Lokauto laikrodis degina milijonus

Dėl lokauto NBA atšaukė 100 mačų, turėjusių vykti nuo lapkričio 1 iki 14 d. Jei susitarti nepavyks ir šią savaitę, lygos komisaras Davidas Sternas prognozuoja, kad NBA krepšinio nematysime ir per Kalėdas.

Dėl nepasidalinto 100 milijonų dolerių pyrago be kąsnio liko tiek NBA žaidėjai, tiek klubų savininkai, tiek sirgaliai.

Daugiau nei tris mėnesius besitęsianti NBA lokauto drama tokia paini, kad daugybę krepšinio aistruolių nebesusigaudo naujienose apie derybas dėl naujos kolektyvinės sutarties.

„Lietuvos rytas” pateikia atsakymus į 10 klausimų, kurie padės suvokti, kas šiuo metu vyksta NBA užkulisiuose ir kas pasaulio stipriausios krepšinio lygos laukia ateityje.

1. Ar sezonas prasidėtų iš karto, vos susitarus abiem šalims?

Tam gali prireikti dar maždaug mėnesio. Ne tik dėl to, kad reikia laiko pasirengimo stovykloms. Užtruks ir naujosios kolektyvinės sutarties ratifikavimas, vis dar turi būti pasirašytos sutartys su laisvaisiais agentais ir sužaista bent po keletą ikisezoninių rungtynių.

Per 1998–1999 metų sezono lokautą susitarimas buvo pasiektas sausio 6 dieną, o pirmasis reguliariojo sezono mačas įvyko vasario 5-ąją.

2. Ar galima tikėtis, kad komandos sužais visas 82 sezono rungtynes?

Tai mažai tikėtina, nes D.Sternas aiškiai pasakė, kad pirmųjų dviejų sezono savaičių rungtynės yra atšaukiamos, o ne nukeliamos.

NBA gali tekti iš naujo sėsti prie stalo ir dėlioti grafiką, bet vargu ar būtų pakeistos ateinančiais mėnesiais suplanuotos rungtynės. Dėl arenų, kelionių ir visų kitų logistikos dalykų lyga bandys kiek įmanoma nekaitalioti tvarkaraščio.

Tačiau pasukti galvą teks ir tuo atveju, jei susitarimas bus pasiektas jau rytoj.

Dauguma komandų per pirmąsias dvi savaites praras po šešerias rungtynes, o kai kurios – net aštuonerias. Kai kuriems klubams sezono pradžioje buvo tekę silpnesni varžovai, kai kuriems – stipriausi.

Tarkime, „Oklahoma City Thunder” per pirmąsias dvi savaites net šešis kartus turėjo žaisti išvykoje, įskaitant mačus su tokiais galingais klubais kaip „Los Angeles Lakers”, „Dallas Mavericks”, „Chicago Bulls”.

Būtų nesąžininga, jei reguliariajame sezone vieni būtų sužaidę 77 rungtynes, o kiti, tarkime, 74. Bet įterpti prarastas 100 rungtynių į grafiką – be galo sudėtinga. Žinoma, gali būti, kad reguliarusis sezonas pavasarį bus pratęstas keletu savaičių. Tačiau šiuo klausimu aiškaus atsakymo kol kas nėra.

3. Kas laukia žmonių, kurie turi nusipirkę sezono abonementus?

NBA klubai siuntinėja laiškus sirgaliams dėkodami už kantrybę ir žada kuo greičiau rasti išeitį iš nepatogios situacijos.

Dauguma ekipų žada grąžinti pinigus už kiekvienas nesužaistas rungtynes, o už nuostolius ketina sumokėti palūkanas.

4. Ką daro arenos, kuriose atšauktos suplanuotos rungtynės?

Arenų savininkų nuostoliai – didžiuliai. Jie stengiasi kuo greičiau užkaišioti atsiradusias skyles cirkų pasirodymais, konferencijomis ir koncertais, tačiau tai nėra paprasta, kai apie atšauktas NBA rungtynes pranešama likus trims savaitėms iki renginio.

Vis dėlto kai kurios arenos uždirbs iš NBA komandų net nevykstant rungtynėms. Tarkime, pagal sutartį „Houston Rockets” vis tiek turi mokėti arenos nuomos mokestį. 4,25 mln. dolerių klubas turėjo sumokėti dar rugpjūčio 1-ąją, o kitas tokio pat dydžio mokėjimas laukia vasario 1-ąją.

5. Ar lyga ir klubai atleido dalį darbuotojų?

Dar liepą NBA atleido 114 darbuotojų JAV ir tarptautinėse atstovybėse. Žmonių skaičių turėjo mažinti ir kai kurios komandos, pavyzdžiui, „Detroit Pistons” ir „Charlotte Bobcats”.

6. Ar daugiau NBA žaidėjų atvažiuos rungtyniauti į Europą?

Galimybių pasirašyti sutartis Europoje ir Kinijoje vis mažiau, nes sezonas jau prasidėjo.

„Darbų nėra tiek daug, – sakė agentas Markas Bartelsteinas iš „Priority Sports” agentūros, kuri atstovauja ir Dariui Songailai. – Ar realu, kad kuri nors komanda dar rastų vietos NBA žaidėjui? Manau, kad tai įmanoma. Bet ekonomika tokia, kad nedaug komandų gali sau tai leisti.”

Vidutinis NBA žaidėjas Europoje uždirba apie 50–75 tūkst. dolerių per mėnesį, o tai yra niekis, palyginti su vidutiniu NBA atlyginimu – 5,8 mln. dolerių.

Galbūt todėl kol kas į Europą išvyko tik mažiau žinomi krepšininkai, išskyrus kelias išimtis. Jos dažniausiai reiškia, kad europietis žaidėjas grįžta parungtyniauti savo gimtinėje, kaip broliai Pau ir Marcas Gasoliai, Tony Parkeris, Danilo Gallinari, Andrejus Kirilenka, Borisas Diaw, Mehmetas Okuras, Nicolas Batumas.

Vienintelis Deronas Williamsas, pasirašęs sutartį su Stambulo „Besiktas”, yra žaidęs NBA Visų žvaigždžių rungtynėse. Gal tik Kauno „Žalgirio” Ty Lawsonas ir Kinijos klubų pavilioti Wilsonas Chandleris, Kenyonas Martinas ir J.R.Smithas yra aukštesnio lygio žaidėjai.

Tačiau pažiūrėję į kitus 60 NBA krepšininkų, išvykusių į užsienį, mažai rastume atpažįstamų pavardžių.

Ar daug kas gali iškart pasakyti, kokiame NBA klube žaidė Joey Dorsey iš Vitorijos „Caja Laboral”, Trevizo „Benetton” pirkinys Jeffas Adrienas ar Gdynės „Prokom” NBA žvaigždė Alonzo Gee?

7. Ką veikia žaidėjai, kurie neišvyko į naujus klubus?

Užteko mažiau nei dviejų valandų, kad būtų išpirkti visi bilietai į „Miami Heat” žvaigždžių trijulės LeBrono Jameso, Dwyane’o Wade’o ir Chriso Bosho surengtas parodomąsias rungtynes Floridos tarptautinio universiteto salėje. „South Florida All Star Classic” renginys sirgaliams parodė, kaip žmonės išsiilgę krepšinio.

Tokius parodomuosius mačus rengia ir kiti NBA žaidėjai. Carmelo Anthony kažką panašaus suplanavo Niujorke. „Minnesota Timberwolves” žvaigždė Michaelas Beasley spalio 21-ąją parungtyniauti sukvietė Keviną Durantą, Keviną Love’ą, Johną Wallą, Joakimą Noah ir krūvą kitų krepšininkų.

8. Kas laukia NBA naujokų biržoje pašauktų krepšininkų?

Daugumai jų bet kuriuo atveju nepriklauso atlyginimas iki lapkričio 15-osios, nebent sutartyse įrašyta išimtis. „Houston Rockets” klube karjerą turėjęs pradėti Donatas Motiejūnas bent jau turėjo užsidirbęs pinigų Italijoje ir toliau tai daro Lenkijoje, tačiau dauguma NBA naujokų žaidė JAV universitetuose, kur negaudavo jokio atlyginimo. Todėl jie ir toliau gyvena studentišką gyvenimą laukdami, kada gaus pirmąją algą ir galės iš bendrabučių įsikelti į penkių žvaigždučių viešbučius. Naujokų biržos pirmajame rate pakviesti žaidėjai svarsto galimybę keltis į Europą ar Kiniją.

Daugybė antrojo rato pašauktųjų jau išvažiavo į Europą. Pavyzdžiui, 33-ias pakviestas Kyle’as Singleris iš Duke’o universiteto dabar žaidžia Alikantės „Lucentum”, 51-as pasirinktas Jonas Diebleris – Atėnų „Panionios”, o 38-as pakviestas Chandleris Parsonsas – Šolė „Basket”.

9. Ar dėl lokauto nukentės NBA įvaizdis?

Jei lokautas baigtųsi jau dabar, smūgis NBA įvaizdžiui būtų nedidelis. Tačiau jei teks atšaukti dar vieną dalį sezono, reputaciją gali tekti gerinti ne vienus metus.

Juk tiek metų NBA kalbėjo apie tai, kad plėsis į Europą ir Aziją, o dabar nesusitvarko savo kieme.

Sirgaliai jau piktai niurzga ir gali ilgam nusisukti nuo krepšinio. Dėl to net žaidėjai jau atsiprašinėja žmonių socialiniame tinkle „Twitter”.

„Patikėkite, jaučiu jūsų skausmą”, – rašė C.Anthony.

Išankstiniais skaičiavimais, dėl 100 atšauktų rungtynių NBA patirs apie 83 mln. JAV dolerių nuostolių. Kiekvienas mėnuo, jei ir toliau nepavyks susitarti, lygai kainuos 350 mln. dolerių.

10. Kas tokio svarbaus vyks antradienį?

Šiandien numatytas klubų savininkų ir žaidėjų susitikimas su federaliniu tarpininku. Tai yra profesionalus derybininkas George’as Cohenas, kuris turi patirties tarpininkaujant dėl nesutarimų tarp žaidėjų ir klubų. Pastarąjį kartą – NFL (Amerikietiškojo futbolo lyga) ginčuose. Svarbiausias jo vaidmuo – ne pasiūlyti naują nesutarimų sprendimo būdą, o įtikinti žaidėjus ir savininkus, kad tai, kas dabar siūloma, būtų sąžininga abiem pusėms.

Klubų savininkai planuoja tarpusavio susitikimus trečiadienį ir ketvirtadienį.

 

 

Rita Stankevičiūtė | lrytas.lt

Video rekomendacijos: