Kodėl už Atlanto taip vertinama NCAA lyga? [Komentaras]

alt



Jungtinėse Valstijose studentų sportai yra labai populiarūs ir dažnai susilaukia daugiau dėmesio nei profesionalūs sportai. Studentų amerikietiškas futbolas ir krepšinis yra du iš labiausiai sekamų ir daugiausiai fanų turinčių sportų visoje Amerikoje. Kodėl amerikiečiai dažnai domisi studentais daugiau nei profesionaliais atletais?



Profesonaliuose sportuose Amerikoje (NBA, NFL, MLB, t.t.) prieš sezonui prasidedant visi ekspertai ir žiūrovai dažniausiai žino kurios komandos yra stipriausios ir laimės daugiausiai rungtynių. Labai retai pasitaiko, kad ant popieriaus silpnesnė komanda nugali komandą, kuri turi talentingesnius žaidėjus ir yra tiesiog stipresnė. Tačiau žaidžiant už universitetą yra visai kitaip. Tai panašu į žaidimą už nacionalinę rinktinę. Studentai žaidžia ne dėl pinigų, o dėl garbės, ir kiekvienose rungtynėse atiduoda viską, ka gali, kad tik padėtų universitetui pasiekti pergalę.

NBA reguliarusis sezonas susilaukia nemažai kritikos dėl to, kad žaidėjai nesistengia iš visų jėgų, ypatingai gynyboje. Visgi sužaisti 82 rungtynes per kelis mėnesius nėra lengva, todėl NBA žaidėjų kaltinti negalima. Vis dėlto fanai nori žiūrėti rungtynes, kuriose kiekviena ataka, atkovotas kamuolys ir metimas turi didesnę prasmę ir gali nulemti jų mėgstamos komandos sezoną. Studentų lygoje niekada nepamatysite žaidėjo nesistengenčio gynyboje, ar tiesiog stovint aikštės kampe, kol komandos draugas žaidžia vienas prieš vieną, kas NBA lygoje yra dažnas reiškinys kiekvienose rungtynėse.



NCAA komandos turi gausybę fanų kiekvienose rungtynėse, kurie palaiko ne tik savo mėgstamos komandos žaidėjus, bet ir jų kambariokus, klasės ar brolijos draugus. Jie visi priklauso tam pačiam universitetui, todėl palaikydami krepšinio ar futbolo komandą, fanai palaiko savo universitetą, ir pergalės jausmas tampa dar malonesnis. Universitetuose sportininkai lanko paskaitas, valgo tose pačiose valgyklose kaip ir paprasti studentai, todėl ryšys tarp fanų ir atletų yra daug stipresnis.

Amerikiečių kultūroje tradicijos ir istorija yra labai vertinamos, todėl rinkdamiesi kokiame universitete studijuoti, amerikiečiai ne tik atsižvelgia į studijų lygį atitinkame universitete, bet ir jų istoriją, ypatingai sporto. Dešimt, dvidešimt ar trisdešimt metų po universiteto baigimo, amerikiečiai visada prisimena savo universitetą, kuriame mokėsi, todėl jie visada palaikys jų sporto komandas ir jie jaus tą garbės jausmą, kai jų baigtas universitetas laimi rungtynes ar čempionų žiedus.

Nemanau, kad Europoje studentų sportai kada nors pasieks NCAA lygį dėl skirtingų sportininkų lavinimo sistemų, todėl europiečiams visada bus sunku suprasti, kodėl NCAA yra taip vertinama Amerikoje. Tik pažaidęs kelis metus NCAA lygoje supratau, kodėl studentai yra taip vertinami, nors jie nėra profesionalūs atletai.

alt





Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: