Penkios 3x3 krepšinio čempionato intrigos

Penkios 3x3 krepšinio čempionato intrigos

FIBA nuotr.

Šeštadienį Garliavoje startavo SAVY.LT Lietuvos 3 x 3 krepšinio čempionato ELITO grupės kovos, o dar kitą dieną, sekmadienį, kelionę link čempionato trofėjaus pradės PRO grupė.



Šešias savaites geriausios šalies ekipos kovos dėl kuo geresnių starto pozicijų prieš finalinį čempionato etapą, kuris vyks birželio 19-20 dienomis naujutėlėje „Hoptrans“ lauko arenoje.

Tiek ELITO, tiek PRO grupių kovas išskirtinai transliuos naujos kartos televizija GO3.

Kiekvieną sekmadienį dvi geriausios ELITO grupės komandos prisijungs prie dešimties pastovių „PRO“ komandų. Šios komandos – Klaipėdos „Neptūnas“, Kėdainių „Nevėžis-Optibet“, Marijampolės „Sūduva-Mantinga“, Telšių „Telšiai“, Šakių „Vytis-Gulbelė“, Kauno rajono „Tauras“, Trakų GEALAN, Vytauto Didžiojo universitetas ir Lietuvos U21 bei U23-VDU rinktinės.


Komandos rungsis ne tik dėl geriausios šalies ekipos vardo, bet ir dėl piniginių prizų bei kelialapių į įvairaus meistriškumo tarptautines varžybas – „Masters“ ir „Challenger“ serijos turnyrus.

Po kelias čempionate žaisiančias komandas išsibarstė Lietuvos trijulių rinktinės kandidatai. Jiems šios varžybos tampa pasiruošimo olimpinės atrankos turnyrui, kuris vyks gegužės 26-30 dienomis Grace (Austrija), dalimi.

Tiksint paskutiniosioms valandoms iki pirmojo monetos metimo, sirgaliams pristatomos penkios SAVY.LT Lietuvos 3 x 3 krepšinio čempionato intrigos.

Ar Klaipėdos „Neptūnas“ ir Kėdainių „Nevėžis-Opitbet" pateisins LKL komandų statusą?

Dvi čempionato ekipos rungsis po LKL klubų vėliavomis. Į trijulių krepšinio aikšteles žengiantys Klaipėdos ir Kėdainių klubai sieks tinkamai reprezentuoti aukščiausių šalies pirmenybių komandų vardus.

Uostamiesčio garbę gins Matas Vaitkus, Gediminas Leščiauskas, Lukas Kreišmontas ir Gabrielius Mažeika. Kėdainių ekipos marškinėlius užsivilks Povilas Dambrauskas, Medas Kuprijanovas, Laurynas Danielius ir Arminas Kelmelis.

Tai – kol kas plačiajai auditorijai menkai pažįstami veidai, tačiau būtent jais Klaipėdos ir Kėdainių ekipos patikėjo kurdamos savo 3 x 3 krepšinio atšakas.


„Turime kėdainiečius, kurie vasaromis gyvena 3x3 krepšiniu. Norime įtraukti kuo daugiau vietinių sportininkų, todėl nusprendėme jiems suteikti šansą atstovauti „Nevėžiui“. Dalyvaudami turnyruose jie pasiekia neblogų rezultatų, čia irgi kelsime aukštus tikslus“, – prieš čempionatą kalbėjo kėdainiečių klubo atstovas Donatas Maselskis.

Kol kas sunku įvertinti LKL deleguojamų ekipų pajėgumus, tačiau komandų pavadinimai ant krepšininkų marškinėlių įpareigos niekada nenuleisti rankų ir mesti iššūkį geriausioms Lietuvos komandoms. Galbūt teigiamos sumaišties į šių ekipų gyvenimus įneš ir pasibaigsiantis LKL sezonas, po kurio ekipas dar galės papildyti šių pirmenybių žaidėjai.

Ar elitinės NKL komandos – Telšių „Telšiai“ ir Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ – įsispraus ir tarp geriausių šalies trijulių?


NKL čempionate šios ekipos metai iš metų įrodinėja, kad priklauso pirmenybių elitui ir, jei ne arenos, belstųsi į LKL duris. Apie tai byloja ir šio sezono rezultatai – „Sūduva-Mantinga“ turnyre pasiekė finalo ketvertą, o „Telšiai“ krito tik NKL finale.

Telšiškiai į Garliavą siunčia Igną Razutį, Deividą Rasį, Roką Paulauską, Mantą Kazoną ir Mindaugą Motuzą. Tuo tarpu marijampoliečiams atstovaus Justas Nausėdas, Jonas Zakas, Mintautas Bulanovas, Evaldas Džiaugys, Marius Valukonis ir Tautvydas Kliučinykas.

Abi komandos yra sukaupusios šiokią tokią aukšto lygio trijulių turnyrų patirtį, kuri turėtų pasitarnauti atsakingiausiais momentais.


Į Lietuvos 3 x 3 krepšinio čempionatą NKL krepšininkai atvyksta prabėgus kone mėnesiui nuo NKL finalo ketverto. Per šį laikotarpį žaidėjai turėjo tinkamai pailsėti ir paruošti savo kūnus kiek kitokios specifikos krepšiniui.

Kai kuriems krepšininkams tokio lygio pirmenybės gali padėti atsiskleisti ir atrasti save trijulių kovose. Kiek anksčiau tokius žingsnius žengė kita NKL komanda iš Šakių, raškanti saldžius savo pasirinkimo vaisius. Ji Telšių ir Marijampolės vyrams gali tapti kelrode žvaigžde.

Kaip tvarkytis su kylančiais iššūkiais seksis Šakių „Vyčiui-Gulbelei“?


Geriausią reitingą tarp Lietuvos komandų turinti „Vyčio-Gulbelės“ ekipa į Garliavą atvyksta su favoritų etikete.

Jai atstovaus du olimpinio ketvertuko nariai – Aurelijus Pukelis ir Darius Tarvydas. Atitinkamai tai – geriausią reitingą tarp šalies žaidėjų turintis krepšininkas bei geriausiu 2020-ųjų trijulių krepšinio atstovu išrinktas sportininkas.

„Žiūrim kaip į pasiruošimo etapą – pasiruošti pačiam, pasiruošti atrankai, susižaisti su naujais komandos nariais. Lygis, atrodo, bus tikrai geras. Atvyksta ir komandų ir iš užsienio, beveik visi geriausi NKL žaidėjai“, – į laukiančias kovas žvelgė Tarvydas.


Lietuvos 3 x 3 krepšinio čempionatas Marijui Užupiui ir Pauliui Beliavičiui taps proga sugrįžti ant guminės dangos. Abu ilgamečiai Šakių komandos ramsčiai vis dar atlieka reabilitaciją po traumų, tačiau yra pasiruošę padėti „Vyčiui-Gulbelei“ siekti savo tikslų.

Pamiršti nedera ir dar dviejų šios komandos žaidėjų, mirtino snaiperio vardą užsitarnavusio Šarūno Vingelio bei kito NKL pirmenybėse Šakių komandai atstovaujančio krepšininko – Karolio Kokoškos.

Trijulių krepšinio vėliavnešiais tapę žaidėjai ant savo nugarų čempionate turės nupieštus taikinius, todėl jokių prizų ar kelialapių šakiškiams lengvai pasiimti nepavyks. Konkurencija Lietuvoje per kelerius metus pastebimai išaugo ir norint pajusti triumfo skonį reikės įjungti aukščiausią pavarą.


Ar čempionatas atvers duris į olimpinę atranką Pauliui Semaškai ir Modestui Kumpiui?

Šiuo metu olimpinės rinktinės klausimas dar nėra uždarytas. Nors praėjusią savaitę jau paaiškėjo preliminari rinktinės sudėtis, taip buvo padaryta laikantis nustatytų terminų ir siekiant išlaikyti galimybę prieš lemiamas nacionalinės ekipos kovas dar rotuoti krepšininkais.

Tokiu būdu į užregistruotą ketvertuką pateko du Kauno rajono „Tauro“ žaidėjai – Modestas Kumpys ir Paulius Semaška. Jiedu vietą Lietuvos rinktinėje užsitarnavo puikiais pasirodymais „United League Europe 3 x 3“ etapuose bei sunkiu darbu rinktinės stovyklose Anykščiuose ir Kaune.


Kol kas esminę grėsmę šių žaidėjų šansams kelia neaiškios Utenos „Juventus“ vyrų galimybės įšokti į olimpinį traukinį.

Tačiau kodėl gi sėkmingu žaidimu neįrodžius, kad būtent Semaška ir Kumpys yra vertesni atstovauti šaliai, siekiant pasirodyti Tokijuje? Gyvenimo šanso įsikabinę krepšininkai teigia trijulių batalijose besijaučiantys netgi geriau nei įprastame krepšinyje.

„Kaip visada, kad ir kur dalyvautum, tikslai aukščiausi. Vienas didžiausių tikslų yra pasižaisti ir vėl įeiti į 3 x 3 krepšinį. Žaisim ir su rinktinės kandidatais, tai irgi praktika. Aš asmeniškai labai džiaugiuosi, nes man žaisti 3 x 3 krepšinį yra daug didesnis kaifas nei „penki prieš penkis“. Džiaugiuosi, kad ir vėl prasideda sezonas.


Manau, kiekvienais metais lygis kyla. Daug gerų žaidėjų ir pažįstamų komandų. Laukia labai stiprus čempionatas ir visas sezonas“, – mintimis dalinosi Semaška.

„Tauro“ vyrukai mėgins pagriebti ranka pasiekiamus bilietus į Austriją.

Ar Kauno rajono „Tauras“ pagaliau pelnys kelialapį į tarptautinį turnyrą?


Pernai suburtas „Tauro“ kolektyvas startavo daug žadančiai, tačiau taip ir nesugebėjo prasimušti į tarptautines arenas.

Pirmajame 2020-ųjų „Hoptrans 3 x 3“ turnyro etape Joną Mačiulį savo gretose turėję kauniečiai liko antri, tačiau finaliniame etape neperžengė ketvirtfinalio barjero, o vėliau vykusiuose turnyruose pritrūko sėkmės.

Visgi patekti į „Masters“ serijos turnyrą ir dar labiau sustiprinti lietuvių pozicijas FIBA reitinge sutrukdė ir pandemijos sukaustytas pernykštis sezonas, kurio metu nebūta daug šansų išvykti į Pasaulio turą.


Inauguracinį SAVY.LT Lietuvos 3x3 krepšinio čempionatą „Tauras“ pasitinka turėdamas ne tik du labai realius nacionalinės ekipos pretendentus – minėtuosius Semašką ir Kumpį, bet ir dar du rinktinės kandidatus ir karštų 3x3 turnyrų patirties užgrūdintus Žygimantą Šimonį bei Šarūną Beniušį.

Žvelgiant iš startinių pozicijų, „Tauras“ yra ko gero realiausias pretendentas iš sosto nuversti „Vytį-Gulbelę“ ir prisijungti prie Šakių bei Utenos ekipų tarptautinėse varžybose, renkant taip reikalingus reitingo taškus.

Kauniečiai mėgins išsikovoti galimybę savo talentą pademonstruoti ir už tėvynės ribų.





Alfa.lt

Video rekomendacijos: