Ką Lietuvos krepšinio teisėjai veikė vasarą?

Ką Lietuvos krepšinio teisėjai veikė vasarą?

Krepsinioteisejas.lt nuotr.

Artėjant naujo krepšinio sezono pradžiai, LKF TA nužvelgia 2024 m. vasarą, kuri buvo aktyvi ir Lietuvos krepšinio teisėjams.



Rekordinė stovykla perspektyviems teisėjams

Lietuvos krepšinio bendruomenei puikiai pažįstami veidai: Gytis Vilius (Eurolyga), Juozas Barkauskas (FIBA) ir Gediminas Petraitis (NBA) jau trečiąjį kartą savo iniciatyva surengė vasaros stovyklą, kurioje dalyvavo rekordinis kvietimus gavusių teisėjų skaičius.

Keturias dienas Druskininkuose vykusioje stovykloje 19 arbitrų plušo nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro: organizatoriai kasdien vedė tiek praktinius užsiėmimus aikštelėje, tiek dėstė naujausias teisėjavimo tendencijas ir patarimus paskaitose. Visi dalyviai taip pat turėjo progą teisėjauti Baltic Cup turnyre bei mokytis iš video analizių bei asmeninio rungtynes stebėjusių organizatorių dėmesio.


Verta paminėti, kad stovyklą aplankė ir kviestiniai svečiai, kurių vardai kalba patys už save: iš Latvijos atvyko Eurolygos teisėjas Olegs Latiševs, nuotolinę paskaitą tiesiai iš JAV vedė legendinis NBA teisėjas, skaičiuosiantis 30-ąjį sezoną lygoje, Scottas Fosteris. Neformalioje diskusijoje su arbitrais dalyvavo krepšininkas Martynas Gecevičius.

Vasaros turnyrai

Šiuo metu Lietuva gali pasigirti net 12 teisėjų, kuriems suteikta FIBA kategorija, leidžianti darbuotis jos rengiamuose turnyruose. Tiesa, reikia paminėti, kad 3 šią kategoriją turintys ir Eurolygoje teisėjaujantys arbitrai, dėl organizacijų nesutarimų, vis dar nėra kviečiami į FIBA rengiamus vasaros turnyrus. Todėl pastarieji vasarą turi kiek daugiau laiko atsipūsti ir naujam sezonui ruošiasi individualiai, o oficialiai savo darbus Eurolygos teisėjai pradės rugpjūčio pabaigoje, kasmetiniame priešsezoniniame seminare Zagrebe, kur, be kitos programos, šiemet jų laukia ir pasikeitusi fizinio testavimo sistema – pirmą kartą arbitrai laikys 30-15 pertraukiamą kūno rengybos testą (30-15 Intermittent Fitness Test).

Šią vasarą Juozas Barkauskas buvo paskirtas teisėjauti U17 merginų Pasaulio čempionate Meksikoje, kartu su Gintaru Vitkausku teisėjavo U16 vaikinų Europos čempionate Kretoje ir šiuo metu grįžta iš Afrikos, kur dirbo 2026 m. moterų Pasaulio čempionato atrankos turnyre Ruandoje bei teisėjavo pusfinalio rungtynėms. Gvidas Gedvidas švilpė U17 vaikinų Pasaulio čempionate Stambule ir buvo paskirtas finalo rungtynių vyr. teisėju, taipogi, kartu su kolega Gintaru Mačiuliu darbavosi vaikinų U18 Europos čempionate Suomijoje, kuriame Gintaras teisėjavo finalo rungtynėms. G. Mačiulis šiemet taip pat darbavosi ir U20 vaikinų Europos čempionate Lenkijoje, o G. Gedvilas savo vasaros turnyrų kalendorių užvertė vakar, U16 merginų Europos čempionate, Vengrijoje, kur vadovavo rungtynėms dėl III vietos. Tos pačios amžiaus grupės merginų B diviziono EČ Turkijoje dirbo ir Andžej Urbanovič.

Viena iš dviejų FIBA kategoriją turinčių lietuvių moterų, Milita Stalaučinskaitė, darbavosi U20 merginų Europos čempionate Vilniuje bei U18 merginų Europos čempionato B divizione Rumunijoje, kur teisėjavo ir pusfinalio rungtynėms. Į Rumuniją taip pat keliavo ir Aurimas Borusas, švilpęs U20 vaikinų B diviziono Europos čempionate. Pernai FIBA kategoriją gavęs Gabrielius Simonavičius teisėjavo U20 moterų B diviziono Europos čempionate Sofijoje, kuriame buvo paskirtas vienu iš finalo teisėjų.

3×3 krepšinis

2024 metai Lietuvos krepšinyje neabejotinai taps išskirtiniais istorijoje, 3×3 rinktinei iškovojus olimpinę bronzą Paryžiuje bei EČ bronzą Austrijoje. O štai krepšinio teisėjų fronte, mūsų šalis kol kas turi 2 teisėjus, kuriems FIBA suteikia teisę švilpti aukščiausio lygio 3×3 krepšinio varžybose: vilniečius Igną Davainį ir Darių Šomką. Abiems kelionių šią vasarą tikrai netrūko.


Darius Šomka buvo skiriamas vyr. teisėju U21 Nations league turnyre Vilniuje, Europe Cup Qualifier Bukarešte (Rumunija), Pro League finaluose Amsterdame (Danija), Baltic Sea Open Quest finaluose Ventspilyje (Latvija), U23 Nations League Voirone (Prancūzija). Rugsėjį Dariaus dar laukia U23 Pasaulio čempionatas Mongolijoje.

Birželio mėnesį Ignas Davainis startavo trimis turnyrais, o tempas nemažėjo visą vasarą: Ignas dirbo Europos čempionato kvalifikaciniame turnyre Kopenhagoje, tuomet švilpė Quest turnyro Lanzarotėje, Ispanijoje, finalą bei Women‘s Series finalą Wuhane, Kinijoje. Grįžti į Lanzarotę šiemet teko ir dar kartą, teisėjauti Challenger turnyre ir jo finalui. Netolimoje ateityje – dar 3 turnyrai: Womens Series Debrecene (Vengrija) ir du Challenger turnyrai Kinijoje, Xiongan ir Zigui Yichang miestuose.

Ketvirtos paralimpinės žaidynės


Kaunietis Linas Radykas yra vienintelis krepšinio arbitras Lietuvoje, teisėjaujantis vežimėlių krepšiniui aukščiausiu lygiu ir, panašu, dar labai ilgai niekas negalės aplenkti jo pasiekimų: teisėjavęs įvairiuose Pasaulio ir Europos čempionatuose bei švilpęs Londono, Rio de Žaneiro ir Tokijo paralimpinėse žaidynėse, Linas šiemet buvo pakviestas darbuotis ir Paryžiaus paralimpiadoje, kuri prasidės rugpjūčio 28 d.

Naujo sezono pradžia

Kaip ir kasmet, visi kitą sezoną dirbsiantys Lietuvos krepšinio teisėjai turės išlaikyti LKF teisėjų asociacijos rengiamus teorijos ir fizinį testus. Šiemet RKL, NKL ir LKL teisėjai, inspektoriai bei sekretoriato teisėjai tradiciškai naują sezoną atidarys LKF TA rudens seminare, kuris vyks 2024 m. rugsėjo 6-8 dienomis, Druskininkuose.

Krepsinioteisejas.lt

Video rekomendacijos: