Lietuvos krepšinio metai: Romanovo imperijos griūtis, medaliai ir skandalų šešėlis (Video)



2013-ieji į Lietuvos krepšinio istoriją įeis kaip dar vieni dviprasmiški metai. Bene galingiausią sudėtį nuo auksinių Eurolygos laikų sukomplektavęs Kauno „Žalgiris“ atsisveikino su komandos „gelbėtoju“ Vladimiru Romanovu, Lietuvos rinktinės iškovotus sidabro medalius Europos čempionate temdė rietenos dėl postų šalies krepšinio federacijoje (LKF), o atsinaujinusi Lietuvos krepšinio lygos (LKL) vadovybė nuo kupros bandė atsikratyti nemokių klubų naštos. Tai tik dalis įvykių, kuriuos verta atidžiau pažymėti krepšinio šalies metraščiuose.



Tikrasis klubinio krepšinio herojus

Vasario 12-ąją Lietuvos bankas (LB) sustabdė smėlio pilių principu veikusio Ūkio banko veiklą. Neveikiantys bankomatai, įšaldytos sąskaitos, indėlininkų panika ir miglota ateitis. Paskutinio Lietuviško banko griūtis palietė ne tik paprastus žmones. Žalgiriečiams atlyginimai vėlavo jau nuo pat sezono pradžios, o vasarį apskritai pakibo ore.



„Dabar namuose turiu vandenį ir elektrą, tačiau neaišku, ar vieną dieną šios komunikacijos nebus atjungtos. Mums jau kartą buvo atjungę elektrą, atjungė kabelinę televiziją, internetą. Nežinia, ar kurią dieną neatjungs vandens, nes klubas neturi pinigų sumokėti už mano buto nuomą. Vieną dieną galiu tiesiog likti gatvėje. Didžiausia problema yra tai, kad mane įkalbėjo visus pinigus laikyti Ūkio banko, kuris neva buvo mūsų rėmėjas, sąskaitoje. Bankas žlugo, o aš likau be nieko. Turiu lygiai nulį. Dabar viskas lieka valstybės rankose. Jie spręs, kaip grąžinti, jei išvis grąžinti, pinigus. Situacija pakankamai chaotiška“, – kovo mėnesį Ispanijos žiniasklaidai teigė charizmatiškasis kauniečių strategas Joanas Plaza.

Katalonas Kaune tapo dvasiniu lyderiu, neleidusiu žaidėjams išsiskirstyti ir garbingai užbaigti sezoną. 8 pergalės iš 10 ir pirmoji vieta Eurolygos C grupėje. Kas būtų sustabdę Joanos Plazos sukurtą sistemą, galime tik spėlioti. Marko Popovičiaus, Tremmello Dardeno, Oliverio Lafayetto ir Ibrahimo Jaabero žygį Europoje sustabdė ne varžovai krepšinio aikštėje, o neišpasakytas komandos savininko aplaidumas.

Po svarbesnių rungtynių spaudos konferencijose J. Plaza vieną po kito berdavo faktus apie „Žalgirio“ istoriją, įvairių rekordų pagerinimą ir nevengdavo vaizdžių palyginimų iš gyvenimo kasdienybės. Tai jį darė ypatingu. Be to, treneris yra užsiminęs, kad jo darbai Lietuvoje dar nebaigti. Informacijos srautai pamažu viską užkloja po storu užmaršties sluoksniu, tačiau klubinio krepšinio pasaulyje (ir ne tik jame) 50-metis šiemet paliko ryškiausią pėdsaką.

„Kalėjimuose žmonės dirba ne iš malonumo. Jie turi išlaikyti šeimą. Mano patirtis leidžia lyginti problemas kalėjime ir aikštelėje. Žinoma, krepšinyje pralaimėjimai nėra tokie tragiški kaip įvykiai kalėjimuose. Tačiau dirbdamas treneriu į rungtynes žiūriu kaip į gyvenimo ir mirties klausimą. Kai prieš tave stovi dvimetrinis krepšininkas, tavo vieninteliu ginklu tampa žodis. Esu tik mažas ir negražus vyrukas. Ilgą laiką šalia krepšinio teko dirbti ir kitus darbus, todėl labai vertinu dabartinę situaciją“, – pristatydamas savo knygą „Andželinos paklodės“ Vilniuje kalbėjo J. Plaza.





Medaliai Slovėnijoje aplaistyti ir rietenomis


Rinktinės iškovotais medaliais galime pasidžiaugti tikrai ne kasmet. Iškovotas sidabras Slovėnijoje tapo penktuoju apdovanojimu nuo 2000-ųjų ir dešimtuoju medaliu, istoriją skaičiuojant nuo 1937-ųjų Europos čempionato Latvijoje.

Vyriausiasis rinktinės treneris Jonas Kazlauskas po čempionato teigė, kad iki šiol jam nebuvo tekę susidurti su tokiu spaudimu, kokį jis patyrė ruošdamas rinktinę Senojo žemyno pirmenybėms. Verta priminti, kad kur kas didesni lūkesčiai buvo siejami su Kęstučio Kemzūros vadovaujama rinktine, kai čempionatas vyko Lietuvoje. Nors po svaiginamos 2010 m. bronzos pasaulio čempionate nebuvo išvengta nuopolio, K. Kemzūra niekada nekaltino žiniasklaidos atstovų šališkumu ar iš aukščiau nuleistų įsakymų vykdymu.

Rudenį LKF kuluaruose vykusi drama priminė meksikietišką serialą ir tikrai nepridėjo garbės nuomonę nuolat keitusiems Arvydui Saboniui ir Jonui Kazlauskui. Įkaitusią atmosferą nusprendė atvėsinti sėkmingai federacijos finansus tvarkęs Mindaugas Balčiūnas. Generalinio sekretoriaus pareigas ėjęs Lietuvos sporto universiteto (LSU) kancleris taip ir neišgirdo konstruktyvios J. Kazlausko kritikos, tik nuolatinį nepasitenkinusio 59-erių specialisto erzulį.


Ar federacija vedama tinkama linkme, parodys artimiausių metų jaunimo ir vyrų rinktinės pasiekti rezultatai. „Visi atsakingi asmenys sumenkino mūsų atliktą darbą, dėl to gaila labiausiai“, – jau būdamas Turkijoje kalbėjo Linas Kleiza.

Ateinančią vasarą Lietuvos rinktinė ruošis pasaulio čempionatui Ispanijoje. Bus įdomu stebėti, kokias išvadas iš minėtos istorijos padarė J. Kazlauskas ir pati žiniasklaida.





Kur veda lygų centralizacija?

„Žalgiris“ atsisakė žaisti šio sezono VTB Vieningoje lygoje. Panašu, toks klubo vadovų sprendimas buvo teisingas. Vilniaus „Lietuvos ryto“ tvarkaraštis 2011–2012 m. sezone buvo absurdiškai įtemptas, praėjusiais metais po Naujųjų rytiečius kankino rungtynių badas, o pastaraisiais mėnesiais treneriai ir žaidėjai vėl skundėsi nesibaigiančiais skrydžiais po Sibiro platybes.


Jungtinės lygos magija sklaidosi. Anksčiau aukštu krepšinio lygiu ir premijomis į komercinį turnyrą komandas vilioję rusų verslininkai kitąmet gali netekti ir antrosios Lietuvos komandos. Pagyvensim – pamatysim, tačiau sustiprėjusios LKL pirmenybės, Eurolygos ir Europos taurės bendradarbiavimas perša būtent tokią nuomonę.

Atrodo išsikvėpusi ir Baltijos krepšinio lyga (BBL). Čempionate jau antrus metus iš eilės nedalyvauja „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, lygoje grumiasi klubai iš Kazachstano ir Švedijos. „Kodėl turime kelti kazachų krepšinio lygį?“ – yra paklausęs olimpinis čempionas Sergejus Jovaiša. Iš lygos vadovo pareigų jau pasitraukė ir vienas geriausių Lietuvos teisėjų Romualdas Brazauskas, kuris kitąmet visą dėmesį skirs LKL populiarinti ir naudingiems sprendimams priimti.

Šalies čempionatas išsivalė. Jame nebeliko už savos komandos pralaimėjimus nemenkas sumas statančių Palangos „Palangos“ krepšininkų ir nemokaus Vilniaus „Sakalų“ klubo. Naujajame sezone su rimtesniais finansiniais sunkumais kol kas susidūrė tik Kėdainių „Nevėžis“, tačiau šis gaisras jau užgesintas.


Turime tuziną simpatiškų komandų, kurios sukuria teigiamą lygos įspūdį ir intrigą. Kažkada Šiaurės krepšinio lyga (NEBL), BBL ar VTB kvepėjo egzotika, tačiau anksčiau ar vėliau kerai pasitraukia. Savo šalies lygos puoselėjimas yra pats svarbiausias. „Savo darbo rezultatus nešame parodyti į Europą, tačiau atspirties taškas yra būtent LKL“, – portalui Alfa.lt yra sakęs krepšinio specialistas Linas Kvedaravičius. Džiugu, kad tai supranta naujasis lygos prezidentas Remigijus Milašius ir direktorius R. Brazauskas.

alt






Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: