Galingai debiutavęs „Žalgirio-2“ bokštas: „Turiu eiti užsibrėžtu keliu“

Galingai debiutavęs „Žalgirio-2“ bokštas: „Turiu eiti užsibrėžtu keliu“

„7bet-NKL“ šį sezoną debiutavęs Kauno „Žalgirio“ dublerių vidurio puolėjas Motiejus Krivas yra vienas didžiausių Lietuvos krepšinio talentų.



Gruodžio mėnesį septynioliktąjį gimtadienį minėjęs Motiejus jau yra išstypęs iki 214 cm ūgio, jo svoris siekia apie 110 kilogramų, tad šis jaunuolis jau dabar NKL sėkmingai grumiasi prieš vyrus.

M. Krivas užaugo Šiauliuose, krepšinį lankė nuo šešerių metų, o būdamas 11-os metų persikėlė į Kauną ir čia krepšinio aukštumų siekia iki šiol.

Būdamas vos 14-os metų M. Krivas debiutavo Regionų krepšinio lygoje ir šioje lygoje praleido dvejus metus. Kauno „Žalgirio“ trečioje komandoje jį treniravo Vytautas Pliauga, kuris dabar yra antrosios komandos vyriausiuoju treneriu.


„Kai pradžioje atėjau (į RKL), tai tas krepšinis atrodė toks kosminis, – NKL reportaže sakė M. Krivas. – Kai prieš metus žaidžiau MKL, tai RKL didžiąją dalį stengdavausi koncentruotis treniruotėse, nes daug laiko žaisti negaudavau. Bet pasitaikė labai gera galimybė.“

„Kaip ir kiekvienas jaunuolis, ateinant pirmą kartą būna nedrąsus, kuklus, – pirmuosius M. Krivo žingsnius „Žalgirio“ sistemoje prisiminė V. Pliauga. – Matosi, kad tikrai daug potencialo turintis žaidėjas, bet pradžioje buvo labai savo vietoje, neišsišokantis.

Kai pasikvietėme, tikrai nebuvo toks išaugęs, koks yra dabar. Išaugo. Jau tada pasižymėjo krepšinio IQ. Dabar pagerėjo duomenys, su kiekviena treniruote matosi, kad jis tobulėja, yra labai imlus, priima labai gerus sprendimus, pasižymi gera kantrybe, nuosekliai dirbantis. Tie buvo pagrindiniai dalykai.“

Antrajame savo sezone RKL Motiejus vidutiniškai pelnė po 9 taškus ir atkovojo po 7 kamuolius, o po to tokio sezoną vasarą, nors buvo 16-os metų amžiaus, jis gavo kvietimą žaisti Lietuvos devyniolikmečių rinktinėje. Tarp gerokai vyresnių krepšininkų jis žaidė po 22 minutes ir pelnė po 7 taškus bei atkovojo 6 kamuolius.

„Lūkesčių net nebuvo užsitvirtinti dvyliktuke. Pats tikrai nesitikėjau, bet viršijau visus įmanomus lūkesčius. Labai įdomi patirtis, nes teko žaisti prieš kitų žemynų komandas ir pamačiau kitokį krepšinį, kitokį greitį, labai šoklūs visi. O kita tokia įdomi patirtis buvo dėl to, jog teko gyventi burbule (dėl COVID-19 viruso – aut. past.). Pirmas toks gyvenime patyrimas“, – pasakojo M. Krivas.

Po žaidimo RKL ir tokio devyniolikmečių pasaulio čempionato niekam neliko abejonių, kad Motiejui atėjo laikas žengti į Nacionalinę krepšinio lygą. Debiutavus lygoje jam buvo 16 metų.

Pagrindiniu „Žalgirio“ dublerių vidurio puolėju tapęs M. Krivas sužaidė 34 rungtynes ir vidutiniškai renka po 11 taškų bei beveik 14 naudingumo balų. Jis jau surinko 6 dvigubus dublius, o „Žalgirio“ dubleriai kaunasi tarp pajėgiausių septynių komandų.


„Pradžioje gal net baisoka buvo ateiti į šią lygą, nes galvojau, kad visi apstumdys, apibėgs, aplenks, bet pradėjus žaisti pamačiau, kad galiu konkuruoti ir padėti savo komandai siekti pergalių. Galbūt į tuos žaidėjus prieš kelerius metus žiūrėdavau iš žemai, o dabar tokia galimybė prieš juos žaisti“, – teigė vidurio puolėjas.

„Tikrai tampa vis brandesnis krepšininkas, – auklėtinį pagyrė V. Pliauga. – Atsižvelgiant į tai, koks yra jo amžius, ir prieš kokius oponentus tenka žaisti, matau, kaip jis kartais nervinasi ir pyksta ant savęs, kai gudresni ir labiau patyrę žaidėjai jį prigauna. Bet tai laiko klausimas, su juo ateis patirtis.

Tikrai turintis nemažą judesių arsenalą, galintis žaisti ir iš perimetro. Vienas retų atvejų, bet krepšinyje labai svarbus – išsikeitus gali apsiginti prieš mažą žaidėją.“


Šį sezoną M. Krivas buvo iškviestas į pagrindinę Kauno „Žalgirio“ komandą ir net debiutavo Eurolygoje. Aikštėje jis pasirodė dvikovoje Milane dar pirmoje rungtynių pusėje ir per 2 minutes pasižymėjo išprovokuota pražanga. Motiejus tapo trečiu jauniausiu „Žalgirio“ debiutantu Eurolygoje.

„Tas pačias pirmas atakas, kai pradėjome žaisti, tai taip... Keista net buvo taip sportuoti, – pažymėjo M. Krivas – Baimės tikrai buvo, į tą pačią rūbinę ateiti tikrai buvo baimės. Bet tikrai labai patiko, labai gera patirtis.

Kai pamačiau, kad treneris leidžia į aikštę, tai apėmė tokia panika. Tų pačių pirmų sekundžių neatsiminiau, bet labai netikėta ir malonu buvo.“


Trenerio V. Pliaugos manymu, M. Krivas jau dabar Kauno „Žalgiriui“ gali padėti treniruotėse.

„Treniruočių procese tikrai negadina vaizdo, o rungtynės ir treniruotės yra du skirtingi dalykai, – kalbėjo V. Pliauga. – Rungtynėms jis dar turi surinkti tą rungtynių patirtį. Treniruočių procesui pasiruošęs, o rungtynėms – kelias minutes. Viskas vyksta žingsnis po žingsnio. Negali iškart įmesti į ugnį, nes bus labai sunku. Kaip sakau, penktokui yra labai sunku išspręsti dvyliktoko uždavinius. Žingsnis po žingsnio.“

Motiejus Krivas tik pradeda savo kelią krepšinyje, o tiek jo, tiek trenerio V. Pliaugos nuomonė sutampa – reikia nenuklysti nuo kelio.


„Pirmas dalykas, tai viskas priklauso nuo jo paties, – sakė V. Pliauga. – Svarbiausia, kad jis nesugestų kaip žmogus ar žaidėjas. Jeigu viskas gerai su mentalitetu, nesužvaigždės, išlaikys tą patį, bus alkanas ir kuklus, bus toks, koks ir atrodo, tai aš manau labai gerą (perspektyvą).“

„Sakyčiau, eiti tuo vienu užsibrėžtu keliu. Nenuklysti, nesvajoti per daug ir tiesiog siekti užsibrėžto tikslo“, – apie savo kelią krepšinyje užbaigė M. Krivas.

NKLyga.lt

Video rekomendacijos: