M.Balčiūnas: "Tai akibrokštas ne Lietuvai, tai akibrokštas visam krepšiniui"

Rinkdama 2012 metų papildomo olimpinio vyrų krepšinio turnyro organizatorę FIBA spjovė į krepšinį, sirgalius ir elementarią logiką. FIBA vadovams buvo svarbiau išlaikyti įtaką trims dar lojaliems šiai organizacijai žemynams, todėl Europai ji parodė špygą – nors Lietuva atstovavo Europą, o ją palaikė Azijos delegacijos, rengti turmyrą FIBA atidavė Venesuelai.



"Tai tikra nepagarba visam krepšiniui. Politika tapo svarbesnė už krepšinį - tai siaubinga.  Vienitelis dalykas, kuris džiugina po tokio keisto FIBA sprendimo - pamatėme, kad esame vieningi. Po šio FIBA pasirinkimo atsivėrė esamos jos problemos  - jas būtina spręsti", - aiškino   Lietuvos krepšinio federacijos genralinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas

 Madride (Ispanija) vykusiame FIBA susirinkime valdybos nariai išrinko valstybę, kuri kitų metų liepos 2-8 dienomis surengs Londono žaidynių vyrų atrankos turnyrą. Ja tapo ne Lietuva, o Venesuela.

Po rinkimų lrytas.lt pakalbino LKF generalinį sekretorių M.Balčiūną, kuris Madride dalyvavo FIBA suvažiavmo darbe.



- Kaip sutikote žinią, kad atrankos varžybos bus skirtos ne Lietuvai, o Venesuelai?

- Tai akibrokštas ne Lietuvai, tai akibrokštas visam krepšiniui. Manėme, kad reikia mąstyti apie sportą, rinktines, žaidėjus, o, pasirodo, FIBA organizacijoje viską lemia politika. Pamačiau, kad FIBA sportinė pusė domina mažiau nei politika.

- Tai antausis Lietuvai?


- Nereikia apskritai velti Lietuvą į FIBA politinius reikalus. Man džiugu, kad mūsų šalis šiuose rinkimuose pasirodė puikiai - suvienijome Europą, sugebėjome visi sutarti dėl vieningos kandidatūros, Lietuvą palaikė net Azijos delegacijos. Ir tai labai nepatiko FIBA. Ji norėjo, kad visi peštųsi dėl galimybės rengti turnyrą, o FIBA  būtų aukščiau už visus. Niekam nebuvo įdomu sportinė turnyro pusė - FIBA norėjo išspręsti politinius savo klausimus. Ir ji išsprendė - pamalonino Venesulą, kuri visur dabar palaikys FIBA sprendimus. Tačiau likęs pasaulis - Europa ir Azija mato, kad reikia keisti FIBA požiūrį į savo narius.

FIBA dabar nori tik lobti iš valstybių ir skaldyti jų vienybę. Ateina laikas keisti šį požiūrį - šis sprendimas atvėrė ne vienam akis.

- Kiek Lietuva prarado dėl nesuteiktos galimybės rengti turnyrą?

- Tik pirmąjį mokestį - 52 tūkst. litų. Likusius pinigus - 10 mln. litų mes atgausime.



- Kiek reikės pinigų rinktinei nuvykti į Venesuelą ir kovoti dėl olimpinio kelialapio? Jau skaičiavote?

- Galiu patikinti, kad Lietuvos krepšinio federacija turi pinigų, kad nuvežtų Lietuvos krepšininkus į bet kurį pasaulio kraštą. Ir ne tik nuvežti - padarysime viską, kad komanda pasirengtų, nuvyktų, gerai gyventų ir laimėtų kelialapį į olimpiadą. Ne pinigai esmė. Gaila, kad FIBA negalvoja apie krepšinį, jo ateitį - tai liūdina.

 



lrytas.lt  

Video rekomendacijos: