R. Butautas neabejoja – Lietuvos rinktinė susitelkusi ir kovinga

R. Butautas neabejoja – Lietuvos rinktinė susitelkusi ir kovinga

FIBA nuotr.

It su galingu volu varžovus pervažiavusi Lietuvos rinktinė pasaulio krepšinio čempionato D grupės kovas užbaigė su trimis pergalėmis ir užtikrinta pirmąja vieta.



Bent dvidešimties ar daugiau taškų persvara Egipto, Meksikos ir Juodkalnijos ekipas pranokusi Lietuvos nacionalinė komanda antrajame planetos pirmenybių etape susitiks su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Graikijos arba Naujosios Zelandijos rinktinėmis.

Europos čempionato bronzos medalininkas ir Lietuvos sporto universiteto (LSU) Krepšinio studijų ir mokslo centro vadovas Ramūnas Butautas tikino, kad nepaisant fakto, jog varžovai lietuviams grupių etape priešinosi gana nestipriai, Kazio Maksvyčio vadovaujama rinktinė žaidžia vieningai ir nuolat gerina vaizdą aikštelėje.

„Žaidimas gerėja su kiekvienomis rungtynėmis, netgi nepaisant to, kad mūsų varžovai yra žemesnio meistriškumo. Akivaizdu, kad treneriai žino mūsų rinktinės problemas ir šalina jas bei bando užlopyti skyles. Man patinka, kad puolimas, nors ir tobulintinas, yra tikrai gana laisvas. Komanda labai susitelkusi ir kovinga, o iš šalies atrodo, kad joje tikrai geras mikroklimatas. Mano manymu, tai yra bent 50 procentų komandos sėkmės“, – teigė krepšinio specialistas.


Grupių etape lietuvius į priekį tempė Jono Valančiūno, Mindaugo Kuzminsko ir Roko Jokubaičio trio. Per trejas rungtynes J. Valančiūnas fiksavo 13,7 taško vidurkį, M. Kuzminskas pelnė po 12,7 taško, R. Jokubaitis – po 12 taškų.

Susitikime su Egiptu sunkiau pradėjęs, bet vėliau kaip reikiant įsivažiavęs 22-ejų R. Jokubaitis po rungtynių prieš Juodkalniją į rūbinę sugrįžo nešinas naudingiausio mačo žaidėjo statulėle. Identišką MVP apdovanojimą lietuvis gavo ir po Lietuvos bei Meksikos akistatos.

Įvertintas R. Jokubaitis buvo ne šiaip sau. Rungtynėse prieš Meksiką gynėjas per 19 minučių pelnė 15 taškų (2/6 dvit., 3/4 trit., 2/2 baud. met.), atliko 7 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 kamuolius ir taip surinko 18 naudingumo balų.

Mače prieš Juodkalniją R. Jokubaitis buvo dar naudingesnis. Per 30 minučių Lietuvos atakų organizatorius įmetė 19 taškų (8/11 dvit., 1/1 trit.), išdalijo 6 perdavimus, sugriebė 5 kamuolius ir taip užfiksavo 27 balų efektyvumą.

LSU Krepšinio studijų ir mokslo centrui vadovaujantis R. Butautas įsitikinęs – spartų R. Jokubaičio tobulėjimą nulėmė dveji metai Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamoje „Barcelonos“ komandoje.

„Rokui labai pasisekė, kad jis pateko į Šarūno rankas, – pabrėžė Senojo žemyno pirmenybių prizininkas. – Gerbiu jo pasirinkimą žaisti „Barcelonoje“ – tai parodo, kad jis labai protingai projektuoja savo ateitį ir per kelerius metus pas Šarą iš atakuojančio gynėjo tapo įžaidėju. Žinoma, jam dar labai daug ko trūksta, bet įžaidėjas yra kaip senas smuikas – kuo daugiau patirties jis turi, tuo yra geresnis. Matosi, kad jis stengiasi ir stipriai progresuoja, todėl jo ateitis optimistinė.“

Vyriausias rinktinės krepšininkas M. Kuzminskas per trejas rungtynes pasaulio čempionate buvo naudingiausias. Be 12,7 taško krašto puolėjas vidutiniškai atkovojo po 5,3 kamuolio, atliko po 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 17,3 efektyvumo balo.


Komentuodamas M. Kuzminsko pasirodymą grupių etape, LSU krepšinio specialistas R. Butautas atkreipė dėmesį į patirtį, kurią puolėjas susirinko vilkėdamas nacionalinės komandos marškinėlius, mat nuo 2013 metų Lietuvos rinktinės vasarų M. Kuzminskas nepraleido nė sykio.

„Mindaugo branda yra labai naudinga komandai. Šiame čempionate jis efektyvus ir puolime, ir gynyboje, ir kovoje dėl kamuolių. Naudodamasis patirtimi jis geba priimti gerus sprendimus, netgi „išrašyti“ blokus. Savo žaidimu jis daro įtaką visam aikštelėje esančiam penketukui ir kaip tikrai labai patyręs žaidėjas rodo lyderystę“, – kalbėjo R. Butautas.

LSU krepšinio studijų ir mokslo centro vadovas džiaugėsi pasiteisinusiu K. Maksvyčio bei jo štabo sprendimu rungtynėse prieš Juodkalniją, kai sunkiai stabdomą varžovų lyderį Nikolą Vučevičių dengti ėmėsi ne J. Valančiūnas, o Lietuvos rinktinės gynybos specialistas Tadas Sedekerskis.


Čikagos „Bulls“ rungtyniavęs N. Vučevičius per pirmuosius du planetos pirmenybių mačus rinko po 21,5 taško ir 30 naudingumo balų, tačiau susitikime su Lietuva pelnė 19 taškų ir surinko 19 efektyvumo balų. 7 centimetrais už T. Sedekerskį aukštesnis vidurio puolėjas 10 iš 19 taškų įmetė ketvirtajame kėlinyje, kai rungtynių nugalėtojas buvo aiškus.

„Tado gynyba nenustebino, bet labai maloniai nustebino trenerių taktinis sprendimas. Tai labai sveikintinas ir tikrai pasiteisinęs ėjimas. T. Sedekerskis visada buvo ir yra juodadarbis krepšininkas, kurio darbas statistikos protokole nėra matomas. Tokie žaidėjai labai vertinami absoliučiai visų trenerių“, – teigė R. Butautas.

Graikija arba Naujoji Zelandija bus pirmoji lietuvių varžovė naujoje J grupėje, rugsėjo 1 d. (penktadienį) vyksiančiame mače. Dvikovos pradžia – 11:40 arba 15:40 val. Lietuvos laiku. Rugsėjo 3 d. (sekmadienį) K. Maksvyčio auklėtiniai kausis su JAV rinktine. Dvikova irgi vyks 11:40 arba 15:40 val.

Krepsiniozinios.lt ir LSU.lt

Video rekomendacijos: