[Interviu] Vilniaus meras A.Zuokas: „Norime, kad Vilniuje būtų stipri krepšinio komanda“

Neseniai viename socialiniame tinkle pasirodė Vilniaus mero Artūro Zuoko komentaras, jog Vilniaus miesto savivaldybė planuoja padidinti „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo finansavimą iki 2 milijonų litų, taip pat meras teigė, jog savivaldybė turės tapti klubo dalininke. 

Anot A. Zuoko, didesnė parama padėtų komandai solidžiau pasirodyti tarptautiniuose turnyruose, o tai atviliotų į Lietuvos sostinę daugiau užsienio klubų aistruolių.

- Šio sezono „Lietuvos ryto“ pasirodymas buvo neblogas ir su mažesniu Vilniaus miesto savivaldybės finansavimu. Kodėl nusprendėte padidinti komandos finansavimą?

- Todėl, kad norime, kad Vilniuje būtų stipri krepšinio komanda ir kad ji sėkmingai žaistų Eurolygos turnyre ir Lietuvos čempionate. Mes patvirtinsime naują programą, pagal kurią remsime klubines komandas, kurios skatintų sportinį turizmą. Tai yra, kai komandos žaidžia tarptautiniuose turnyruose sirgaliai gali vykti į vieną ar kitą šalį. Taip pat remsime tas komandas, kurios garsina, reklamuoja miestą.

Planuojame skirti paramą iš dviejų dalių. Mes grąžintume klubams nuo jų žaidėjų sumokėto pajamų mokesčio dalį. Ir taip pat skirtume papildomą paramą, suma galėtų siekti 2 milijonus litų. Ta suma yra ženkliai mažesnė nei skiria Kauno savivaldybė (ji skiria 5 milijonus, - aut. past.). Tačiau Vilniaus savivaldybė iki šiol Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubą yra rėmusi tik pusės milijono litų suma. Dažnai kalbama, kad savivaldybė kitaip remia komandą, bet iš tikrųjų nei Vilniaus miesto savivaldybė, nei savivaldybės įmonės neskirdavo daugiau.

Norime, kad komanda būtų stipri, norime išlaikyti Joną Valančiūną Lietuvoje. Tačiau finansavimo padidinimui yra ir sąlygų. Viena iš jų – Vilniaus miesto savivaldybė turi tapti Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos bendradalininku., t.y. vienu iš steigėjų.

- Ar savivaldybė padidinus klubo finansavimą kels komandai konkrečius tikslus?

- Be abejonės. Rezultatai priklauso nuo finansinių galimybių. „Lietuvos ryto“ biudžetas kol kas buvo vienas mažiausių visoje Eurolygoje, todėl suprantama, kad norint kelti rezultatus reikia sudaryti ir sąlygas. Per ilgą laiką klubas įrodė, kad jis yra pajėgus, o klubo savininkai įrodė, kad jie moka ir gali rūpintis klubu. Taigi, mes kreipsimės į juos, kad taptume klubo steigėjais ir tuomet galėsime pasirašyti sutartį dėl finansavimo.

- Kokia nauda iš to bus savivaldybei?

- Pirmiausia, kaip ir sakiau – sportinis turizmas. Jei komanda žaidžia tarptautiniuose turnyruose pas mus taip pat atvažiuoja užsienio sirgaliai. Taip pat miestas būtų labiau garsinamas. Mes tikrai neplanuojame skirti tiek, kiek skiria Kauno savivaldybė, tačiau mes norime, kad Vilniaus komanda būtų labai stipri.

- Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipa be jokios abejonės reprezentuoja sostinę krepšinio pasaulyje, tačiau tai nevienintelis Vilniaus krepšinio klubas. Galbūt planuojate didinti paramą ir kitoms Vilniaus krepšinio komandoms?

- Vienas pagrindinių kriterijų yra žaidimas tarptautiniuose turnyruose. Taigi, šiuo atveju, jeigu būtų tokių komandų daugiau, galima būtų kalbėtis. Mes suprantame, kad finansų resursai yra riboti ir negalime per daug išskleisti paramos. Mes norime sukurti gerą komandą ir tam reikalinga koncentracija.

Tačiau priminsiu, kad visuomet savivaldybė skirdavo paramą „Sakalų“ klubui ir tuo metu dar buvusiai Vilniuje TEO moterų krepšinio komandai.

- Ar su didėjančia parama klubui susijęs Dariaus Maskoliūno vaidmuo tiek Vilniaus miesto savivaldybėje, tiek „Lietuvos ryto“ ekipoje?

- Ne, nė kiek nesusijęs. Mums labai didelė garbė, kad Darius Maskoliūnas yra Vilniaus miesto tarybos narys ir kartu taip pat vadovauja šiai komandai, bet šiuo atveju tai yra susiję su labai aiškiais kriterijais.


Birutė Davidonytė | BasketZone.lt

Video rekomendacijos: