Žvilgsnis į „Lietkabelio“ varžovą: legendinis Ispanijos klubas

Žvilgsnis į „Lietkabelio“ varžovą: legendinis Ispanijos klubas

Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ jau gruodžio 21 d. (trečiadienį) sužais paskutiniąsias namų rungtynes šiais kalendoriniais metais. Šį kartą Europos taurės turnyre panevėžiečiai priims svečius iš Ispanijos, Badalonos „Joventut“ ekipą.



Ketvirtą sezoną paeiliui Europos taurės turnyre pradėjęs Katalonijos klubas sezoną pradėjo penkiomis pergalėmis ir trimis pralaimėjimais, o Ispanijos pirmenybėse kol kas yra laimėjęs aštuonis kartus ir patyręs keturias nesėkmes.

Visgi vietiniame čempionate pastaruoju metu „Joventut“ nepralaimi – iškovotos penkios pergalės paeiliui. Gerai atkarpai atspirtį davė lapkričio pabaigoje laimėta principinė dvikova, Katalonijos derbis prieš Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamą „Barcelona“ ekipą.

„Joventut“ komandos pavadinimas ispaniškai reiškia „jaunystė“. Visgi šiame sezone komandą į priekį ir toliau veda veteranas iš Kroatijos Ante Tomičius.


Apie šlovingą Badalonos klubo praeitį, užsigarantavusį strategą ir pažįstamus veidus skaitykite šiame svetainės „kklietkabelis.lt“ straipsnių ciklo „Žvilgsnis į varžovą“ tekste.

Galinga istorija

„Joventut“ klubas keturis kartus yra laimėjęs Ispanijos čempionatą, tiesa paskutinį kartą tą pavyko padaryti 1992 m., o per pastaruosius keturioliką metų tik praėjusiame sezone pavyko užimti trečiąją vietą.

Šlovingiausias klubo etapas buvo pažymėtas ir 1994 m. iškovotu Eurolygos titulu. Per devyniasdešimt dviejų klubo gyvavimo metų laikotarpį „Joventut“ stipriausiame Europos klubiniame turnyre varžėsi aštuonis kartus.

2019 m. į Europos taurę Badalonos ekipa sugrįžo po devynerių metų pertraukos, nors praėjusiame dešimtmetyje dažnai patekdavo tarp stipriausių komandų. „Joventut“ 2008 m. netgi tapo Europos taurės laimėtoja, kai komandą į priekį vedė būsimi žvaigždės Rudy Fernandezas ir Ricky Rubio.

Praėjusiame sezone pirmą kartą istorijoje su Badalonos klubu susitiko ir „7bet-Lietkabelis“. „Joventut“ iškovojo pergalę namie, Panevėžyje patyrė nesėkmę, tačiau vis tiek užėmė pirmąją vietą A grupėje.

Su Ispanijos komandomis Panevėžio ekipa iš viso yra žaidusi keturiolika kartų ir iškovojusi šešias pergales.


Ilgametis specialistas

Nuo Aito Garcia Reneseso iki Željko Obradovičiaus – per ilgą klubo istoriją prie komandos vairo stovėjo ne vienas žinomas specialistas, tačiau tik pora iš jų „Joventut“ vadovavo bent penkerius metus.

Labai arti to yra dabartinis Badalonos ekipos strategas Carlesas Duranas, pradėjęs savo nepilnai šeštą sezoną Katalonijos klube. Barselonoje gimęs strategas „Joventut“ komandoje 2003-05 m. dirbo Reneseso asistentu, 2008-10 m. talkino Pepu Hernandezui ir Sito Alonso.


Dar kartą sugrįžęs 2017-18 m. sezone vasario mėnesį vyr. trenerio poste pakeitė dėl prastų rezultatų atleistą Diego Ocampo. Gautą progą Duranas išnaudojo tinkamai, sezoną užbaigė gera atkarpa ir „Joventut“ išsaugojo vietą Ispanijos pirmenybėse, o treneriui buvo įteiktas kontraktas dviems sezonams.

Buvęs „Barcos“ bokštas

Badalonos komandos lyderis – anksčiau net aštuonis sezonas „Barcelona“ klube rungtyniavęs vidurio puolėjas Ante Tomičius. Dar prieš kelis sezonus kroatas Eurolygoje fiksuodavo dviženklius naudingumo balų vidurkius, o gerą žaidimą veteranas toliau demonstruoja tiek Europos taurėje, tiek Ispanijos pirmenybėse.


Kamuolius po krepšiu jam sėkmingai skirsto Pau Ribas. Tiek su juo, tiek su Tomičiumi anksčiau „Barcos“ gretose kartu yra rungtyniavęs Stefanas Peno. Ribas ne vienerius metus praleido Ispanijos rinktinėje, su kuria prieš trejus metus Kinijoje iškovojo pasaulio čempionato auksą, o 2015 m. tapo Europos čempionu.

Tame pačiame čempionate auksinį medalį užsikabino ir ilgametis buvęs „Valencia“ ekipos gynėjas Guillemas Vivesas. Aukščiausio lygio patirties taip pat turi pastaruosius du sezonus Eurolygoje su „Asvel“ komanda rungtyniavęs Williamas Howardas, daugiau nei po 50 rungtynių NBA yra sužaidę Henry Ellensonas ir Kyle’as Guy’us.

KKLietkabelis.lt

Video rekomendacijos: