Lietuvos krepšinio ateitis - šviesi? 5 perspektyviausi Lietuvos krepšinio talentai

Lietuvos krepšinio ateitis - šviesi? 5 perspektyviausi Lietuvos krepšinio talentai

Barcelona nuotr.

Antanas Kupstas | Neekspertai.lt

2023 metų vasarą NBA naujokų biržoje pirmuoju šaukimu buvo pakviestas Victoras Wembanyama, o NBA lygoje rungtyniauja aibė prancūzų. Būtent ilgalaikė Prancūzijos krepšinio dominacija privertė visus Lietuvos krepšinio aistruolius susimąstyti, kokia yra Lietuvos krepšinio ateitis?



Akivaizdu, kad po 2024 metų NBA naujokų biržos lietuviai liko patenkinti. Čikagos „Bulls“ 11 šaukimu pašaukė Matą Buzelį. Tai sudaro įspūdį, jog prie Lietuvos rinktinės artimiausiais metais prisidės NBA kalibro žaidėjas, galintis suteikti lietuviams daugiau galimybių prizinėms vietoms tarptautiniuose turnyruose. Vis dėlto, ateinančios Lietuvos krepšininkų kartos, perspektyviausi Lietuvos krepšininkai galbūt žada dar daugiau...

Neekspertai.lt išrinko dar penkis talentingiausius Lietuvos talentus.

5. Nedas Raupelis


Kauno „Žalgirio“ 2-oje komandoje 205 cm ūgio vidurio puolėjas Nedas Raupelis NKL renka po 3.5 PTS, 4.1 RBS, 6.4 EFF. Šių metų ANGT turnyre Nedas Raupelis rinko po 12.8 tšk., 7.5 atk. kam., 15 naud. bal. ir pateko į simbolinį penketą dėl savo įspūdingų krepšinio įgūdžių. Nedas Raupelis krepšinio aikštelėje pasižymi savo greitomis kojomis, įspūdingų dėliojimo arsenalu bei puikiai kontroliuoja savo judėjimo tempą, ko trūksta daugeliui šių laikų Eurolygos centrų. Savo žaidimo stiliumi Nedas Raupelis gali priminti Martyną Echodą arba Rolandą Šmitą tik be metimo, kurį 205 cm centrui reikėtų po truputi vystyti. Baudų pataikimo procentai: 31.2% (5/16).

4. Dovydas Buika

Taip pat Kauno „Žalgirio“ 2-oje komandoje 195 cm žaidžiantis įžaidėjas Dovydas Buika NKL renka įspūdingą statistiką: 8.1 tšk., 3.3 atk. kam., 3.1 rez. perd., 10.5 naud. bal. Dovydas Buika yra jauniausias žaidėjas „Žalgirio“ 2-oje komandoje (gimęs 2007/01/03), todėl jo potencialas yra didžiulis. Šių metų ANGT turnyre D. Buika rinko po 11 tšk., 5.8 atk. kam., 9.8 naud. bal., tačiau net 4.2 klydo ir tik 16.7% iš distancijos. Akivaizdu, jog D. Buika yra dar jaunas žaidėjas, galintis išspręsti savo prarastų kamuolių problemą bei pradėti mėtyti pastoviais pataikymo procentais (juk metimo forma iš tikrųjų graži). Savo žaidimo stiliumi Dovydas Buika gali priminti Markusą Howardą ar Marco Bellinelli (Buika sugeba išsimesti labai daug metimų per rungtynes, moka išprovokuoti daug pražangų).

3. Mantas Juzėnas

Kauno „Žalgirio“ 2-oje komandoje rungtyniaujantis 2 metrų 17 metų puolėjas Mantas Juzėnas NKL renka net 9.1 PTS 7.3 EFF. Manto Juzėno žaidime slypi daug ramybės bei pasitikėjimo savimi, jis yra įaugęs į komandos lyderio vaidmenį puikiai. Šių metų ANGT turnyre Mantas Juzėnas rinko po 18.2 tšk., 11.2 atk. kam. ir net 23 naud. bal., dėl ko nusipelnė vietos ANGT simboliniame penkete. Akivaizdu, jog Mantas Juzėnas yra vienas iš perspektyviausių krepšininkų Europoje. Savo žaidimo stiliumi M. Juzėnas gali priminti Edgarą Ulanovą tik su geresniu metimu (Juzėnas turi lyderystės savybių, agresyviai kovoja dėl kamuolių, puikiai žaidžia nugara).

2. Gantas Križanauskas

Vilniaus „Ryto“ sistemoje užaugęs 192 cm įžaidėjas Gantas Križanauskas yra 18 metų jaunolis šiuo metu žaidžaintis ir LKL, ir Čempionų lygoje. Gantas Križanauskas NKL jautėsi labai patogiai, rinko po 12.8 tšk., 11.4 naud. bal., dėl ko buvo pakviestas į pagrindinę Vilniaus Ryto komandą. Taip pat vietą pagrindinėje sudėtyje užsitarnavo puikiai pasirodęs priešsezoninėje „Ryto“ stovykloje. 2021–2022 m. MKL U16 čempionate G. Križanauskas vidutiniškai rinko po 24,8 tšk., 7 atk. kam., 5,9 rez. perd. ir net 23,8 naud. balo vidurkį. Įspūdingiausiomis rungtynėmis Moksleivių lygoje krepšininkui tapo akistata su „VKM-I“ ekipa. G. Križanauskas pelnė 47 taškus, surinko tiek pat efektyvumo balų.


1. Kasparas Jakučionis

Vienas iš perspektyviausių Lietuvos krepšininkų Kasparas Jakučionis dominuoja tarp savo bendraamžių. NKL žaidė vos 14 metų, 2022/23 persikėlė į „Barcelonos“ jaunuolių komandą. „Barcelonos“ sistemoje, Kasparas jau yra sužaidęs ir ACB, ir Eurolygos rungtynes. ANGT turnyruose yra ne kartą išsikovojęs MVP apdovanojimą. Šį ANGT sezoną rinko po 19 tšk., 12.7 rez. perd., 30.3 naud. bal. Europos žiniasklaida Jakučionį yra įvardijusi kaip „tikrą įžaidėją“(Jakučionis įsirašė pavardę į Eurolygos istoriją, kai ANGT turnyre atliko 17 rezultatyvių perdavimų per vieną mačą ir pagerino Mariui Grigoniui bei Arnai Veličkai priklausiusį rekordą). Jis laikomas geriausiu metiku ANGT. Šią vasarą K. Jakučionis nusprendė persikelti į NCAA, pratęsti karjerą Ilinojaus valstybiniame universitete. Vienas svarbiausių žaidėjo perspektyvos rodiklių – žaidėjo atsidavimas krepšiniui. Šarūnas Jasikevičius paklaustas apie Kasparą Jakučionį 2022 metais sakė, jog „Tai žmogus, kuris atsiduoda 100 proc. Vienas iš rimčiausių 16-mečių, matytų mano gyvenime. Jis tai žino jau dabar. Jis elgiasi kaip 30-metis. Profesionalumas, atsidavimas, mityba ir prisižiūrėjimas.“ Toks požiūris į krepšinį garantuoja plačią bei šviesią ateitį „Barcelonos“ vunderkindui. Kasparo Jakučionio žaidimo stilius gali priminti Ricky Rubio tik su užtikrintu metimu, jo žaidimo stilius yra labai solidus, jis išmano visas taktikas ir gerai ginasi.

Išvada:


Lietuvos krepšinio ateitis atrodo šviesi su šiais penkiais perspektyviausiais žaidėjais. Kiekvienas jų turi unikalių savybių ir potencialo, kad taptų ryškiais krepšinio žvaigždėmis tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygmeniu. Stebėkime jų progresą ir tikėkimės, kad jie atneš Lietuvai dar daugiau pergalių ir džiaugsmo.

Antanas Kupstas | Neekspertai.lt

Video rekomendacijos: