M. Noreika: „Nagais ir dantimis sieksime bendro tikslo“

M. Noreika: „Nagais ir dantimis sieksime bendro tikslo“

LKF nuotr.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto sprendimu Lietuvos vaikinų U-20 rinktinei vadovaus Mindaugas Noreika. 43-ejų metų krepšinio specialistas yra daugkartinis moksleivių krepšinio lygos (MKL) prizininkas ir 2020-21 metų sezono Regionų krepšinio lygos (RKL) A diviziono vicečempionas. Šiuo metu Noreika vadovauja Sostinės krepšinio mokyklai (SKM) ir yra Vilniaus „Ryto“ jaunimo programos vadovas.



Lietuvos krepšinio rinktinių trenerio postas jau pažįstamas šiam specialistui, mat 2019 ir 2021 metais M. Noreika buvo Lietuvos U-16 ir U-18 vaikinų rinktinių trenerių štabo narys. Pokalbio su dvidešimtmečių rinktinės vedliu metu bendrauta apie ateinatį U-20 Europos krepšinio čempionatą bei rinktinei keliamus tikslus, apie arčiausiai vyrų rinktinės esančius jaunuosius žaidėjus bei apie įvairias patirtis trenerio pareigose.

Tapote dvidešimečių rinktinės vyriausiuoju treneriu, kokią atsakomybę užkrauna šios pareigos? Ar jaučiatės tvirtai stojant prie šios rinktinės vairo?

Jeigu nesijausčiau tvirtai, nebūčiau sutikęs stoti prie šios rinktinės vairo, bet jaučiuosi tvirtai, ramiai ir pasiruošęs darbuotis bei siekti pergalių su šita rinktine.


Ką jums reiškia kaip treneriui galimybė stoti prie U-20 rinktinės vairo?

Man kaip treneriui smagu ir tuo pačiu jaučiu atsakomybę, iš tikrųjų aš tai priimu, kaip iššūkį gyvenime, kurių esu priėmęs nemažai, nesijaučiu įšokęs plikas į vandenį ir džiaugiuosi, jog atkreipė dėmesį ir pasiūlė tokią galimybę. Tokia galimybė yra neįkainojama.

2021 metais  U-18 rinktinėje buvote trenerių štabe kartu su Žydrūnu Urbonu, ko pavyko iš šio trenerio pasimokyti, gal davė kokių nors naudingų pamokų?

Iš kiekvieno trenerio visada kažką pavyksta išmokti, su Žydrunu dirbant tikrai atradau tam tikrų gerų dalykų ir pasipildžiau žinių, džiaugiuosi, jog gavau tokią galimybę. Dirbdamas su aukšto lygio treneriu tu supranti, kad tu tą patį matai, tu darai tuos pačius dalykus, kaip ir tas treneris ir tai parodo, jog tu eini teisinga linkme.

Toje komandoje taip pat buvote trijų vaikinų pirmasis treneris. Ką galite papasakoti apie Kasparą Sideravičių, Gytį Valicką ir Domą Kauzoną?

Kalbant apie Kasparą, susidėjo daug tam tikrų dalykų. Turėjo daug negalavimų, kurie atima daug laiko. Pamatai žaidėjuose, kad kažko negali daryti, tada jiems atrodo, kad viską darytų. Bet kai ateina laikas, kai gali daryti, trenerio akimis pamatai, kad ne viską padarė. Bet visa tai galima nurašyti tam, kad suaugęs žmogus mato kitaip. Aš kaip treneris sakyčiau, kad visada galima daugiau.

Kalbant apie Gytį, jis turi labai gerus fizinius duomenis. Aš žaidėjui dažnai sakydavau, ,,jei tu turi variklį galingą, o vairuoji, kaip su žiguliu, kam jį turėti jei jo neišnaudoji.“ Atrodo, kad turi viduje jėgos, tačiau kažkur prisnūsta ir nepasinaudoja. Turi labai gerą savo savybę – metimą. Yra ganėtinai taikliarankis, galėtų būti vienas geriausių ne tik Lietuvoje, bet ir platesne prasme.


Na, o Domas, kaip dažnai būna su aukštesniais žaidėjais, buvo ne kartą ir ne du metęs krepšinį. Džiaugiuosi už jį, kad jis išlaukė to momento, kai jis pradėjo pajausti, kas yra jo ūgis, kas yra jo jėga. Jiems yra be galo svarbu išlaukti šio momento, kad jie turi tam tikrus pranašumus. Ir man ir jam reikėjo kantrybės išlaukti, džiaugiuosi kad išlaukėme ir linkiu dideliais žingsniais žygiuoti į priekį.

Kaip vertinate iškeltus Lietuvos krepšinio federacijos tikslus jums kovoti dėl 1-6 vietų šių metų Europos čempionate?Ar sutampa su jūsų išsikeltu tikslu?

Manęs nedomina 4-6 vietos, tie tikslai nespaudžia į kampą, bet mano asmeniniai tikslai yra medaliai ir tikiuosi pavyks tai perduoti komandai, kurią pavyks suburti atsižvelgiant, kas galės ir kas negalės prisijungti. Manau nebus sunku susitarti su komanda, kad mes atiduotumėme viską ir nagais, dantimis siektume to mūsų bendro tikslo.


Europos čempionatas prasideda liepos 16 dieną. Gal jau turite preliminarų vaikinų rinktinės kandidatų sąrašą?

Aš turiu. Esu ir pabendravęs ne su vienu, su didžiąja dalimi žaidėjų. Labai tikiuosi, kad visiems bus galimybės atvykti, norą lyg ir visi išreiškė. Turiu ir išplėstinį sąrašą.

Ar šių metų U-20 branduolys skirsis nuo praėjusių metų U-19 branduolio? Gal turite kiek kitokią viziją su šios kartos žaidėjais nei treneris Gediminas Petrauskas?


Aš manau, kad kiekvienas treneris turi kitokią viziją. Tačiau branduolys nesiskirs. Mes jau turime rinktinę. Manau turėjome gerą rinktinę, tačiau kažkur pritrūko pasiekti geresnio rezultato, žaidimas buvo gan geras, rezultatai negaliu sakyti, kad buvo blogi. Rinktinės branduolys tikiuosi ir planuoju, kad išliks tas, kuris buvo pernai. Lieka tikėtis, kad visi atvyks.

Rinktinės treniruočių pradžia birželio 10 dieną. Kaip manote, ar turite pakankamai laiko pasiruošti čempionatui?

Manau, kad laiko užtektinai. Iš tikrųjų čia individualūs dalykai, kokią mes tą viziją pasirinksime, kaip ta vizija greitai lips žaidėjam. Šie dalykai daug lemia.


Jūsų nuomone, kuris iš dvidešimtmečių vaikinų šiuo metu yra arčiausiai vyrų rinktinės?

Vyrų rinktinės pagrindinis akcentas yra fizinė jėga. Šiai dienai pagal fiziškumą matome Ąžuolą Tubelį, kuris yra fiziškai tvirčiausias. Šiai dienai jis atrodo arčiausiai vyrų rinktinės. Paprasčiau būtų matyti žaidžiančius tarp vyrų. Tačiau šiuo metu Ąžuolas atrodo arčiausiai to, jo fizika leidžia link to keliauti.

Patekote į vieną grupę su ispanais, ukrainiečiais ir čekais. Kuri ekipa, jūsų manymu, yra pagrindinis ir stipriausias oponentas? Kuo išsiskiria?


Europos krepšinyje ispanai yra ispanai. Dauguma galbūt lygiuojasi į juos, kaip reikėtų žaisti ir jų lyga atrodo stipriausia Europoje. Turi daug jaunimo programų. Manyčiau, kad ispanai bus vieni pavojingiausių ne tik grupėje, bet ir visame čempionate. Išsiskiria greitu, atletišku ir kibiu žaidimu.  Jie yra vieni pretendentų į top trejetuką.

Parengė „PROflame krepšinio vadybininkų rinktinės“ projekto praktikantai Tomas Sadauskas ir Lukas Žilinskas

LTU.Basketball

Video rekomendacijos: