Formatas, arenos ir favoritai (Europos čempionatas 2022)

Formatas, arenos ir favoritai (Europos čempionatas 2022)

41-osios Europos pirmenybes startuoja rugsėjo 1 d., o jas priims keturios valstybės: Čekija, Sakartvelas, Vokietija ir Italija.



Grupių etapai vyks Prahoje (Čekija), Tbilisyje (Sakartvelas), Kelne (Vokietija) ir Milane (Italija). Keturios geriausios grupės komandos pateks į finalinį etapą, kuris bus surengtas Vokietijos sostinėje Berlyne.

Formatas

Dėl Europos čempionų titulo susigrums 24 nacionalinės rinktinės. Komandų skaičius nuo 18 iki 24 buvo padidintas 2011 metų pirmenybėse Lietuvoje, rašo blogas.betsafe.lt.

24 nacionalinės rinktinės buvo suskirstytos į keturias grupes po 6 komandas. Kiekviena valstybė, kuri rengia čempionatą pasirinko po vieną nacionalinę rinktinę, kuri tapo partnere grupės varžybose. Vokietija pasirinko Lietuvą, todėl dar prieš ištraukiant burtus tapo aišku, kad mūsiškiai kovas pradės Kelne, o grupėje tikrai bus ir šeimininkų komanda.

Prie B grupės prisijungia ir puikiai pažįstama olimpinė vicečempionė Prancūzija ir Europos čempionų titulą ginanti Slovėnijos rinktinė su Luka Dončičiumi priešakyje. Lietuvos nacionalinė rinktinė turi užimti vieną iš pirmų keturių vietų grupės etape, kad patektų į atkrintamųjų etapą. Jame lietuvių lauktų A grupės komandos.



A grupė (Tbilisis): Sakartvelas, Turkija (partnerė), Rusija, Ispanija, Belgija ir Bulgarija.

B grupė (Kelnas): Vokietija, Lietuva (partnerė), Slovėnija, Prancūzija, Vengrija, Bosnija ir Hercegovina.

C grupė (Milanas): Italija, Estija (partnerė), Kroatija, Graikija, Ukraina ir Didžioji Britanija.

D grupė (Praha): Čekija, Lenkija (partnerė), Serbija, Suomija, Izraelis ir Nyderlandai.

Grupės varžybos baigsis rugsėjo 8-ąją, o aštuntfinalių mačai bus sužaisti rugsėjo 10 ir 11 dienomis. Ketvirtfinaliai vyks rugsėjo 13–14. Kaip ir įprasta, atkrintamųjų etapas vyks „mirk-gyvenk“ principu. Pralaimėjusi komanda baigs kovas čempionate, o laimėtoja keliaus į sekantį etapą. Pusfinaliai vyks rugsėjo 16-ąją, o finalas – rugsėjo 18-ąją.

FIBA priėmus sprendimą, kad Senojo žemyno pirmenybių metu nebus dalinami kelialapiai į pasaulio čempionatą ir olimpines žaidynes, taip pat nuspręsta, kad nebus kovojama ir dėl 5-24 vietų. Todėl rinktinės, kurios baigs pasirodymą atkrintamųjų arba grupės etape, savo galutinę vietą sužinos suskaičiavus taškų skirtumą.

4 valstybės ir 5 arenos

Trečią kartą pirmenybių istorijoje, čempionatą surengs 4 valstybės. Pirmenybių šeimininkės kovas pradės namuose, o atkrintamosios ir finalinės rungtynės persikels į Berlyną.



A grupė kovas pradės Sakartvele. Nepaisant pasaulinės COVID-19 pandemijos padarinių, šalis sugebėjo užbaigti moderniausią, iki 10 tūkst. sirgalių talpinančią ir tarptautinius standartus atitinkančią areną. Tbilisis pirmą kartą surengs tokios svarbos krepšinio renginį. Tuo tarpu, Sakartvelo vadovai tikisi, kad turėdami tokią infrastruktūrą galės ir toliau rengti tarptautinius turnyrus, o tai prisidės prie daugelio sporto šakų plėtros šalyje.

B grupę, kurioje kovos ir Lietuvos rinktinė, priims Kelnas. „Lanxess Arena“ yra puikiai žinoma ledo ritulio gerbėjams, kuri yra didžiausia Europoje šiai sporto šakai pritaikyta arena, kuri talpina beveik 19 tūkst. žiūrovų. 2019 metais joje vyko dalis pasaulio rankinio čempionato, o 2021-aisias Eurolygos finalo ketverto kovos.

C grupę priims „madų sostinė“ – Milanas. Tai ypatingos reikšmės įvykis Italijai, nes pirmenybės į šalį sugrįžta po 31-erių metų, kuomet 1991 m. čempionatą priėmė sostinė Roma, o nacionalinė rinktinė iškovojo sidabro medalius. Grupių kovos vyks lietuviams gerai pažįstamoje „The Assago Forum“, kurioje rungtyniauja „AX Armani Exchnge“ komanda. Arena iš viso talpina beveik 13 tūkst. žiūrovų.


D grupė keliaus į Čekijos sostinę Prahą. Tai dar viena arena, kuri puikiai pažįstama ledo ritulio gerbėjams – ji antra pagal dydį Europoje, kuri talpina 16,8 tūkst. žiūrovų.

Atkrintamąsias ir finalą priims Berlynas. „Mercedes-Benz“ arena puikiai ir vėl puikiai pažįstama lietuviams. Būtent joje rungtyniauja Berlyno „Alba“. Arena iš viso talpina 15 tūkst. sirgalių, o 2016 m. taip pat vyko Eurolygos ketverto finalas.

Favoritai

Kas be ko pagrindinėmis favoritėmis bus įvardinamos Prancūzijos ir Slovėnijos rinktinės. Tarp favoritų visada įvardinama ir Ispanijos komanda. Tiesa, po nesėkmingų Tokijo olimpinių žaidynių su nacionaline rinktine, kuomet ketvirtfinalyje buvo nusileista JAV krepšininkams, atsisveikino Pau ir Marco Gasoliai, taip pat Sergio Rodriguezas. Iki šiol apie savo sprendimą nepranešė „auksinės kartos“ narys Rudy Fernandezas.



Kazys Maksvytis tikrai nepraleis progos pateikti staigmeną, juolab, kad dauguma rinktinės narių jis pažįsta nuo pirmųjų jų žingsnių aikštelėje. Nors apie karjeros pabaigą paskelbė vienas pagrindinių komandos variklių – Mantas Kalnietis, tačiau šioje pozicijoje debiutuos vienas iš „Barcelona“ lyderių Rokas Jokubaitis. Strategas taip pat turės atsakyti ir į amžinus klausimus: „Kaip vienu metu išnaudoti Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį?“ bei ar į rinktinę grįš Donatas Motiejūnas.

Tuo tarpu, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) iškeltas tikslas rinktinei – kautis dėl medalių (užimti 1-4 vietas). Paskutinį kartą mūsų šalies krepšininkai medalius iškovojo 2015 metų Europos čempionate Prancūzijoje, kai pasipuošė sidabriniais apdovanojimais.

Video rekomendacijos: