Šviesuliai Lietuvos krepšinyje: kokia artimiausia rinktinės ateitis?



Praėjusią savaitę lietuviai džiugino sėkmingu žaidimu Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) arenose.



Mindaugas Kuzminskas toliau demonstravo lyderio savybes Eurolygoje, Marius Grigonis elitiniame Ispanijos divizione surengė fenomenalų pasirodymą, puikiai NCAA pirmenybėse prigijo Domantas Sabonis.

M. Kuzminskas žaidžia geriausią savo sezoną



Specialistų ir gerbėjų klijuojamą minkšto charakterio etiketę, panašu, M. Kuzminskas šį sezoną paliko besimaudydamas Viduržemio jūroje. Lapkričio 7 dienos mače su Maskvos CSKA pelnė 20 taškų ir pasiekė naują rezultatyvumo rekordą prestižiniame turnyre.

Praėjusį sezoną Eurolygoje vilnietis vidutiniškai rinkdavo po 6 taškus, šiemet – 13. Iki šiol buvo tik vienas mačas, kai Mindaugas aikštę paliko nesurinkęs dviženklio taškų kraičio. Pasikliaujant logika, ketvirtadienį Andalūzijoje vyksiančiame mače su Berlyno ALBA puolėjas šios statistikos sugadinti neturėtų.

„Bėga kaip gynėjas ir šoka už juos aukščiau“, – panašūs komplimentai dėl neeilinių M. Kuzminsko fizinių savybių nėra atsitiktiniai. Lietuviui į galvą įkalta sena gera tiesa – krepšininkas su kamuoliu vidutiniškai praleidžia tik 5 procentus žaidimo laiko, o visą likusį sudaro lengvąją atletiką primenantys judesiai.

Pasak Lietuvos rinktinės trenerio Jono Kazlausko, su tokiais duomenimis gruodį 25-ąjį gimtadienį švęsiančio M. Kuzminsko vieta jau dabar yra NBA, tačiau sunku sugalvoti geresnį scenarijų, nei legionieriaus karjeros startas puikiai pažįstamo trenerio Joano Plazos komandoje ir stipriausiame nacionaliniame čempionate Europoje. Sutartis su Malagos „Unicaja“ klubu lietuviui baigsis po šio sezono. Neabejotina, kad per artimiausią pusmetį pademonstruoti rezultatai smarkiai darys įtaką būsimai M. Kuzminsko rinkos kainai ir tolimesnei jo karjerai. Čia arba už Atlanto.

M. Grigonis grūdinasi ACB lygoje

Pirmą sezoną aukščiausioje Ispanijos lygoje rungtyniaujantis M. Grigonis demonstruoja jo bendraamžiams nebūdingą stabilumą. Per 8 ACB lygos turus jis sužaidė tik 3 prastesnius mačus, o kituose buvo vienas pagrindinių ekipos lyderių. 20-metis į „Unicaja“ krepšį įmetė 12, Andoros „Morabanc“ – 14, Bilbao „Basket“ ir Las Palmo „Gran Canaria“ – po 13 taškų.

Dėmesį kaustantį pasirodymą gynėjas surengė šeštadienį, kai mače su San Sebastiano „Gipuzkoa Basket“ pelnė 25 taškus (7/10 tritaškiai) ir surinko 24 naudingumo balus.


Nors Mariaus atstovaujamas Manresos „La Bruixa d'Or“ per 8 mačus iškovojo tik 1 pergalę, įgyta patirtis žaidžiant su Eurolygos ir Europos taurės senbuviais yra neįkainojama. Kita stotelė – rinktinės stovykla ar bent jau „Žalgiris“? Galbūt dar ne šiemet, bet J. Kazkausko ir Pauliaus Motiejūno radare šis žaidėjas yra ne vienerius metus. Veržliojo M. Grigonio kontraktas su dabartiniu klubu baigsis 2016-ųjų vasarą ir, jei tendencija išliks, po kelerių metų turėsime dar vieną Eurolygos lygio gynėją.



D. Sabonis Gonzage kinkų nedrebina


Besirinkdamas komandą neprašovė ir Domantas Sabonis. Gonzagos „Bulldogs“ naujokas per pirmąsias 4 NCAA rungtynes vidutiniškai žaidė po 20 minučių, rinko po 14 taškų ir 8 atkovotus kamuolius, o jo ekipa pergale džiaugėsi visus 4 kartus. Geras studentas, turintis trenerio Marko Few pasitikėjimą gilias krepšinio tradicijas turinčioje komandoje. Praėjusį sezoną Eurolygoje debiutavęs 18-metis ant parketo praleisdavo po 9 minutes, pelnydavo po 3 taškus ir atkovodavo po 2 kamuolius.

Teigti, kad legendos sūnus deda rimtus pamatus NBA karjerai dar anksti, tačiau nereikia slėpti – toks ir yra pagrindinis puolėjo tikslas. Pradžia – įkvepianti, belieka nesustoti.

Jono ir Donato klubai – tarp NBA lyderių


Gan netikėtai sėkmingai susiklostė Toronto „Raptors“ (11/2) ir Hjustono „Rockets“ (10/3) klubų startas NBA čempionate.

Jono Valančiūno atstovaujamas Kanados klubas yra vienvaldis Rytų konferencijos lyderis, o Donato Motiejūno ekipa kaip visada be proto konkurencingoje Vakarų pakrantėje žengia ketvirta.

Big V šį sezoną vidutiniškai per 24 minutes pelno po 11 taškų ir atkovoja po 8 kamuolius. Uteniškio tikslai šioje komandoje gan aiškūs – tapti stabiliu, taškus renkančiu ir padėtį baudos aikštelėje valdančiu vidurio puolėju.


Tuo metu D-Mo taip pat negali skųstis minučių trūkumu. Kevinas McHale'as aukštaūgiui vidutiniškai suteikia po 23 minutes. Per jas puolėjas pelno po 6 taškus ir atkovoja 6 kamuolius. Ne kažin kas, tačiau pasirodymai mače su Dalaso „Mavericks“ (lietuvis pelnė 14 taškų ir atkovojo 12 kamuolių), Oklando „Warriors“ (16 taškų) bei Dwighto Howardo trauma suteikia viltį, kad Donato kelias šį sezoną „raketų“ gretose bus tiesesnis nei pernai.

Įdomu, kokį vaidmenį rinktinėje NBA lietuviai ir M. Kuzminskas atliks kitąmet vyksiančiame Europos čempionate. Patirties šis trejetas turės jau tikrai pakankamai ir nesulūš taip, kaip 2013 m. finale su prancūzais.

alt










Balys Šmigelskas | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: