Lietuvos kurtiesiems krepšininkams – Europos sidabras

Lietuvos kurtiesiems krepšininkams – Europos sidabras

Šalies kurtieji krepšininkai po 12 metų pertraukos iškovojo Senojo žemyno vicečempionų titulą. Žengti lemiamą žingsnį ant auksinės pakopos Europos kurčiųjų vyrų krepšinio čempionate Ispanijoje lietuviams sutrukdė ukrainiečiai, finalinėje kovoje įveikę mūsų rinktinę 79:52 (16:15, 24:11, 22:14, 17:12).



Pirmąjį kėlinį vyko nuožmi kova. Atsilikdami 3:6, lietuviai pelnė 6 taškus iš eilės ir išsiveržė į priekį 9:6. Rolando Rakučio kariauna ir toliau ilgokai buvo priekyje. Tačiau baigiantis ketvirčiui ukrainiečiai atsakė šešiais „sausais“ taškais ir susigrąžino lyderystę.

Antrojo kėlinio pradžia nieko blogo nežadėjo. Surinkę septynis taškus iš eilės, lietuviai vėl iššoko į priekį 22:19. Lemiamas buvo tarpsnis, kai Ukrainos ekipa iš eilės pelnė 11 taškų ir nutolo 38:24.

Daugiau lietuviams pavyti varžovų nepavyko, o jie, kuo toliau, tuo labiau tolo. Paskutinę finalo minutę ukrainiečiai pasiekė rekordinę 27 taškų persvarą.


Lietuvos ekipoje rezultatyviausiai rungtyniavo į simbolinį čempionato penketuką patekęs Gediminas Žukas – 15 taškų. Benas Šimanauskas surinko 10 taškų.

„Pralaimėjome varžovams fiziškumu, ukrainiečiai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 51:30. Nepaisant nesėkmės prieš tikrai galingą varžovą, Lietuvos krepšininkai čempionate šauniai kovojo, stengėsi ir iškovojo medalius, kokius mes Europos pirmenybėse seniai buvome turėję. Tai didelis visos rinktinės, kurią sudarė krepšininkai, treneriai, kineziterapeutai, personalo atstovai, sėkmė. Mes iš Ispanijos grįžtame įvykdę visus planus ir gera nuotaika“, – Lietuvos komandos strategas R. Rakutis po nesėkmės finale buvo šiek tiek nusiminęs, tačiau nebuvo praradęs geros nuotaikos.

Pastarąjį kartą lietuviai Senojo žemyno pirmenybėse triumfavo 2008 metais Bamberge (Vokietija), o pirmąjį sykį – 1992-aisiais Tel Avive (Izraelis). Lietuvos rinktinė pergalių turi lyg ir nemažai, tačiau Europos čempionato finale žaidė gana senokai – prieš 12 metų. Tad po tiek metų Lietuvos krepšininkai parveš sidabrą į gimtinę.

Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto prezidentas Edvinas Kriūnas abiejų komandų – vyrų ir moterų – pasirodymą įvertino vienareikšmiškai gerai.

„Vykome į Ispaniją tikėdamiesi parvežti vieną medalį, o parvešime du. Moterų rinktinės užimta trečioji vieta Europos moterų čempionate buvo labai laukta, nes pastaraisiais metais mūsų krepšininkėms nesisekdavo. Ir mūsų moterys įrodė, kad tai buvo laikinos nesėkmės. Vyrai iškovojo sidabrą, kurio Senojo žemyno pirmenybėse seniai nebuvo laimėję. Nors lietuvius finale pranoko ukrainiečiai, tačiau neturiu priekaištų Lietuvos vyrams – jie atidavė visas jėgas finale. Ir apskritai pasiekė viską, ko tikėjomės“, – gerų žodžių krepšininkėms ir krepšininkams negailėjo E. Kriūnas.

Lietuvos kurčiųjų vyrų ir moterų krepšinio rinktinės iš čempionato grįš sekmadienį. Lėktuvas iš Rygos Vilniaus oro uoste pagal tvarkaraštį nusileis 20.55 val.

Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: