Talentai, kurie nuvylė: su Macijausku lygintas snaiperis ir Dilio bei Rediko klystkeliai

Talentai, kurie nuvylė: su Macijausku lygintas snaiperis ir Dilio bei Rediko klystkeliai

Kviečiame paskaityti mūsų lankytojo Tomo Černiausko straipsnį apie keturius krepšinio talentus, kurie taip ir nesulaukė, jiems prognozuojamos šlovės.

***

Lietuvos krepšinio padangėje, visais laikais netrūko talentų, kurie jau nuo pat savo paauglystės, vertė tikėti, jog auga dar viena, būsima krepšinio žvaigždė. Vieni nuo pat atėjimo į krepšinio mokyklą jau būdavo visa galva geresni už kitus dėl savo genų, kitiems reikėdavo daug dirbti kiekvieną dieną, jog įgytų pranašumą prieš bendraamžius, bet visi jie savo sugebėjimais užsirekomendavo, kaip kylantys ir be galo perspektyvūs žaidėjai.



Vieni žaidėjai atsidūrė tokioje situacijoje, moka puikiai tvarkytis su jiems skiriamu dėmesiu, skiriamais skambiais epitetai ir netgi nemažais pinigais. Deja jeigu apgalvotume, kiek netolimoje praeityje turėjome talentų, kurie taip ir liko tiktai būsimos žvaigždės, galima suprasti, kad tikrai ne visi sportininkai, dėl savo charakterio ar kitų aplinkybių susitvarko su užkritusiu dėmesiu. Kviečiu pažvelgti į kelis ryškesnius talentus, kurie taip ir nesulaukė, jiems prognozuojamos šlovės.

Žydrūnas Kelys

Patys jauniausi krepšinio gerbėjai, gal jau ir neatsimins, ar nebus atkreipę didelio dėmesio į šį žaidėją, bet prieš 15 metų, tai buvo vienas perspektyviausių žaidėjų Lietuvoje.


Iš mažo miestelio, Biržų, kilęs žaidėjas, nors iš šono pažiūrėjus, neturėjo jokių išskirtinių duomenų, bet krepšinio aikštelėje, labai greitai atkreipė dėmesį savo puikiu aikštės matymu, aštriais prasiveržimais, geru pataikymu iš toli. Nieko keisto, kad jaunuolis, kuris dominuoja tarp bendraamžių, atkreipė dėmesį didesnių klubų, ir būdamas vos 18-os metų, jau sėdėjo Kauno Žalgirio rūbinėje. Deja tenka pripažinti, labai dažnai sportininkai per greitai pakilę į aukštą lygį, nesusitvarko su užgriuvusiu dėmėsiu ir sunkios treniruotės lieka antrame plane. Taip atsitiko ir šiam talentui. Vietoj visiško atsidavimo treniruotėse ir noro tobulėti, dažniau buvo girdima apie drausmės pažeidimus. Nieko nuostabaus, jog karjera Žalgiryje ilgai neužsitesė, ir tuomet prasidėjo kelionės po kitus, silpnesnius klubus. 2010 metais, atletas gavo dar vieną šansą, pasirašė sutartį su tuometiniu Vilniaus Lietuvos ryto klubu, bet ir ten įsitvirtinti nepavyko. Tada eilę metų sekė žaidimas, NKL, RKL ar LKL silpnesnėse komandose. 2017 metais, žaidėjas dar gavo vieną šansą Šiaulių komandoje, bet ir ten sužaidus vos 5 mačus, patyrė sunkią traumą, ir daugiau į aikštelę nebegrįžo.
Žaidėjas nebuvo pats sėkmingiausias dėl patirtų traumų, bet negalima visko nurašyti sėkmei. Konfliktai su treneriais, sunkus charakteris, drausmės pažeidimai, ar netgi trijų mėnesių diskvalifikacija dėl marihuanos vartojimo, karjerai geresnių pamatų tikrai nepaklojo, o galėjo ji būti tikrai įspūdinga.



Vilmantas Dilys

Visi krepšinio aistruoliai, kurie domisi Lietuvos krepšinio lyga, žino šį buvusį žaidėją. Tačiau ar visi žino, kokia daug žadanti ir perspektyvi karjera, buvo jam piešiama? Nuo pat jaunimo rinktinių laikų, tai buvo vienas geriausių savo kartos žaidėjų. Iš bendraamžių visada išsiskyrė, kaip aukštas, bet tuo pačiu mobilus, gerą metimą turintis žaidėjas.                 


Jaunuolis labai anksti pateko į Kauno Žalgirio sistemą, ir ten turėjo puikius šansus tobulėti tiek dubleriuose, tiek pagrindinėje ekipoje, šalia ryškių žaidėjų. Tačiau pasitvirtino taisyklė, kad dominavimas tarp bendraamžių, negarantuoja sėkmingo perėjimo į vyrų krepšinį. Žaidėjas buvo mėtomas iš pagrindinės komandoms tai dubleriams, tai skolinamas kitoms komandoms. Sportininkas nebuvo pačio lengviausio charakterio, tai tikrai nepadėjo nuosekliu darbu siekti aukštesnių rezultatų. Po kiek metų, ir pats krepšininkas pripažino, kad nėra lengva neužriesti nosies, kai būdamas toks jaunas, sulauki tiek dėmesio ir girdi tokias šviesias prognozes apie savo ateitį. Deja tenka pripažinti, jog dėl motyvacijos ir panašių problemų, žaidėjas taip niekada ir neįsitvirtino aukštesnio lygio komandoje. Paskutiniais metais karjeroje, dažniau būdavo linksniuojamas dėl įvairių skandalų, o ne pasiekimų aikštelėje. 2017 metais, krepšininkas, dėl dopingo ir įvairių narkotinių medžiagų radimo organizme, buvo diskvalifikuotas 4-iems metams.

Negalima sakyti, kad žaidėjas turėjo prastą karjerą, nes buvo stabilus Lietuvos krepšinio lygos žaidėjas. Tačiau atsiminus, kokia ateitis jam buvo piešiama, kokius duomenis turėjo krepšininkas, galima drąsiai sakyti, jog tikrai nebuvo išnaudotos visos galimybės.



Dovydas Redikas

Dovydas Redikas buvo vienas talentingiausių savo kartos žaidėjų. Žaidėjas atstovavo visom jaunimo rinktinėms ir visada buvo vienas geriausias Jono Valančiūno pagalbininkas rinktinėse. Atletas tarp bendraamžių išsiskyrė savo neeiliniais fiziniais duomenimis. Aikštėje galėjo būti labai universalus ir atlikti daugybę funkcijų, tiek rinkti taškus, tiek pavaduoti netgi įžaidėjus.

Krepšininkas nuo pat jaunimo rinktinių, garsėjo kaip žaidėjas turintis tvirtą charakterį, bet tuo metu neatrodė, kad jis neleis siekti aukštumų krepšinio aikštelėje. Žaidėjas labai anksti debiutavo stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje, vos 17-os metų. Tuo metu atrodė labai puiki vieta ir krepšinio piramidė, pirmiausia Vilniaus Perlas, toliau Vilniaus Lietuvos Rytas. Deja per porą metų Vilniuje, žaidėjui taip ir nepavyko tvirčiau įsitvirtinti. Išsiųstas patobulėti į silpnesnę komandą, žaidėjas taip niekada ir nesugebėjo grįžti į aukštesnį lygį. Žaidėjas tikrai turėjo šansų reabilituotis, ir jo žaidimas silpnesnėse lygose nebuvo blogas, bet beveik visose komandose prasidėdavo drausmės pažeidimai ir panašios problemos, neleisdavusios pilnai įsitvirtinti.

Nors žaidėjas turėjo didžiulį potencialą, ir su jaunimo rinktinėmis iškovojo ne vieną aukso medalį, bet per paskutinius metus, krepšinio aistruoliams buvo girdimas dėl savo skandalų. Melas dėl tėčio mirties, muštynės krepšinio aikštelėje, problemos dėl padirbtų pinigų, o paskutinis lašas, vagystės ir galbūt net laukiantis kalėjimas.



Devidas Pukis

Dar vienas auksinės jaunimo rinktinės narys, o joje buvęs ne statistu, o vienu iš lyderių. Krepšininkas gal ir neturėjo išskirtinių fizinių duomenų, bet dėl savo taiklios rankos, buvo pradėtas lyginti netgi su A.Macijausku. Bet kaip laikas parodė, netgi turint tokią taiklią ranką, geros karjeros niekas negarantuoja.

Krepšininkas karjerą stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje pradėjo, Vilniaus Sakalų komandoje ir atrodė, kad tai bus kaip tramplynas aukštyn, bet kaip laikas parodė, šuolio į aukštesnį lygį, taip ir neįvyko. Kita žaidėjo stotelė buvo, antros Ispanijos lygos komanda ir kaip rodo kai kurių žaidėjų patirtis, tai būna gera tarpinė stotelė. Deja šį kartą taip neįvyko, grižus į Lietuvą buvo bandoma įsitvirtinti NKL čempionate, bet ir ten žaidimas nebuvo džiuginantis. Paskutinė stotelė karjeroje buvo Prienų komanda, bet ir joje nepavykus įsitvirtinti, buvo padėtas taškas karjeroje.
Galima paminėti, jog prie Deivido nesusiklosčiusios karjeros smarkiai prisidėjo traumos. Jų krepšininkas per savo karjerą turėjo ne vieną, bet negalima visos kaltės suversti joms, yra žinoma ne viena istorija kaip sportininkai atsitiesia ir po dar sunkesnių traumų. Tai vienas pavyzdžių, jog kartais nereikia ir sunkaus charakterio ar didelių skandalų, bet tiesiog dominavimas jaunimo rinktinėse dar negarantuoja stulbinančios karjeros. Tam visada prireikia ir bent trupučio sėkmės.

Autorius: Tomas Černiauskas

Video rekomendacijos: