kuo dirbote prieš tai?

– Norėčiau patikslinti, jog ši atsakomybė liečia ne tik Europos ir Amerikos, bet apskritai viso pasaulio talentus. Pats kadaise buvau žaidėjas, taip pat dirbau trenerio asistentu tokiose komandose kaip Pirėjo „Olympiacos“, o tai man leido susipažinti su daugybe skirtingų žmonių. Stengiuosi visas pažintis išnaudoti ieškant žaidėjų Vilniaus komandos labui.

Orientuojuosi ir į jaunuosius talentus, kurie galėtų būti naudingi klubo krepšinio piramidei. Turiu tokią pačią nuomonę kaip ir visa „Ryto“ klubo organizacija – mūsų tikslas yra auginti jaunus krepšininkus, kurie ateityje galėtų prisijungti prie pagrindinės komandos. Ieškant jaunųjų talentų užsienyje pats svarbiausias dalykas yra, kad jie pateisintų mūsų lūkesčius ir taip pat vėliau atvertų pagrindinės komandos duris.


Kalbant apie amerikiečius bei kitus užsienio krepšininkus, nors rinka yra labai didelė, tačiau šis periodas yra labai keistas dėl koronaviruso keliamų sunkumų, todėl daugelis krepšininkų nenori palikti savo namų ir išvykti rungtyniauti į kitą šalį, kadangi savo šalyse jie jaučiasi saugiau, gali būti kartu su savo šeimų nariais. Labai gerai, kad mums pavyko susitarti su Maurice’u Ndouru, tarptautiniu mastu žinomu žaidėju, turinčiu didelę patirtį, kuris tikrai nori žaisti ir padėti komandai.

Gal galėtumėte papasakoti plačiau apie „Ryto“ komandos komplektavimą bei kaip vyksta naujų krepšininkų paieška?

– Visada reikia žinoti rinkos situaciją ir reikia suprasti, ko reikia tavo komandai. Vasarą mes daug kalbėjomės su Donaldu bei susikūrėme planą, kaip norėtume komplektuoti komandą. Susidarėme didelį sąrašą krepšininkų, kurie mums patinka. Su kai kuriais jų sutartis pasirašėme, o su kitais dėl tam tikrų priežasčių to padaryti nepavyko. Dabar šį sąrašą turime ofise. Jis yra labai naudingas, kadangi niekada negali žinoti, kada gali prireikti naujo krepšininko sezono eigoje, kai reikia reaguoti greitai, pavyzdžiui, jeigu koks nors mūsų krepšininkas patirtų traumą, o jeigu ne, šis sąrašas labai pasitarnauja ateinančiame sezone.


Kalbant apie jaunuosius krepšininkus, jeigu mes norime žaidėją atsivežti į Lietuvą, kad jis galėtų žaisti „Perlo Energijoje“, o po poros metų prisijungti prie pagrindinės komandos, turime įsitikinti, jog jis iš tikrųjų turi gerus krepšinio sugebėjimus. Patikrinus ir įsitikinus, kad krepšininko sugebėjimai yra tikrai geri, reikia surinkti kuo daugiau informacijos apie jo socialinį statusą: iš kokios šalies žaidėjas yra kilęs, kokia šeimyninė padėtis bei ar jis tikrai yra pasiruošęs palikti savo šeimą ir išvykti gyventi svetur. Kadangi 15-17 metų jaunuoliams tai padaryti tikrai nėra lengva. Tokiais atvejais analizė reikalauja labai daug laiko ir kantrybės.

Naujų žaidėjų paieška ir jų analizė yra gana sudėtingas procesas, tačiau kas, jūsų nuomone, šioje srityje yra sunkiausia?

– Sudėtingiausia žaidėjų paieškos ir jų žvalgybos dalis, be jokios abejonės, yra asmeninių savybių ištyrimas. Tu gali peržiūrėti daug vaizdo medžiagos, tačiau taip pat turi domėtis ir jo kasdienine rutina bei asmenybe. Vaizdo peržiūros neparodys ar sportininkas yra labiau šeimos žmogus, ar jis labiau mėgsta vakarėlius ir linksmybes.


Gali būti ir taip, jog krepšininkas yra linkęs į įvairius konfliktus su savo komandos draugais bei treneriais. Kai kurias charakterio savybes vaizdo peržiūrose, žinoma, pamatyti gali, kadangi yra galimybė analizuoti žaidėjo kūno kalbą, stebėti, kaip jis reaguoja į jam nepalankius teisėjų švilpukus ar įvairias kitas jam nepalankias situacijas, tačiau to neužtenka. Komandai vienas svarbiausių dalykų yra krepšininko rutina ir jo darbo etika: jeigu žaidėjas turi gerą charakterį ir nevengia sunkiai dirbti, toks pasirinkimas yra labai lengvas.

Tas pats tinka ir jauniems žaidėjams, tačiau su jais yra šiek tiek sunkiau. Tardamasis su jaunais žaidėjais turi atsižvelgti ir į dar daugiau faktorių. Kalbėdamas apie jų šeimos statusą turi turėti omenyje, jog jei jie turi sunkiai pragyvenančią šeimą, tuomet jiems greičiausiai reikės daugiau pinigų, o jeigu žaidėjai turi turtingą šeimą, pinigai jiems dažniausiai apskritai nerūpės. Gali būti ir taip, jog žaidėjas nekalba angliškai arba dar kažkas. Visada turi turėti tai omenyje.

Ar naujojo ekipos krepšininko Maurice’o Ndouro pakvietimas į klubą buvo jūsų mintis?


– Tai buvo bendras visų trenerių sprendimas. Kai mes nusprendėme, jog mums reikėtų pasipildyti tokius sugebėjimus turinčiu aukštaūgiu mes kalbėjomės su agentais, kad sužinotume galimus žaidėjus rinkoje. Išsiskyrėme keletą mums labiausiai tinkamų pavardžių, o Maurice’o Ndouro buvo viena iš jų. Donaldas būdamas Talino „Kalev“ su šiuo krepšininku ne kartą susidūrė VTB lygoje, o praėjusiame sezone mums abiems jį teko matyti Eurolygoje, kai dirbome Pirėjo „Olympiacos“ trenerių štabe.

Mano manymu, yra labai svarbu ir naudinga žaidėją stebėti nuo atsarginių suolelio, kadangi tokiu būdu daug labiau su juo susipažįsti nei žiūrėdamas vaizdo peržiūras. Šio žaidėjo savybių mums labai reikėjo komandoje, štai kodėl kartu su klubo vadovybe priėmėme bendrą sprendimą ir nusprendėme su juo pasirašyti kontraktą.

Ko galime tikėtis iš ekipos sekmadienį laukiančiame principiniame mače prieš Kauno „Žalgirį“?


– Kiekvienas lietuvis žaidėjas ir fanas supranta, kokios ypatingos reikšmės yra Vilniaus „Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ akistatos. Mes esame nenugalėti, turime šešias pergales ir nei vieno pralaimėjimo Lietuvos krepšinio lygoje. „Žalgiris“ tuo tarpu turi tik vieną. Manau, jog tai bus labai įtemptos ir visiškai kitokios rungtynės, nei iki šiol turėjome šiame sezone. Su visa pagarba kitoms lygos ekipoms, „Žalgiris“ yra aukšto lygio Eurolygos komanda. Tai ekipa, kuri abejose aikštės pusėse demonstruoja labai agresyvų krepšinį, todėl viena pagrindinių mūsų užduočių bus nenusileisti jiems savo energija ir fiziškumu.

Taip pat antradienį startuosite Čempionų lygoje, kurioje susitiksite su Atėnų „Peristeri“ ekipa. Kaip planuojate ruoštis šioms rungtynėms, turėdami omenyje, jog turėsite tik vieną laisvą dieną?

– Taip, turėsime tik vieną dieną tarp rungtynių, todėl negalėsim sau leisti pilnai atstatyti kūnų bei minčių. Šiuo metu sportuojame ir stengiamės savo žaidėjus nuteikti ir fiziškai paruošti abejoms šioms dvikovoms vienu metu.





RytasVilnius.lt

Video rekomendacijos: