K. Maksvytis: apie ašaras po „Žalgirio“ nesėkmės, „Neptūno“ debiutą Eurolygoje ir „lietuvišką mafiją“

VTB nuotr.

Praėjusią vasarą nusprendęs darbo užsienyje duonos paragauti bei neseniai sutartį su Permės "Parma" klubu, kuriame jam talkino Gintaras Kadžiulis, fizinio rengimo treneriu dirbo Deividas Rinkevičius bei rungtyniavo Eigirdas Žukauskas ir Adas Juškevičius, pratęsęs 42-ejų Kazys Maksvytis davė interviu Rusijos dienraščiui "Izvestija", kurio įdomiausias ištraukas pateikiame Jums.



- Be nuotykių grįžote iš Permės į Lietuvą?

- Kaip palikinėjome Rusiją, jau nebuvo tiesioginio skrydžiui Maskva - Vilnius. Todėl, kaip ir mūsų kolegos iš "Chimki", grįžome į tėvynę per Kaliningradą. Siena ilga, teko persikraustyti per Nemuną. Daiktų buvo daug - apie 30 krepšių. Kiekvienas "Parmos" trenerių štabo narys ėjo po kelis kartus, taip pat padėjo pernešti daiktus kitiems komandos nariams.

- Kaip leidžiate laiką karantine?


- Pirmosiomis dienomis buvau sumišęs. Neturėjau dienotvarkės, todėl daugiausia miegojau. Vėliau pradėjau skaityti knygas, mankštintis. Visgi 14 karantino dienų praleidau viena bute, reikėjo kažkuo užsiimti. Dabar lengviau. Susijungėme su žmona ir vaikais. Galiu lankyti mamą.

- Būdamas 37-erių atvedėte "Neptūną" į Eurolygą ir debiutavote pajėgiausiame Europos turnyre 2014-2015 metų sezone. Tuomet jūsų varžovai buvo tokie garsūs strategai, kaip Velimiras Perasovičius, Ioannis Sfairopoulos, Dejanas Radoničius, Ibonas Navarro. Nesijautėte nejaukiai prieš kolegas?

- Ne, tokio jausmo nebuvo. Nieko nebijojau, tačiau liko nusivylimas, kad nepatekome į "Top 16" etapą. Namie iškovojome keturias pergales ir patyrėme vos vieną pralaimėjimą - prieš "Olympiakos" per pratęsimą. O štai svečiuose buvome visi kita komanda ir pralaimėjome visas išvykų rungtynes. Tačiau tai buvo gera patirtis, susidūrėme su visai kitais greičiais, kito lygio varžovais. Galima išvesti tokią paralelę: sakoma, paauglį reikia įmesti į upės vidurį, kad jis pats įveiktų išbandymą ir išmoktų plaukti.

- Ar šiuo metu Europoje yra treneris, kurio idėjos atrodo novatoriškos?

- Kažkokių naujų vardų nepaminėsiu. Europoje man patinka Željko Obradovičiaus, Šarūno Jasikevičiaus, Rimo Kurtinaičio treniravimo stilius. NBA šiuo metu įdėmiausiai seku Greggą Popovichių.

- Jei grįšime į 2014-2015 metų sezoną, jūsų vadovaujamas "Neptūnas" į Eurolygą pateko sportiniu principu. Dabar turnyras tapo praktiškai uždaras mažesniems klubams. Kaip tai vertinate?

- Neigiamai. Gerai, kad Vieningoje lygoje liko vienas tiesioginis kelialapis į Eurolygą, tačiau, kaip suprantu, ir jį gali atimti. Lietuvoje išvis galima tapti čempionu ir nepatekti į turnyrą. "Žalgiris" turi A licenciją, o kitoms komandoms vienintelis būdas patekti į Eurolygą - laimėti Europos taurę. Gaila, kad šio metu viskas klostosi tokiu būdu. Tai nėra naudinga Europos krepšiniui.


- Papasakokite apie savo profesionalo kelią. Žaidėte krepšinį jaunystėje? Ar turite išsilavinimą kitoje srityje?

- Kaip ir kiekvienas lietuvis, užaugau didžiosios "Žalgirio" ir CSKA priešpriešos metu. Net pamenu savo ašaras, kai Sabonio, Chomičiaus ir Kurtinaičio vedamas "Žalgiris" pralaimėjo armiečiams finale. Tiesa, kitąmet jie pasiekė revanša ir tapo čempionais. Tai buvo mano pirmieji įspūdžiai krepšinyje.

Vėliau buvo sėkmingi rinktinės pasirodymai įvairiuose turnyruose, ir aš, kaip kiekvienas berniukas mūsų šalyje, norėjau tapti krepšininku. Daug treniravausi, atstovavau Lietuvos sporto universitetui Kaune, bet paskutiniame kurse supratau, kad nesugebėsiu tapti didžiu krepšininku. Todėl realizuoti savo svajonę didžiajame krepšinyje nutariau kaip treneris. Viskas prasidėjo nuo to, kad pradėjau treniruoti vaikus Kaune bei žingsnis po žingsnio judėjau aukštyn.


- Kuriais savo auklėtiniais didžiuojatės labiausiai?

- Treniravau daug gerų žaidėjų, kurie vėliau pakilo į aukščiausią lygį. Jonas Valančiūnas paklausus NBA, Donatas Motiejūnas taip pat daugelį metų rungtyniavo stipriausioje pasaulio lygoje. Rokas Giedraitis atstovauja ALBA ekipai. Bet, greičiausiai, geriausias krepšininkas, kurį galima būtų pavadinti mano išugdytu, - "Žalgirio" puolėjas Edgaras Ulanovas. Jį treniravau ne tik jaunimo rinktinėse, bet ir vaikų mokykloje Kaune. Taip kad kartu su juo peržengėme visas pakopas profesionaliame krepšinyje.

- Jūsų tautietis Adas Juškevičius tapo "Parmos" lyderiu šiam sezone. Seniai jį pažįstate? Jis parodė savo maksimalius sugebėjimus ar gali daugiau?


- Adą pažįstu nuo vaikystės ir galiu pasakyti, kad tai buvo vienas geriausių sezonų jo karjeroje. Bet jis ne rodė stebuklų, o darė tai, ką sugeba geriausiai: pataikė tritaškius geru procentu bei žaidė "pick-n-rollą". Taip pat jo didžiulis pranašumas, kad gali uždengti dviejų pozicijų varžovus - įžaidėjus ir atakuojančius gynėjus. Dėl jo mes labai gerai nuspėjom, džiaugiuosi, kad jis lieka Permėje.

- Ar galima tikėtis naujų jūsų tautiečių atvykimo? Kaip šiuo metu išvis realu atlikti transferų kampaniją?

- Kol kas rinkoje situacija yra labai sudėtinga. Taip, šis sezonas baigtas, bet nieko nėra garantuota, kad kitas prasidės pagal tvarkaraštį. Neaišku, kaip pandemija paveiks klubų biudžetus. Kol kas labai daug klausimų. Kas liečia lietuvius, su malonumu pakviesčiau dar porą žaidėjų. Nors mus ir taip jau vadina "lietuviška mafija" (juokiasi). Taip pat sąraše yra amerikiečių, europiečių.


Formuojant sudėtį mums labai svarbu žinoti, ar kitą sezoną žaisime Europos turnyruose. Lauksime žinių iš federacijos ir Vieningosios lygos.



- Įvardinkite praėjusio Vieningosios lygos žaidėjų "Top 5". Galima pagal pozicijas.

- Reikia pagalvoti. Pirmoje ir antroje pozicijose - Aleksejus Švedas ir Mike'as Jamesas - čia be kalbų. Lengvasis krašto puolėjas - Mindaugas Kuzminskas, sukusis - Raymaras Morgnas ir centras - Devinas Bookeris.



- Rugsėjį jus pakvietė stoti prie Lietuvos rinktinės vairo. Sunku buvo atsisakyti?

- Neturėjau pasirinkimo. Su "Parma" pasirašiau kontraktą, kuriame nebuvo numatyta pareigų suderinimo, ir čia pat netikėtai atėjo kvietimas iš Lietuvos krepšinio federacijos. Be to, mes blogai pradėjome sezoną, ir klubo vadovai paprašė mane susikoncentruoti ties darbu komandoje. Puikiai juos suprantu, jie yra mano darbdaviai. moka man atlyginimą. Lietuvos rinktinei vadovauti svajoja kiekvienas treneris, tačiau toks likimas. Ateityje norėčiau, kad mano sutartyse būtų suderinamumo punktas. Tikiuosi, dar turėsiu galimybę padirbėti su nacionaline komanda.

- Sekate NBA? Turite mėgstamą komandą?


- Buvau didžiulis Hakeemo Olajuwono laikų Hjustono "Rockets" gerbėjas. Kai jie tapo čempionais 1994 ir 1995 metais, buvau be galo laimingas.

- Vasaros lygoje dirbote Minesotos "Timberwolves" trenerių štabe. Sutiktumėte tapti vienu iš trenerių NBA klube, jei gautumėte tokį pasiūlymą?

- Nuo pačios jaunystės dirbau tik vyriausiuoju treneriu. 95 proc. atvejų. Tačiau sutikčiau tapti asistentu specialisto, kuris geresnis už mane, iš kurio galima pasimokyti. O NBA tokia galimybė tikrai atsirastų, juk tai pagrindinė lyga pasaulyje, kuri diktuoja madas šiuolaikiniame krepšinyje.Todėl, jei gaučiau tokį pasiūlymą, jį priimčiau.


Prieš sezoną "Parma" padidino ekipos biudžetą pusantro karto, o iki VTB Vieningosios lygos sustabdymo dėl koronaviruso pandemijos buvo iškovojusi 8 pergales - daugiau nei pastaruosiuose trijuose pilnuose sezonuose.

Permiečiai sunkiai startavo, tačiau 2020 metais iškovojo net 5 iš 6 pergalių ir pakilo į aštuntą vietą (8/10) bei turi tiek pat laimėjimų, kiek aukščiau esančios ekipos - Sankt Peterburgo "Zenit" (8/10), Zielona Goros "Stelmet" (8/11) ir Talino "Kalev" (8/12).





Eurobasket.lt (VTB nuotr.)

Video rekomendacijos: