Jaunimo rinktinių vasarą užbaigs G. Kievino treniruojamos 16-metės: „Charakteris – pagrindinė stiprybė“

Jaunimo rinktinių vasarą užbaigs G. Kievino treniruojamos 16-metės: „Charakteris – pagrindinė stiprybė“

LKF nuotr.

Jaunimo rinktinių vasara pasiekė finišo tiesiąją – rugpjūčio 19-27 dienomis Matozinjose (Portugalija) įvyks paskutinis Europos čempionatas, jame susikaus geriausios žemyno U16 merginų rinktinės.



Lietuvos šešiolikmečių merginų rinktinė pasirengimą čempionatui pradėjo treniruočių stovyklomis Druskininkuose ir Birštone, kur buvo sužaisti draugiški mačai su 2008 m. gimimo vaikinais – Prienų komanda įveikta, tačiau nusileista „Tornado“ KM, dukart nugalėta Suomijos U15 rinktinė.

Tuomet Estijoje laukė Baltijos taurės turnyras. Jame Lietuvos rinktinė 107:36 nepasigailėjo Estijos antrosios rinktinės, 85:61 sutriuškino pagrindinę Estijos komandą ir po pratęsimo 79:73 palaužė Latviją. Baltijos taurę iškovojusios merginos iki išvykimo į Portugaliją sportavo Vilniuje. Sostinėje dar planuota susitikti su Danijos krepšininkėmis, tačiau jos negalėjo atvykti.



Lietuves treniruojantis Gitautas Kievinas buvo atviras – mėnesį kartu sportuojančioms merginoms reikėjo laiko įsivažiuoti, bet per tą laiką pavyko žengti žingsnį į priekį.

„Pasiruošimas buvo sudėtingas. Fizinė žaidėjų būklė pradžioje buvo prasta. Gal kažkur taktinių dalykų merginos nežino, teko mokytis, bet tai nebėra naujovė ir jau puikiai sekasi įgyvendinti. Individualiai yra neblogos mergaitės, bandysime išnaudoti jų stiprybes, individualumą prieš varžoves. Fizinę būklę gerai atitaikė fizinio rengimo treneris, tai parodė Baltijos taurė, kurioje apibėgome tiek estes, tiek latves.

Turime ir metikių, ir vienas prieš vieną žaidėjų, didelį žmogų, kuris yra mums paspirtis po krepšiu. Galbūt nėra ryškaus pakeitimo, bet turime charakterį. Tai ir bus pagrindinė stiprybė. Manau, kad komanda yra nurašyta, kaip neperspektyvi, bet aš turiu kitokią nuomonę ir pabandysiu atskleisti žaidėjas iš geriausių pusių“, – pasirengimo etapą pakomentavo strategas.

Vos prieš kelias dienas į Europos viršūnę užkopti pavyko Justės Jocytės vedamai šalies aštuoniolikmečių rinktinei. G. Kievinas bei komandos kapitonė Karina Budajeva taip pat kalbėjo apie šio pasiekimo atgarsius ir išaugusius lūkesčius.

„Kartelė iškelta aukštai, tai yra šių merginų draugės. Jos klausė, ar ir mes taip gerai turėsime pasirodyti. Tu negali planuoti, turi daryti tai, kas nuo tavęs priklauso. Tai nuostabaus charakterio, komandinės rinktinės pavyzdys, tas veda į pergales. Suburti tokią komandą irgi yra darbas, ji nesusiburia savaime. Kartelė aukšta, siekį turime, belieka lipti link jo“, – kalbėjo rinktinės vairininkas.



„Tas davė daugiau užsivedimo, merginos irgi sako, kad reikia važiuoti laimėti, kad ir kiek tai bekainuotų. Treneris to įkvėpimo visą laiką duoda ir pačioms jau norisi kažką parodyti Lietuvai“, – ambicijų nestokojo šešiolikmečių kapitonė Karina Budajeva.


Treneris kalbėjo ir apie šešiolikmečių čempionatų specifiką, kadangi tai – pirmieji tokio lygio turnyrai jaunosioms krepšininkėms, taip pat jis išskyrė ir galimą komandos lyderę.

„Mažesnėms šalims, kaip mums, tai yra didelis reikalas. Bet, pavyzdžiui, ispanės žaidžia Ispanijos antroje lygoje, kuri gal net geresnė už Lietuvos moterų lygą. Natūraliai jaučia mažiau įtampos, nes turi daugiau patirties. Pas mus tokia žaidėja yra Sintija Aukštikalnytė, ji jau rodė kažką moterų lygoje. Čia ir yra didžiausia mūsų žvaigždė“, – mintimis dalinosi G. Kievinas.

Pati S. Aukštikalnytė prieš čempionatą į laukiančius iššūkius žvelgė su optimizmu: „Nuotaikos geros, jaučiamės komandiškai nusiteikusios ir keliaujame ten siekti geriausių rezultatų.“


Lietuvos šešiolikmetės turnyro kovas pradės B grupėje, kurioje dar yra Vokietijos, Slovėnijos ir Ispanijos rinktinės. Su vokietėmis mūsiškės susitiks penktadienį 16:00 val., su slovėnėmis – šeštadienį 22:45 val., o su ispanėmis – sekmadienį 22:45 val. Visas turnyro kovas tiesiogiai transliuoja FIBA „YouTube“ kanalas.

„Olimpiniame festivalyje dalyvauja tik 8 geriausios komandos ir 3 iš jų yra mūsų grupėje, – grupės varžoves vertino treneris. – Vokietės yra fiziškos, kibios, chaotiška komanda, mūsų metikės prieš jas bus išnaudojamos ir viskas bus gerai. Slovėnės yra panašaus lygio kaip vokietės, gal kiek silpnesnės puolime, bet labai geros gynyboje, žaidžia balkanišką krepšinį. Ispanės yra favoritės laimėti čempionatą, tad norisi įkąsti ir joms.“

Į atkrintamąsias varžybas patenka visos keturios grupės ekipos, o lietuvių aštunfinalyje lauks dvikova su viena iš A grupės komandų – Suomija, Kroatija, Vengrija arba Italija.


Kaip ir visoms jaunimo rinktinėms, LKF Vykdomasis komitetas šešiolikmetėms iškėlė tikslą užimti 5-12 vietas. G. Kievinas išliko kuklus – čempionate tikslus reikia kelti iš naujo kiekvieną dieną.

„Žiūriu paprastai – reikia išgyventi dieną ir nežiūrėti, ką nuveikė aštuoniolikmetės. Pradedant pirma diena, antra, trečia ir taip toliau. Reikia turėti mažesnius tikslus, esame paprasti, neturime superžvaigždžių ir bandysime kovoti kitais dalykais“, – teigė treneris.

Trenerių štabe G. Kievinui talkina trenerio asistentės Radvilė Autukaitė ir Ilona Rimšienė bei fizinio rengimo treneris Mindaugas Plungė, taip pat su rinktine darbuojasi kineziterapeutė Indrė Venskevičiūtė bei komandos vadovas Aurimas Matulevičius.


Rinktinės sudėtis: Danielė Paunksnytė, Akvilė Babraitytė, Rusnė Utkaitė, Austėja Babraitis (visos Vilniaus KM), Sintija Aukštikalnytė (Biržų SC), Victorija Matulevičius (Čikagos „Lituanica“/JAV), Justė Mockevičiūtė, Karolina Drakšaitė, Karina Budajeva (visos V. Knašiaus KM), Goda Jusytė, Austėja Rauckytė (abi Panevėžio SC), Viltė Kačerauskaitė (Potomac Valley „Thunder“/JAV).

LTU.Basketball

Video rekomendacijos: