Būsimi lietuvių varžovai: žaidžiantysis klubo savininkas ir krepšinio patriarchas

alt



Oranžinio kamuolio padangėje – dar viena įvykių kupina savaitė. Trečiadienį Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai Volgograde stos į kovą su buvusiu treneriu Dirku Bauermannu, ketvirtadienį Kauno „Žalgiris“ bandys išsivežti pergalę iš Turkijos, o darbo savaitę užbaigs Klaipėdos „Neptūno“ dvikova su 2012 ir 2013-ųjų Eurolygos čempionais.



„Lietuvos rytas“ į Rusiją keliauja su dviprasmiškomis nuotaikomis

Po triuškinamo pralaimėjimo antrajame Europos taurės ture, kai vilniečiai Rumunijoje Ploješčio „Asesoft“ krepšininkams leido įmesti net 103 taškus, treneris Virginijus Šeškus sulaukė kritikos dėl aplaidžios gynybos. Klubo prezidentas Gedvydas Vainauskas dar tą patį trečiadienio vakarą paskambinęs specialistui palinkėjo išlikti ramiam ir gerai išsimiegoti.



Po keturių dienų vilniečiai sugebėjo reabilituotis Klaipėdoje, kur pademonstravo nepalyginamai agresyvesnę gynybą. „Lietuvos rytas“ uostamiesčio atstovams leido įmesti tik 65 taškus.

Vis dėlto įsisenėjusios problemos iš mirties taško nepajudėjo – ekipos legionieriai Kirilas Natiažka, Billy Baronas ir Mike'as Moseris žaidė epizodiškai, o vienintelis kiek svaresnį indėlį į žaidimą sugebėjo įnešti Travisas Leslie.

Štai toks banguojantis „Lietuvos rytas“ vyksta į Volgogradą. Trečiadienį V. Šeškaus treniruojama komanda susitiks su sužeistu žvėrimi. Sovietmečiu dvelkiantis „Krasnye Oktiabr“ klubo pavadinimas nėra vienintelis dirgiklis. Būtent rungtynėse su vilniečiais prie komandos vairo debiutuos buvęs sostinės klubo treneris Dirkas Bauermannas.

Rusų ekipa gerokai buksuoja – Jungtinėje lygoje per 4 mačus iškovota vos viena pergalė, pasirodymas Europos taurėje taip pat buvo pradėtas nesėkme. Prieš savaitę „Krasnye Oktiabr“ 79:78 išvargo pergalę svečiuose prieš Jeruzalės „Hapoel“.

Spalio revoliucijos negalintiems pamiršti rusams siekti pergalių aikštėje padeda ir komandos savininkas Dmitrijus Gerasimenka. 36-erių puolėjo pozicijoje žaidžiantis Dmitrijus pernai ant parketo buvo pasirodęs šešeriose Jungtinės lygos rungtynėse ir yra registruotas šio sezono Europos taurės varžyboms.

Klubui artimų šaltinių teigimu, D. Gerasimenka po prasto sezono starto yra įsiutęs komandos žaidėjų atžvilgiu – krepšininkai ekipoje rungtyniauja lyg ant parako statinės ir niekada nežino, kada jis sprogs.

Nesinorėtų, kad „Krasnye Oktiabr“ atgimimas prasidėtų mače su „Lietuvos rytu“. Labiausiai baimintis mūsiškiams derėtų amerikietiškojo desanto – Bernardo Kingo, Marcuso Cousinso ir D.J. Kennedy. Šis trio Izraelyje pelnė daugiau nei pusę komandos taškų (45).


„Lietuvos ryte“ dar didesnį spaudimą turėtų jausti komandoje nepritampantis įžaidėjas B. Baronas ir minučių aikštėje produktyviai neišnaudojantis Paulius Dambrauskas. Pasak žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, puikiai Panevėžio „Lietkabelio“ gretose atrodantis Žygimantas Janavičius gali pakeisti vieną iš minėtų „rytiečių“ įžaidėjų.

Iššūkių Rusijoje netrūks nei pačiai komandai, nei treneriui, nei atskiriems žaidėjams.

„Žalgiris“ prieš dvikovą Turkijoje – „ant bangos“


Tokių triuškinamų pergalių Eurolygoje, kokią Kaune žalgiriečiai iškovojo prieš Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ (97:63), nebuvo nuo Joano Plazos laikų. Tik visų širdis užkariavusiam ispanui buvo pavykę taip traiškyti varžovus Senajame žemyne stovint prie Lietuvos čempionų komandos vairo.

Kol kas „Žalgiris“ Eurolygoje atrodo solidžiai. Pirmajame ture kauniečiai nebuvo pastumdėliai (Madrido „Real“ lietuvius įveikė 80:71), o praėjusią savaitę Gintaro Krapiko auklėtiniai varžovams nepaliko jokių šansų.

Laukianti akistata su Stambulo „Anadolu Efes“ turėtų atskleisti dar daugiau netikėtų detalių. Turkai Eurolygoje kol kas neklumpa – jie nugalėjo Kazanės „Uniks“ ir Sasario „Dinamo“ ekipas. Stambulo komandai vadovauja legendinis Dušanas Ivkovičius ir tai yra viena pagrindinė priežasčių verčiančių sunerimti.


Serbo schemose savo vietą kaipmat atrado Nenadas Krstičius, Stephane'as Lasme, Dario Šaričius ir Dontaye'as Draperis. Svarbų vaidmenį komandoje atlieka kadaise Lietuvoje savo „markę“ pasikėlęs Milko Bjelica ir Janningas Matthew. Jeigu „Žalgiris“ nori ne tik patekti į „Top 16“, bet tai padaryti ne iš paskutinės pozicijos, pergalė Turkijoje būtų aukso vertės.

Kauniečių laivas, skirtingai nei „Lietuvos ryto“, kol kas neišgyveno itin sudėtingų momentų. Akivaizdu, šį sezoną „Žalgirio“ sudėtyje „turistų“ nėra – jaunieji žaidėjai, tokie kaip Lukas Lekavičius, Vaidas Kariniauskas, jau nekalbant apie Artūrą Gudaitį ir Edgarą Ulanovą, atlieka svarbų vaidmenį, o Paulius Jankūnas, Robertas Javtokas, Darius Songaila, vienintelis legionierius Jamesas Andersonas ir kiti suteikia komandai solidumo.

Turkijoje svarbiausia pademonstruoti tvirtą stuburą ir nesulūžti, jeigu varžovams pavyks pataikyti kelis „kosminius“ metimus iš eilės. Bus labai įdomu stebėti, kaip G. Krapikui seksis atlaikyti krepšinio patriarcho D. Ivkovičiaus taktinius ėjimus.


„Neptūnas“varžysis su Europą nustebinusiaisgynybos specialistais

2012 ir 2013 metų Eurolygos čempionams pernai pritrūko tik žingsnio iki finalinio ketverto. Pavasarį Pirėjo „Olympiakos“ ketvirtfinalio seriją „Real“ klubui pralaimėjo po atkaklios kovos 2:3. Naujojo sezono išvakarėse graikai liko be vyriausiojo trenerio Georgios Bartzoko. Į viršūnę ekipą atvedęs specialistas savo pasitraukimą pagrindė motyvacijos stoka, o Pirėjo komandai laikinai patikėta vadovauti Milanui Tomičiui.

Šios rokiruotės nesutrukdė „Olympiakos“ klubui Eurolygoje pasiekti jau dvi pergales. Graikai 71:68 privertė kapituliuoti Valensijos „Basket“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ atstovus (63:57). Būsimi „Neptūno“ varžovai po pirmųjų savaičių yra mažiausiai taškų į savąjį krepšį praleidusi komanda. Jeigu tritaškiai Kazio Maksvyčio auklėtiniams kris bent kiek panašiai, kaip mače su Belgrado „Crvena Zvezda“, klaipėdiečiai ispanų komandų rezultatus tikrai gali pagerinti. Jeigu ne, „Švyturio“ arenoje susirinkusi publika veikiausiai bus priversta taikstytis su triuškinančiu pralaimėjimu.


LKL sidabro medalininkai bandys stabdyti „Olympiakos“ smegenis Vassilį Spanoulį. Nepailstantis įžaidėjas Eurolygos starte į varžovų krepšį sumetė 21 tašką ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Tiesa, prieš savaitę graiko rodikliai taip nebešvytėjo. Misija sustabdyti V. Spanoulį turėtų atitekti Martynui Mažeikai, Mindaugui Girdžiūnui ir Mustafa Shakurui.

Lietuvą aplankys seni geri pažįstami – Oliveris Lafayette'as ir Tremmellas Dardenas. Vis dėlto pastarasis savo komandai negalės padėti dėl traumos.

Jeigu egzistuoja šansas įkasti „Olympiakos“ klubui, tai tik Klaipėdoje ir tik šioje sezono stadijoje. Pabandykim!



alt









Balys Šmigelskas | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: