10 kvailiausių NBA žaidėjų nusikaltimų



Profesionalus sportas ir įstatymų pažeidimai - neatsiejami dalykai. Nusikaltimus įvykdžiusių sportininkų skaičius tiesiog stebina. To priežastys yra įvairios - nuo žemo intelekto lygio iki aukšto testosterono lygio. Nereikia pamiršti ir psichologinių problemų, kurios kyla esant nuolat visuomenės akiratyje.



Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) žaidėjai patekdavo į įvairius nemalonumus - ir sportinės karjeros metu, ir ypač ją baigus. Dauguma teisės pažeidimų susiję su muštynėmis, šeimyniniu smurtu, vairavimu apsvaigus, narkotikais, neteisėtu ginklų laikymu, alimentų arba mokesčių vengimu. Kai kurie, kaip Javaris Crittertonas ar Jasonas Williamsas, už grotų patekdavo net dėl nužudymų.

Tačiau šį kartą portalas Sports.ru pateikia ne tipiškas problemas su įstatymu, o pačius neįprasčiausius nusikaltimus, į kuriuos įsimaišė buvę NBA žaidėjai.



Chrisas Gattlingas - skvotingas

Pagal statistiką, net 60 procentų NBA žaidėjų bankrutuoja penkerių metų bėgyje po karjeros pabaigos. Netikusios investicijos, milžiniškos išlaidos, azartiniai lošimai ir tiesiog nesugebėjimas skaičiuoti pinigus priveda prie to, kad prasideda problemos su finansais. o tuo pačiu - ir problemos su įstatymais: teismai su buvusiomis žmonomis dėl alimentų, susidūrimai su kreditoriais, o kartais net patekimas į didžiausių Viskonsino valstijos skolininkų sąrašą (linkėjimai Latrellui Sprewellui ir Anthony Masonui).

Daugelis žaidėjų, ypač įtrauktų į narkotikų liūną, būna priversti atsisakyti savo nekilnojamo turto. Žinomi pavyzdžiai, kai NBA krepšininkai tapo benamiais - Ray'us Williamsas, Lutheris Wrightas, Freemanas Williamsas.

Chrisas Gattlingas, kuris, atstovaudamas „Mavericks“ ekipai, yra dalyvavęs net NBA visų žvaigždžių rungtynėse, žengė dar toliau. Buvęs „Heat“, „Golden State Warriors“, kitų NBA komandų bei Maskvos CSKA žaidėjas per savo karjerą uždirbo apie 30 mln. JAV dolerių. Nežinia, kur dingo jo pinigai, tačiau kartą Ch.Gattlingas tapo skvoteriu - užėmė svetimas patalpas be savininkų žinios.

Ilgiau nei metus buvęs krepšininkas gyveno svetimame name Arizonoje. Šeimininkai, turbūt nualinti dykumos karščio, nepastebėjo, kad 208 cm ūgio tamsiaodis išlaužė namo spyną. O gal šiaip bijojo su juo prasidėti.

Gal į Kaliforniją išvykę savininkai nieko būtų ir nepastebėję. Tačiau Ch.Gattlingas „Craiglist“ paskelbė, kad namas yra išnuomojamas. Tuomet ir buvo pastebėta klasta. Nors atleto advokatas (kurį jis turbūt taip pat „išsinuomojo“) teisme aiškino, kad visa ši situacija - tiesiog nesusipratimas, juo niekas nepatikėjo. Neseniai nevykęs skvoteris buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme lygtinai.

Cliffordas Rozieras - policijos automobilio nuvarymas


90-ųjų pradžioje „Golden State Warriors“ komandoje su Ch.Gattlingu vidurio puolėjo poziciją dalijosi Cliffordas Rozieras. Kažkada aukštaūgis gyveno name už milijoną dolerių su devyniais miegamaisiais, baseinu ir nameliu svečiams. Dabar jis gyvena mažame bute ir gydosi nuo asmenybės sutrikimo. Priklausomybė krekui atėmė iš jo viską.

Kartą, veikiamas narkotikų, C.Rozieras pradėjo pultį policininkus, manydamas, kad jei jie pradės šaudyti, tai jam nepakenks, kadangi jis yra nemirtingas. Įvykio kulminacija buvo šerifo automobilio nuvarymas. Sulaikyti C.Rozierą pavyko ne iš karto, jis maždaug mėnesį slapstėsi nuo teisėsaugos.

Byronas Houstonas - ekshibicionizmas


Dar vienas krepšininkas, kuriam teko žaisti „Golden State Warriors“ ekipoje su Ch.Gattlingu, o vėliau patirti problemų su teisėsauga yra Byronas Houstonas - mėgėjas viešai apsinuoginti.

2003 metais B.Houstoną nuteisė už 4 ekshibicionizmo atvejus, skyrė lygtinę bausmę bei įtraukė į lytinius nusikaltimus įvykdžiusių asmenų duomenų bazę (šiame sąraše gali atsidurti net viešoje vietoje nusišlapinę žmonės, todėl galėjo būti nuteistas ir kartą restorane nusišlapinęs Derrickas Colemanas).

2007 metais B.Houstoną pagavo vėl be kelnių bei pažeidžiant bandomąjį laikotarpį ir pasodino už grotų ketveriems metams.


Bradas Lohausas - sukčiavimas internete

Ch.Gattlingas su svetimu namu - ne pirmasis buvęs NBA žaidėjas, bandęs internete parduoti tai, kas jam nepriklauso. Puolėjęs Bradas Lohausas, rungtyniavęs „Bucks“, „Spurs“ ir dar septyniose lygos komandose, kartą surinko visą teisės pažeidimų komplektą. Jis vienu metu pateko į teismą dėl žmonos sumusšimo, vairavimo neturint teisių ir įsiskolinimą partneriams restoranų versle. Tačiau be šio kasdienio ir nuobodaus komplekto, buvęs krepšininkas į teisėsaugos akiratį dėl sukčiavimo „Ebay“.

Mažiausiai 12 žmonių pirko pas jį meškeres, bet negavo nė valo, nė kabliukų. Viso ieškinio suma sudarė 1 700 dolerių, o B.Lohausas buvo nuteistas dvejiems metams lygtinai.


Jay'us Vincentas - sukčiavimas

Palyginus su Jay'umi Vincentu, Lohausas - tikras „lochasas“. 80-ųjų „Mavericks“ žvaigždė sugebėjo apgauti žmones 2 milijonų dolerių sumai! Jay'us ir jo verslo partneris organizavo fiktyvią užimtumo agentūrą. Internete kompanija „Foreclosure Bank Inspection Company“ siūlė žmonėms darbą: Inspektuoti namus, kurie perduoti bankams už įsiskolinimus. Na, kad ten staiga koks Gattlingas neapsigyventų.

Iš pretendentų į darbo vietas (tokių atsirado 20 000) buvo imama 149 doleriai už draudimą ir 89 doleriai už asmens duomenų patikrinimą. Standartinė sukčiavimo schema, kurią J.Vincentas su partneriu patvirtindavo padirbtais čekiais, draudimo poliusais ir kontraktais su bankais.


Įkliuvo J.Vincentas labai paprastai - pabandė apgauti mokesčių organus, nurodydamas netikrą sumą už 2008 metus. Auditas atrado ir fiktyvią įmonę, už ką aferistas už grotų buvo pasodintas daugiau nei penkeriems metams.

Ir tai - ne rekordas. Tais pačiais metais šešeriems su puse metų į kalėjimą buvo pasiųstas buvęs NBA žaidėjas Rumealas Robinsonas už 11 nusikalstamų veikų, įskaitant sukčiavimą internete, kyšių davimą, dokumentų padirbinėjimą, o taip pat už 700 000 dolerių kreditą, paimtą verslo plėtojimui, o išleisto nekilnojamam turtui, automobiliams ir striptizo šokėjoms.

Orlando Woolridge - vamzdžių vagystė


Kai 1984 metais Michaelas Jordanas pateko į NBA, pirmuoju jo partneriu aikštelėje tapo talentingas puolėjas Orlando Woolridge'as. Aplink šiuos du skrajojančius ir galingai į krepšį dedančius žaidėjus „Bulls“ rengėsi burti naują komandą. Ir Orlando nepavedė: jis buvo vienintelis žaidėjas iki pat Scottie Pippeno atėjimo 1992 metais, kuris šalia M.Jordano turėjo 20 pelnytų taškų vidurkį.

Tačiau 1986 metais O.Woolridge'as susiviliojo pinigais, ko pasekoje pasirašė kontraktą su naujojo Džersio „Nets“ klubu ir visą likusią karjerą praleido „šiukšlių“ komandose, taip ir nerealizavęs savo potencialo.

Šį pinigų siekimą sąlygojo ir priklausomybė nuo narkotikų. Pinigų siekimas galų gale 52-ejų O.Woolridge'ą atvedė iki dugno: 2012 metais buvęs krepšininkas buvo suimtas už aliuminio vamzdžių vagystę Luizianoje. O.Woolridge'as ketino juos parduoti metalo supirktuvėje už 1500 dolerių. Jam teko sumokėti 2000 dolerių užstatą.


Tačiau teismo O.Woolridge'as nesulaukė, praėjus trims mėnesiams po suėmimo jis mirė nuo širdies nepakankamumo, įgyto dar karjeros NBA metu pradėjus uostyti kokainą.

Ronas Behagenas - itin ciniškas apiplėšimas

Vienas dalykas yra vogti aliuminio vamzdžius, visai kitas - tai, ką padarė Ronas Behagenas, nežinia už ką, pagal „SLAM“ versiją, įtrauktas į visų laikų geriausių NBA žaidėjų 500-uką.


Prieš dvejus metus R.Behangenas apiplėšė Parkinsono ir Alzhaeimerio ligomis sergančią 68-erių moterį. Buvęs krepšininkas ir jo draugė, socialinė darbuotoja, iš senutės atėmė kreditinę kortelę ir paėmė iš jos sąskaitos daugiau nei 7 tūkst. dolerių. Degradavęs atletas nuteistas trejiems metams lygtinai.

Kadaise R.Behangenas dar žaisdamas koledžo komandoje buvo diskvalifikuotas už tai, kad rungtynių metu spardė galvas gulintiems varžovams. Tad ligotos senutės apiplėšimas atitinka jo būdą.

Reggie Hardingas - ginkluotas degalinės apiplėšimas


Kiek kartų 60-ųjų Detroito gatvių „sūnus“ Reggie hardingas vagiliavo, suskaičiuoti sunku. Savo trumpą „gangsterio“ reputaciją jis baigė būdamas vos 30-ies susišaudymo metu. Kartais jis pasireikšdavo ir krepšinyje - „Pistons“ talentingą atkletą pasirinko NBA naujokų biržoje net nežiūrint į tai, kad jis nežaidė jokioje koledžo komandoje. Vėliau buvo pertrauka, kai krepšininką pasodino už žmogaus sužalojimą, tačiau ir po to „Pistons neprardo vilčių dėl Reggie pasitaisymo.

Ne itin sėkmingai. Kiekvienam atkovotam kamuoliui jis turėjo po skolą lošiant kortomis, kiekvienam blokuotam metimui - po išprievartavimą, kiekvienam pelnytam taškui - po gatvės muštynes. R.Hardingas NBA žaidė 3 sezonus ir kiekvienais metais po kartą buvo apiplėšęs tą pačią degalinę savo rajone.

Kai 213 cm ūgio „centras“ atėjo trečią kartą plėšti tą pačią degalinę, jos darbuotojas pasakė: „Reggie, ką darai? aš gi žinau, kad tai tu“. Į ką krepšininkas atsakė: „Ne, tai ne aš“.


Samas Mackas - terorizmas

Sugrįžtant į dabartinius laikus. Samas Mackas, būdamas 43-ejų vis dar nekabina sportbačių ant vinies ir yra silpnesnių lygų legenda, nors kartais pasirodydavo ir NBA (259 rungtynės per 7 sezonus), o 1988 metais buvo suimtas kaltinant ginkluotu greitosios mitybos restorano užpuolimu. Kadangi jaunų „Iowa State“ universiteto studentų kompanija, tarp kurių buvo ir Samas, įkaitais paėmė užkandinės lankytojus, jų nusikaltimas buvo kvalifikuotas kaip „terorizmas“.

Teisme S.Macko gynėjai sugebėjo įtikinti, kad krepšininkas buvo priverstas dalyvauti plėšime. Vėliau jis buvo kaltinamas išprievartavimu, vagyste, svetimo turto niokojimu ir narkotinių medžiagų laikymu, tačiau aplenkti „terorizmo“ taip ir nepavyko.


Johnas Briskeris - muštynės su keturiais policininkais

Pats pažeidimas nėra kažkuo ypatingas, neskaitant to, kad J.Briskeris mušėsi iškart su keturiais policininkais. Konfliktas su teisėsaugos atstovais įvyko 1971 metais: du iš jų atsidūrė ligoninėje.

O vėlesnė krepšininko biografija buvo itin įdomi. Pasiekęs aukštumų ABA lygoje jį pakvietė Sietlo klubas, kur jis gąsdindavo komandos draugus. Buvęs bendraklubis Charlie Williamsas apie jį sakė taip: „Jis buvo puikus žaidėjas, tačiau jei jam ką nors ne taip pasakysi, iškart susidarydavo įspūdis, kad tuoj atsidarys kuprinę, ištrauks pistoletą ir tave nušaus.“


Greitai krepšinis pabodo J.Briskeriui, būdamas 28-erių jis išėjo iš sporto ir tapo kovos prieš juodaodžių priespaudą aktyvistu. 1978 metais jis išvyko į Ugandą, oficialiai - sukurti savo verslą, o pagal kalbas - tapo diktatoriaus Idi Amino samdiniu. Netrukus buvęs krepšininkas dingo be žinios, kaip tik tuo metu, kai nuo sosto buvo nuverstas I.Aminas. 1985 metais jis oficialiai buvo pripažintas mirusiu.

***

Kartais stebimės, kaip Kareemui Abdul-Jabbarui tais laikais pavyko surinkti 6 NBA naudingiausiojo žaidėjo titulus paeiliui. Gal tiesiog jo potencialūs konkurentai tuo metu tiesiog arba jau sėdėjo kalėjime, arba gulėjo po velėna?







Alfa.lt ir Eurobasket.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: