Žvilgsnis į „Lietkabelio“ varžovą: jaunas Ukrainos klubas

Žvilgsnis į „Lietkabelio“ varžovą: jaunas Ukrainos klubas

FIBA nuotr.

Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ jau sausio 11 d. (trečiadienį) pratęs kovas tarptautiniame fronte. Šį kartą Europos taurės turnyre panevėžiečiai priims svečius iš Ukrainos, Slobožanskės „Prometey“ ekipą.



Šiame sezone kartą „Prometey“ jau lankėsi Lietuvoje, kuomet lapkričio pabaigoje „Žalgirio“ arenoje žaidė rungtynės su Ulmo „Ratiopharm“ klubu.

Slobožanskės ekipa Europos taurėje kol kas yra iškovojusi penkias pergales ir patyrusi keturias nesėkmes, o komandas itin atletišką žaidimą nemaža dalis krepšinio pasaulio žmonių apibūdina kaip gražiausią visame turnyre.

Dėl karo Ukrainoje „Prometey“ klubas šiuo metu yra apsistojęs Rygoje ir varžosi jungtinėje Latvijos-Estijos lygoje, kur tiesiog neturi sau lygių ir per aštuoniolika rungtynių yra pralaimėjęs vos vieną kartą.


„7bet-Lietkabelis“ šiomis rungtynėmis pradės antrąjį ratą Europos taurės A grupėje. Pirmosiose tarpusavio rungtynėse su Slobožanskės klubu panevėžiečiai patyrė nesėkmę 71:82.



Apie neilgą „Prometey“ gyvavimo laikotarpį, lietuviškus akcentus ir pažįstamus veidus skaitykite šiame svetainės „kklietkabelis.lt“ straipsnių ciklo „Žvilgsnis į varžovą“ tekste.

Istorija ir pagalba kovoje

„Prometey“ neabejotinai yra viena jauniausių komandų, besivaržančių tokiame aukštame lygyje. Klubas su reprezentacinėmis krepšinio ir tinklinio komandomis buvo įkurtas tik 2018 m. ir jau pirmajame sezone laimėjo Ukrainos antrąją krepšinio lygą.

Debiutas stipriausioje šalies lygoje buvo gana sėkmingas – prieš dėl pandemijos nutraukiant sezoną klubas laikėsi trečioje pozicijoje, tačiau jau kitame sezone laimėjo Ukrainos čempionatą.

2021 m. vasara ekipai buvo permaininga: prie komandos vairo stojo žymus Izraelio treneris Ronenas Ginzburgas, o dėl klubo valdžios nesutarimų su Kamianskės meru „Prometey“ buvo perkeltas į Slobožanskę.


Šiuo metu komanda glaudžiasi Rygoje, nes buvo priversta ieškoti naujų namų dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. „Prometey“ klubas aktyviai palaiko Ukrainos karius viešojoje erdvėje ir prisideda prie kovos už laisvę rinkdamas pinigus ir dovanodamas jiems karinius dronus.

Lietuviškas personalas

Viena iš sėkmingo sezono starto kertinių figūrų – vienas labiausiai patyrusių Europos taurės strategų Ronenas Ginzburgas. 59-erių specialistas iš Izraelio ilgus metus dirbo Nimburko „ČEZ“ klube, nuo 2014 m. vadovauja Čekijos rinktinei. Prieš porą metų gavo šios šalies pilietybę.


Ginzburgo trenerių štabe net du lietuviški veidai: praėjusį sezoną „Pieno Žvaigždes“ treniravęs Mantas Šernius dirba asistentu, o komandos fiziniu pasirengimu rūpinasi Mantas Valčiukaitis, anksčiau irgi dirbęs Pasvalyje.

Klubo ofise taip pat galima sutikti lietuvišką veidą. Vienu iš vadovų „Prometey“ komandoje dirba buvęs krepšininkas Aurimas Mileišis.

Pažįstami veidai


Savotišku komandos veidu tapo jau trečią sezoną klube pradėjęs Denisas Lukašovas, anksčiau rungtyniavęs Vilniaus „Lietuvos Ryte“ ir Prienų-Birštono „Vytaute“, o nuo 2011 m. atstovaujantis Ukrainos rinktinei.

Kartu su Lukašovu šalies garbę rudenį vykusiame Europos čempionate gynė Ivanas Tkačenka, Ilja Sidorovas ir praėjusį sezoną „Šiauliuose“ užbaigęs Issufas Sanonas.

Visgi pirmaisiais smuikais Slobožanskės klube griežia legionieriai: Čekijos rinktinės narys Ondrejus Balvinas, su Nigerijos komanda Tokijo olimpinėse rungtyniavęs Calebas Agada, Puerto Riko atstovas Gianis Clavellis ir stipriausiose Europos lygose žaidę amerikiečiai D. J. Kennedy ir D. J. Stephensas.

KKLietkabelis.lt

Video rekomendacijos: