[Interviu] E. Cota: „Dukart įveikęs „Žalgirį“ su „Barcelona“ nejaučiau pasitenkinimo“

34 metų 187 cm ūgio dvigubą pilietybę (Panamos ir Amerikos) turintis Eduardo Cota Lietuvoje praleido beveik du sezonus. Abu - Kauno „Žalgirio“ komandoje, tačiau gražiai atsisveikinti su mūsų šalimi jam taip ir nepavyko. 

Geriausias buvo pirmasis sezonas, kuriame Eurolygoje krepšininkas vidutiniškai pelnydavo po 13,4 taško bei atlikdavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo. Trečiąjį sezoną E. Cota rinkdavo po 4,6 taško bei atlikdavo po 4,5 rezultatyvaus perdavimo.

Apie karjerą Kaune, mūsų fanus bei ateities planus įžaidėjas sutiko pasidalinti su BasketZone.lt skaitytojais.



2002/04 ir 2005/06 sezonais rungtyniavote Lietuvoje. Kokį įpūdį jums paliko mūsų šalis? Galbūt ko nors pasiilgote?
Galiu nuoširdžiai pasakyti, kad pirmasis mano sezonas Kauno „Žalgiryje“ buvo labai geras – mes žaidėmė Eurolygoje, komandoje buvo puiki atmosfera, nuostabūs ekipos draugai. Taip pat rungtyniaudamas Lietuvoje tapau žymiai geresnis metikas, o tai mane pakėlė į aukštesnį lygį (šypsosi, - aut. past.) Dar vienas dalykas – žaidimas su Arvydu Saboniu. Tai buvo tikra palaima. Nors vaikinas žymiai už mus vyresnis, tačiau žaidė labai gerai. Niekada neturėjau geresnio susižaidimo aikštelėje, mes labai gerai vienas kitą suprasdavome! Vis dar negaliu patikėti, kad tą sezoną nelaimėjome Eurolygos!

Paskutinis mano sezonas Kaune nebuvo toks geras dėl vyriausiojo trenerio. Krepšinio aikštelėje aš nežaidžiau 100%, tačiau komanda rodė gerus rezultatus, mes laimėdavom. Treneriui to neužteko ir aš buvau paleistas. Tada tikrai pradėjau suprasti, kad tai, ką tu padarei, pasiekei praeityje yra nieko verta. Kiti žmonės paprasčiausiai nėra ištikimi.

Po dviejų mėnesių turėjau žaisti prieš „Žalgirį“. Įveikėme juos du kartus, tačiau nejaučiau jokio pasitenkinimo. Jaučiau, jeigu būčiau likęs Kaune, mes būtume įveikę „Barceloną“.


Dalykas, kurio labiausiai pasiilgstu – tai fanai. Jie myli krepšinį, ne futbolą (šypsosi, - aut. past.). Rungtynės namuose būdavo neįtikėtinos!!!

Vis tik paskutiniojo sezono „Žalgiryje“ jums nepavyko pabaigti? Kodėl? Galbūt įvykiai galėjo pasisukti kita linkme?
Kaip jau minėjau, nebuvau geros sportinės formos. Į Kauną atvykau po traumos. Aš ir treneris nesutarėmė. Jaučiau lyg vyriausiasis treneris būtų ne tas pats žmogus, kuris mane treniravo praeityje. Manau, jam pasisekė ir jis paprasčiausiai pasikeitė. Bet kokiu atveju, treneris nusprendė manęs atsisakyti. Norėčiau, kad to niekada nebūtų atsitikę. Vis tik mane atleidę jie sezono nepabaigė gerai. Kartais problema būna ne žaidėjas. O treneris.

Ar yra bent menka galimybė, kad Edas Cota kada nors vėl atvyks rungtyniauti į Lietuvą?
Be jokios abejonės, aš tikrai rungtyniaučiau Lietuvoje, jeigu tik atsirastų galimybės ir jeigu suprasčiau, kad situacija yra pakankamai gera. Jeigu tektų rinktis tarp „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“, žinoma, pirmenybę teikčiau Kauno komandai (šypsosi, - aut. past.).


Visi giria Kauno „Žalgirio“ fanus. Ką apie juos galėtumėt pasakyti jūs?
Fanai myli krepšinį, jie labai gerai palaiko komandą namų rungtynėse. Taip pat, jeigu ekipa nerodo gero krepšinio, sirgaliai neleidžia to pamiršti ir visada primena  (šypsosi,- aut. past.). Iš tikrųjų niekada neturėjau jokių nesklandumų su fanais. Na, tik vieną kartą. Niekada nepatikėčiau, kad jie galėtų mane įžeisti. Bet jie tai padarė, kai atvykau rungtyniauti į Kauną su „Barselona“ (juokiasi,- aut. past.)

Artėja Pasaulio krepšinio čempionatas. Ar žiūrėsite? Kurią komandą palaikysite?
Taip, bus labai įdomu. Aš visada palaikau Lietuvą ir JAV, kadangi abiejose rinktinėse yra žaidėjų, kuriuos aš pažįstu (šypsosi,- aut. past.).

Turite tiek Panamos, tiek Amerikos pilietybę. Ar dažnai kyla noras atstovauti savo šalies rinktinei? Kaip manote, kodėl Europoje rungtyniaujantys talentingi amerikiečiai beveik neturi šansų patekti į rinktinę?
Kiekvienam amerikiečiui patiktų atstovauti savo šaliai. Tačiau tai yra su politika susijęs reikalas ir JAV rinktinę visada reprezentuos NBA žaidėjai. Turėjau garbės rungtyniauti JAV rinktinei kai tik išėjau iš vidurinės mokyklos. Taip pat žaidžiau už Panamą Japonijoje! (2006 metais Pasaulio čempionate, - aut. past.)


 
Ko dar tikitės pasiekti per savo karjerą?
Du sezonus nerungtyniavau profesionaliam lygį dėl skirtingų priežasčių, tačiau dabar esu 100% sveikas. Noriu pabaigti savo karjerą aukštesniame, profesionaliame lygyje. Jaučiu, kad galiu kovoti ir iškovoti daugiau čempionatų Europoje. Dalykai, kurių man trūksta ir kurių neįgyvendinau, yra rungtyniavimas NBA ir Eurolygos laimėjimas.

Galbūt svarstote galimybę tapti treneriu?
Daugelis žmonių sako, kad turiu būti treneris, tačiau šiuo  metu daugiau dėmesio skiriu žaidimui. Man patinka žaisti krepšinį. Trenerio karjerą pasirinksiu tada, kai išeisiu į pensiją (šypsosi, - aut. past.).


Ir pabaigai – tarkite žodį. Ko Edas Cota palinkėtų Lietuvos krepšinio fanams?
Sėkmės!!! Tikiuosi, esate laimingi ir patenkinti (šypsosi, - aut. past.).

(nuotraukos asmeninio albumo)
Jurgita Grigalaitytė | BasketZone.lt

Video rekomendacijos: