RKL evoliucija - nuo atsiradusių transliacijų iki aukščiausio lygio renginių

RKL evoliucija - nuo atsiradusių transliacijų iki aukščiausio lygio renginių

RKL nuotr.

Nostra.lt-Regionų krepšinio lyga (RKL) yra tapusi esmine Lietuvos krepšinio vystymo dalimi, prisidedančia prie regioninių krepšinio talentų ugdymo ir vietinių bendruomenių sportinio gyvenimo stiprinimo. Nuo pat lygos įkūrimo dienos ji nuolat augo ir keitėsi, atspindėdama ne tik krepšinio, bet ir regionų bendruomenės poreikių pokyčius. Šiame straipsnyje pažvelgsime į svarbiausius pokyčius ir atnaujinimus lygos bendruomenės akimis, kurie pabrėžė lygos evoliuciją nuo jos atsiradimo.  



Regionų krepšinio lyga buvo įkurta 2005 metais, siekiant skatinti krepšinio plėtrą Lietuvos regionuose. Lygos tikslas buvo sudaryti sąlygas mažesnėms, krepšinį propaguojančioms bendruomenėms dalyvauti organizuotose varžybose. Iš pradžių lygoje dalyvavo nedidelis skaičius komandų, dažniausiai iš mažesnių miestų ir miestelių, o pats varžybų lygis nebuvo toks aukštas koks yra dabar. Jos pradininkas Aleksas Makulavičius džiaugėsi, jog lyga atrodo visiškai kitaip nei jos pradžioje: „Lyginant su lygos pradžia akivaizdžiai pagerėjęs RKL produktas, atsiradę rėmėjai, tiesioginės transliacijos, kurios išnaudojamos reklamai, lygiuojamasi į stipriausias lygas ir imamas pavyzdys iš jų, mano akimis lyga šiuo metu yra aukštumoje savo populiarumu“, - teigė lygos garbės prezidentas.

Pakalbinome ir buvusį lygos direktorių Vaidą Indriliūną, kuris nevisiškai pritarė nuomonei, jog lyga žengia žingsnius pirmyn: „Labai smagu, kad lyga išlaiko tą patį lygį, nuo to laiko kai dirbau joje, tačiau žinant, jog finansavimo RKL dabar turi gerokai daugiau manau, kad su tokiu pinigų skirtumu būtų galima padaryti daug geresnę kokybę, tiek transliacijose, tiek komunikacijos srityje, nei yra dabar. Man kaip buvusiam vadovui smagu, kad komandų skaičius nemažėja ir regionų krepšinis yra auginamas, tačiau vis dar matau tobulintinų dalykų. Aišku, dabar yra ten dirbantys žmonės ir tai jų reikalas kaip tą lygą stato. Didžiausias kokybinis šuolis, kad RKL A divizione teisėjauja trys teisėjai iš kurių vienas iš NKL, tačiau mano galva, lygos įvaizdžio pusė atrodo žengusi žingsnelį atgal. Nors sveikintina augantis populiarumas ir padidėjęs dėmesys klubams, bet turint tokius finansinius išteklius labiau reikėtų orientuotis į kokybę, pagal kurią dauguma kitų lygų lenkia RKL“.

Apie pritrauktų rėmėjų indėlį pasisakė ir ilgiausia lygos darbuotoja, dabar vyriausios varžybų organizatorės pareigas einanti, Jolanta Kasteckienė: Per visus darbo lygoje metus, niekada neturėjome tiek rėmėjų ir partnerių, kiek atėjus dabartinei valdžiai lyga gali pasigirti. Seniau nebūdavo tokio lygos viceprezidentų ar kitų rėmėjų įsitraukimo į RKL gyvenimą. Toks dabartinių partnerių ir rėmėjų įsitraukimas teikia daug džiaugsmo.“


Bėgant metams RKL išplėtė savo geografinę aprėptį ir tapo populiari visoje Lietuvoje. Komandų skaičius nuo lygos įsteigimo ženkliai išaugo, o tai atspindi vis didesnį susidomėjimą RKL tiek tarp žaidėjų, tiek tarp gerbėjų. Atlikus apklausą, daugumą RKL klubų vadovų išskyrė lygos augimą komunikacijoje ir viešinime, kuris skatina ir pačių klubų augimą. Komandų vadovai džiaugėsi, jog jų komandos yra įtraukiamos vis labiau, o tai padeda formuoti gerą lygos įvaizdį. Inovatyvus sprendimai labai stipriai prisidėjo prie lygos įdomumo didinimo, šioje srityje matosi kryptingas lygos augimas ir dedami žingsniai į priekį. Paklausti apie lygos valdžią komandų vadovai išskyrė matomą augimą ir džiaugėsi priimtais sprendimais lygindami dabartinę situaciją su buvusia prieš kelis metus. Klubų vadovai labai džiaugėsi atsiradusiomis tiesioginėmis transliacijomis, trimis teisėjais A divizione, nepamatuojamai geresniais renginiais, pakilusiu sportiniu lygiu. Bendraujant su klubais neretai teko išgirsti frazę, jog lygos prezidento ir direktoriaus atėjimas pakeitė požiūrį į RKL lygį: „Kai 2014-2015 metų sezone debiutavome lygoje viskas atrodė mėgėjiška, o dabar visai kitas lygis“, - teigė Prienų KKSC „Mačiūnai“ komandos vadovas Rimas Katukevičius. Jam antrino ir Kazlų Rūdos Ataka-Kauno kolegija komandos vadovas: „Lygos įsitraukimas į klubų gyvenimą ir rodomas dėmesys, sklaida, komunikacija, visa tai priverčia pasijausti, jog tikrai rungtyniaujame profesionalioje lygoje. RKL nebelaikau mėgėjų lyga.“

Praėjusio sezono bronzos medalių laimėtojų BC „Biržai“ komandos vadovas Žydrūnas Kačinskas nemažą indėlį dėl lygos augimo skyrė naujos valdžios atėjimui ir jų gebėjimui rasti bendrą kalbą su Lietuvos krepšinio federacija: „Tiek klubai, tiek lyga užaugo ne tik su naujos valdžios atėjimu, tačiau ir federacijos piniginio indėlio padidėjimu. Buvusios federacijos indėlio beveik nejausdavome. Dabartinė federacija aktyviau prisideda prie lygos veiklos, o inovatyvus prezidento Vido Butkaus strateginiai sprendimai padėjo sudėlioti kryptingą lygos augimą. Prezidento ir direktoriaus atėjimas ir sunkus jų darbas RKL užaugino septinmyliais žingsniais pradedant nuo atsiradusių transliacijų ir baigiant sezoną vainikuojančiais aukščiausio lygio renginiais. Kaip niekad išaugę lygos finansai ir generalinio rėmėjo parama – viskas atkeliavo nuo sunkaus dabartinės lygos valdžios darbo, dėl to manau, jog RKL yra aukštumoje, o ją ten išlaikyti galima tik nuosekliu ir pavyzdingu darbu, kurį iš RKL valdžios juntame paskutinius keletą sezonų.“

Lygos direktorius Remigijus Kuodis, šias pareigas einantis jau trečiąjį sezoną, pastebimus nuopelnus dėl lygos augimo skyrė prezidentui Vidui Butkui: „Prieš pradedant dirbti kartu su Vidu, aiškiai matėme, jog lyga buvo ganėtinai tuščia, be veido, be pinigų, be jokios strategijos. Niekam RKL nebuvo įdomi, jei ne Vido geri santykiai su esamais rėmėjais ir žmonių užtarnautas pasitikėjimas nelabai ką turėtume ir dabar. Žinoma dėkoju jam, jog nusprendė pasikviesti mane eiti direktoriaus pareigas, kartu sukūrėme visą pirminę strategiją, surinkome gerą komandą, kuri padėjo pasiekti norimą rezultatą. Džiugina 4 kartus paaugęs lygos socialinių tinklų matomumas, o strateginės sesijos buvo vienas iš pirminių įrankių, kas leido mums surasti bendrus sąlyčio taškus su klubais, kad mumis patikėtų ir siektų drauge tobulėti“, - apie lygos evoliuciją kalbėjo lygos direktorius.

Jau dabar galima pastebėti, jog Regionų krepšinio lyga per savo gyvavimo metus tapo svarbia Lietuvos krepšinio dalimi, svariai prisidedančia prie sporto vystymo regionuose. Nuo nedidelės, lokaliai orientuotos lygos atsiradimo pradžioje, ji išaugo į reikšmingą krepšinio talentų ugdymo platformą, kurioje ne tik ugdomi jauni talentai, bet skatinamas ir bendruomenių dalyvavimas. Inovacijos organizacinėje struktūroje bei viešinimo pažanga rodo, kad RKL nuolat tobulėja ir būti šios lygos dalimi klubams reiškia daug. Ši lyga ne tik stiprina vietos krepšinį, bet ir padeda formuoti Lietuvos krepšinio ateitį.

Primename, jog Nostra.lt-RKL sezono startas jau spalio 3 d.

RKL.lt

Video rekomendacijos: