M. Jordano antrininkas, kuris taip ir niekada neįžengė į NBA (VIDEO)

M. Jordano antrininkas, kuris taip ir niekada neįžengė į NBA (VIDEO)

Apie 1986 metų NBA naujokų biržos antrą šaukimą Boston „Celtics“ skautas Edas Badger‘is yra pasakęs: „Tikriausiai, kad tai pats panašiausias žaidėjas į Michaelą Jordaną“.



Pamatę šio krepšininko atletiškumą ir krepšinio įgūdžius, „Celtics“ skautui pritarė ne vienas krepšinio ekspertas, o šį krepšininką į savo gretas pasirinkusiai Bostono komandai ir toliau buvo prognozuojama itin šviesi ateitis. Tai, į NBA aikštelę taip niekada ir neįžengęs, „Maryland“ universiteto puolėjas – Leonardas Kevinas „Lenas“ Biasas.

Leonardas gimė 1963 metais Landoveryje, čia baigė mokyklą, ir įstojo į „Maryland“ universitetą. Pirmame kurse Lenas buvo apibūdinamas kaip primityvus ir nedisciplinuotas krepšininkas, tačiau bėgant laikui atsikratė šių savybių ir tapo vienu geriausiu Amerikos universitetų krepšininku. Antrame kurse L.Biasas buvo rezultatyviausias konferencijoje ir gavo ACC‘s lygos „metų žaidėjo“ titulą. Įspūdingiausias jo pasirodymas buvo paskutiniame kurse, varžybose prieš pirmaujančią lygoje – Šiaurės Karolinos komandą. Tada jis pelnė 35 taškus, po pratesimo padėjo išplėšti komandai pergalę ir užsitarnavo savo antrąjį ACC‘s lygos „metų žaidėjo“ titulą.



Lenas stebino krepšinio fanus savo itin didelėmis šuolio galimybėmis, atletišku sudėjimu ir puikiu krepšinio supratimu. Jis patraukė visų NBA lygos komandų skautų dėmesį, buvo apibūdinamas kaip geriausias 1986 metų naujokų biržos puolėjas.

Birželio 17 dieną Lenas Biasas antru šaukimu buvo pasirinktas čempionų titulą ginančios Bostono „Celtics“ komandos. Šį šaukimą Bostono komanda gavo iš Seattlo „SuperSonics“ komandos mainais už gynėją Geraldą Henderson‘ą.



Birželio 18 dieną, Lenas kartu su savo tėvu keliavo pasirašyti sutarties su „Celtics“ klubu, taip pat aptarti jo ir „Reebok“ kompanijos reklamos kontrakto, kurio vertė 1,6 milijono JAV dolerių. Grįžęs į Marylandą krepšininkas sėdo į savo naująjį sportinį automobilį ir išvažiavo susitikti su draugais. Apie 3 valandą ryto Lenas su savo draugais pavartojo kokaino ir grįžo į savo bendrabučio kambarį. Laiko tarpe tarp 6:25 ir 6:32, kalbantis su savo komandos draugu Terry Longu, Lenui ištiko širdies smūgis. Atvažiavus medikams L. Biasas jau buvo nebegyvas. Ištyrus kraują, apart kokaino, nebuvo rasta jokių alkoholio ar kitų narkotikų pėdsakų.

Praėjus keturioms dienoms po jo mirties 11 000 žmonių susirinko į „Cole Field House“ (čia jis atstovavo „Terrapins“ komandai) norėdami pagerbti velionio atminimą. Prisiminti krepšininko atvyko ir Bostono „Celtics“ komandos vadovas Redas Auerbachas, kuris prisipažino, kad trejus metus laukė, kol galės išvysti Leną savo komandoje. Taip pat Biaso mamai buvo įteikti niekada neapsivilkti „Celtics“ marškinėliai su 30 numeriu.

2008 metais Kirkas Fraseras apie Leną Biasą sukūrė filmą pavadinimu „Without Bias“, o 2011 m. buvo išleista Dave'o Ungrady knyga – „Born Ready: The Mixed Legacy of Len Bias“.


Romualdas Tamulaitis | http://idomuskrepsinis.blogspot.lt

Video rekomendacijos: