Lietuvos rinktinės praradimai – ar reikia panikuoti?



Jonas Kazlauskas kitą savaitę paskelbs Lietuvos rinktinės krepšininkus, kurie pradės ekipos pasirengimą Europos krepšinio čempionatui. Iš 25 kandidatų sąrašo strategui jau teko išbraukti svarbių žaidėjų pavardes. Neabejotinai vienu rinktinės lyderių galėjęs tapti Donatas Motiejūnas, o tada Martynas Pocius ir galiausiai – Linas Kleiza. Šių pavardžių J.Kazlausko komandoje neišvysime, o prie jų prisijungti gali ir Darjušas Lavrinovičius.



Kandidatų sąrašas trumpėja ir iš jo išbraukiamos Europoje žinomų krepšininkų pavardės.

Ar reikia panikuoti?



Lrytas.lt kalbinti krepšinio specialistai Rūtenis Paulauskas ir Linas Kvedaravičius tikina, kad ne.

„Nemanau, kad bus sunku sudėlioti. J.Kazlauskas turi rezervinių variantų ir tikrai viską apgalvojo į priekį. Juk Linas nepasitraukė paskutinę dieną. Žinojome, kad galėjo taip būti. L.Kleiza nežaidė ir pernai, tad nieko labai netikėta nenutiko. Yra pakankamai žmonių, kurie galės sustiprinti poziciją“, – sakė R.Paulauskas.

Jis iškart ėmė skaičiuoti kandidatų sąraše likusius aukštus krepšininkus ir pabrėžė, kad L.Kleizos pasitraukimas padėties nekomplikuoja.

„Su aukštaūgiais įprastai būna taip: vienas – tikras „centras“, kitas – tikras sunkusis kraštas, – kalbėjo R.Paulauskas. – Tarkime tai – Robertas Javtokas arba Jonas Valančiūnas ir Paulius Jankūnas. Tada reikia dar vieno žaidėjo, kuris galėtų žaisti abiejose pozicijose. Viename mače galima naudotis trimis žaidėjais. Žinoma, Europos čempionate šis skaičius turi būti didesnis, tad dar reikia pridėti po vieną kiekvienos pozicijos žaidėją. Tai – Antanas Kavaliauskas ir Domantas Sabonis.“






Lietuvos rinktinės marškinėliai ir šortai. Įsigyk dabar!








Svoris – ant žalgiriečių pečių



Kai apie L.Kleizos pasitraukimą pranešė portalas TV3 žinios, J.Kazlausko 25 kandidatų sąraše sunkiojo krašto pozicijoje liko trys krepšininkai: Paulius Jankūnas, Gediminas Orelikas ir Domantas Sabonis. Panašu, kad didžiausia pozicijos našta guls ant Kauno „Žalgirio“ 31 metų veterano pečių.

„Yra vienas tvirtas žaidėjas – P.Jankūnas“, – taip apie žalgirietį kalbėjo R.Paulauskas.

Gerų žodžių jam negailėjo ir L.Kvedaravičius, neįsivaizduojantis rinktinės be neseniai su „Žalgiriu“ sutartį pratęsusio krepšininko.


„Jo buvimas rinktinėje užtikrina stabilumą. Tą būtų užtikrinęs ir Linas, tad atsvara yra“, – sakė L.Kvedaravičius.

Proga D.Saboniui

„Šventa vieta tuščia nebūna“, – taip apie spragas kalbėjo L.Kvedaravičius.


Netektys vis plačiau duris atveria ir D.Saboniui. Su Gonzagos „Bulldogs“ NCAA rungtyniavęs 19-metis dėl sumažėjusios konkurencijos veikiausiai taps dvyliktu rinktinės žaidėju. R.Paulauskas įsitikinęs, kad 208 cm ūgio Lietuvos jaunimo rinktinės žaidėjas jau pasirengęs iššūkiams vyrų krepšinyje.

„Šis perėjimo laikotarpis visiems būna įvairus. Turime istorijų, kai rinktinėje savo vietą rasdavo ir jauni žaidėjai. Jonui Valančiūnui nereikėjo laukti 27-ojo gimtadienio ar komandos vidurkio, kad taptų naudingas, – svarstė R.Paulauskas. – Išskirtinio talento žaidėjai yra verti išbandymų, o D.Sabonis yra būtent toks. Nors jo vaidmuo rinktinėje ir nebus toks pastebimas, ateityje jis bus labai reikalingas.“

L.Kvedaravičius mano, kad D.Sabonio įtraukimas tarp dvylikos krepšininkų atskleistų ir Lietuvos rinktinės žvilgsnį į ateitį.


„Domantui tai būtų didelis iššūkis, bet mes matėme, kad jis JAV padarė didelę pažangą, – sakė L.Kvedaravičius. – Kartų kaita egzistuoja, ir, nors jis žaistų mažai, patirtis tikrai būtų naudinga.“

Sunkumai – kasmet

L.Kleiza Lietuvos rinktinėje paskutinį kartą žaidė 2013 metais, bet L.Kvedaravičius pabrėžia, kad daug patirties sukaupusio krepšininko praradimas – skaudi netektis, juolab kad komandoje ji – ne vienintelė.


„Susiaurėja galimybės išnaudoti visą potencialą. Kita vertus, šventa vieta tuščia nebūna, o pasirinkimą tikrai turime nemažą. Lietuvos rinktinėje potencialo daug“, – kalbėjo L.Kvedaravičius.

Pernai Jonui Kazlauskui ir trenerių štabui teko gerokai sunkesnė užduotis. L.Kleiza nežaidė ir tuomet, tačiau labiausiai rinktinę sudrebino Manto Kalniečio traumą. Pagrindinis rinktinės įžaidėjas likus keturioms dienoms iki pasaulio čempionato pradžios per draugiškas rungtynes rėžėsi į kroatų „centrą“ Ante Tomičių ir  išsinarino raktikaulį.

Tuomet J.Kazlauskas buvo priverstas į rinktinę grąžinti Adą Juškevičių, kuriam nebuvo likę vietos.


Pernai nežaidė ir rinktinės senbuvis Robertas Javtokas, nusprendęs leisti kūnui pailsėti. Šiemet jis pasirengęs vilkėti rinktinės marškinėlius.

„Treneriams niekada nebūna lengvo gyvenimo“, – lygindamas praėjusių ir šių metų situacijas kalbėjo L.Kvedaravičius.

alt







Martynas Suslavičius | lrytas.lt



{fcomment}

Video rekomendacijos: