FIBA teisėjų apranga tapo gydytojų chalatai



Daugelio žmonių gyvenimas dėl COVID-19 pandemijos apsivertė aukštyn kojomis. Ypač Italijoje, kur užsikrėtusiųjų yra daugiau nei 100 000, o mirusiųjų – per 11 tūkst.

Krizė du FIBA teisėjus – Silvią Marziali ir Guido Giovannetti – privertė pasitraukti iš krepšinio aikštelės, nes visos varžybos šalyje sustabdytos jau prieš mėnesį. Dabar abu visą dėmesį yra sutelkę į pagrindinę savo veiklą – mediciną. Abu yra medikai ir padeda savo tautiečiams kovoti su koronavirusu.

„Dabar situacija labai sudėtinga ir ji keičiasi kiekvieną dieną, – sako nuo 2017-ųjų FIBA varžyboms teisėjaujantis G. Giovannetti. – Vyriausybė nuolatos prašo medikų pagalbos. Aš tvarkausi Bario miesto ligoninėje. Anksčiau dirbau kardiologijos skyriuje, dabar esu permestas į kitą skyrių, kuriame – užsikrėtusieji COVID-19 virusu.

Didžiausia problema ta, kad nežinome, kada visa tai baigsis, nes kai kuriuose Italijos regionuose, kaip Lombardija, Milanas, situacija greičiausiai jau yra pasiekusi piką. Tačiau baiminamės, jog šalies pietuose negerėja. Gali būti, jog žmonės, iš šiaurinės Italijos dalies atvykę į pietinę, išplatino virusą. To nežinome, tačiau didėjantis užsikrėtusiųjų skaičius sako ką kita."



S. Marziali gyvena Romoje, kur studijavo mediciną ir rašė disertaciją apie kardiologiją. Tačiau šiuo metu ją rasti nelengva, nes kaip gydytoja ji priversta būti įvairiose vietose. Silvia dirba gimtojo miesto Fermo ligoninėje bei Greitosios ir neatidėliotinos pagalbos tarnyboje Romoje. O neseniai ji dirbo Sveikatos apsaugos ministerijoje Čivitavekijoje. Kovojant su pandemija ji pasirengusi padaryti viską.

„Kai tampate gydytoju, duodate priesaiką padėti kitiems, – sako ji. – Ir ją vykdote kiekvieną kartą, kai dirbate, ypač nepaprastose situacijose."

Italijoje ligoninės perpildytos, visi, susiję su medicininiu aptarnavimu, neturi kada atsikvėpti.

„Kai pradėjo plisti koronavirusas, labai norėjau padėti, – pasakoja S. Marziali. – Nesvarbu kaip. Būčiau padariusi bet ką. Ir nesvarbu, ar man teks vykti į Italijos šiaurę, kur situacija išties katastrofiška. Daugelis gydytojų sutiko ten vykti, o aš negaliu, nes dabar dirbu Romoje. Darbas sunkus, jo daug, pamainos labai ilgos. Tačiau dabar jūs turite daugiau baimių, nes pats galite užsikrėsti ir virusą perduoti savo šeimai."

Aprangą, kurią dėvi G. Giovannetti, sudaro kaukės, specialūs kostiumai, batai ir pirštinės. Pasibaigus pamainai, visi šie daiktai yra dezinfekuojami.

„Žinoma, visada yra baimė užsikrėsti. Bet savo darbe turiu būti susikoncentravęs, privalau išlikti ramus ir nepanikuojantis, nes akis į akį susiduriu su viruso nešiotojais", – sakė pašnekovas.

G. Giovannetti jau antrus metus studijuoja mediciną Perudžos universitete. Jis pasekė tėvų pėdomis.


„Abu mano tėvai gydytojai, bet jie nevertė manęs rinktis tokią pačią profesiją, tai mano pasirinkimas. Nuo mažų dienų apie tai svajojau. Svajojau tapti gydytoju, gydyti pacientus, padėti žmonėms. Visada norėjau būti jiems svarbus. Ir troškau padėti jiems daugiau nei terapija ar vaistais", – sakė Guido.

Ir S. Marziali, kurios tėtis taip pat gydytojas, ir G. Giovannetti pabrėžia, jog krepšinis jiems suteikia balanso gyvenime.

„Medicina ir krepšinis – dvi mano aistros, negaliu kurios nors imti ir atsisakyti", – teigė S. Marziali. Krepšinis padeda jai atskleisti save kaip asmenybę, padeda psichologiškai žiūrėti į gyvenimą.


„Krepšinis man padeda būti atvirai, siekti iššūkių, tobulėti kaip asmenybei, – sakė ji. – FIBA dėka atradau Europą, sutikau naujų draugų kitose valstybėse. Tai du labai svarbūs aspektai."

„Krepšinis – mano didelė aistra, – tikina G. Gionvannetti. – Labai svarbu turėti gerą balansą tarp aktyvaus sporto ir darbo. Gyvenime balansas yra labai svarbus. Manau, kiekvienas, be savo darbo, turi turėti kokią nors aistrą."

Abu teisėjai yra kviečiami dirbti Italijos čempionatuose ir įvairiose FIBA varžybose. M. Marziali pateko į istoriją tapdama pirma moterimi, kuriai buvo suteikta tarptautinė kategorija. Tai nutiko 2017 m. spalį, kai jai buvo 29-eri. Praėjus dviem dienoms nuo medicinos universiteto baigimo, ji išskrido į Ispanijos miestą Žironą teisėjauti Europos moterų taurės turnyro rungtynėms.


Kol S. Marziali ir G. Giovannetti galės grįžti į krepšinio aikštelę, jiems teks atlaikyti gerokai svarbesnį mūšį. Jie kausis dėl žmonių gyvybių.




    








Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: