Antroji legendinio krepšininko karjera: A. Karnišovas tyliai kuria pajėgią NBA komandą

alt



Netrukus sueis metai, kai Artūras Karnišovas yra NBA komandos Denverio „Nuggets" generaliniu vadybininku. Tyliu darbu vieną svarbiausių postų stipriausios pasaulio krepšinio lygos klube užsitarnavęs buvęs krepšininkas tapo pirmuoju lietuviu, kuriam buvo patikėtos tokio lygio pareigos.


„The Denver Post" išsamiai pasakoja apie prestižinę darbo poziciją už Atlanto išsikovojusį lietuvį, kuris nepaisant didelės savo sėkmės už aikštės ribų, lieka praktiškai nepastebimas visuomenei.

Laukė KGB sprendimo


A. Karnišovas tris 1989-ųjų dienas laukė bute Maskvoje, kol tuo metu jo likimą sprendė KGB.

18-metis lietuvis turėjo svajonę tapti pirmuoju krepšininku iš Sovietų Sąjungos, žaisiančiu JAV studentų lygoje. Tačiau Šaltojo karo įkarštyje kiekvienas, išvykęs už Geležinės uždangos turėjo ir jį lydintį eskortą, užtikrinantį, kad šalį palikęs žmogus niekaip nepakenks SSRS prestižui.

„Sėdėjau ir galvojau: ko mes laukiame?, – A. Karnišovas prisiminė savo laiką Maskvoje. – Jie tuo metu sprendė, leisti man išvykti ar ne."

style="display:block; text-align:center;" data-ad-layout="in-article" data-ad-format="fluid" data-ad-client="ca-pub-9232533877213603" data-ad-slot="8854447420"> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Jeigu KGB galiausiai būtų nusprendusi neleisti lietuviui laisvai keliauti už Atlanto, A. Karnišovas dabar nesėdėtų Denverio „Pepsi Center" arenos viršutiniame aukšte įkurtame darbo kabinete. Bet tai, kaip dabartinis „Nuggets" generalinis vadybininkas atskleidžia šiuos jo gyvenimą pakeitusius momentus, leidusius jam pradėti šią pasaulinio lygio kelionę, iliustruoja ir tai, kaip jis tvarkosi su klubo verslo reikalais.

Būdamas žaidėjas, jis buvo žinomas kaip „tylusis žudikas", kadangi jo veido išraiškos niekada nieko nesakė. Dabar jau 47-erių sulaukęs A. Karnišovas vis dar kalba ramiai ir mieliau renkasi likti užkulisiuose, leisdamas krepšinio operacijų prezidentui Timui Connelly demonstruoti savo atvirą asmenybę ir žiniasklaidoje būti pagrindiniu Denverio komandos veidu. Savo ruožtu A. Karnišovas mėgaujasi žaidėjų skautinimu ir pažinčių bei kontaktų paieška visame pasaulyje.



Dabartinis Hjustono „Rockets" generalinis vadybininkas Darylas Morey, kurio komanda šiame sezone pademonstravo geriausią reguliariojo sezono rezultatą visoje lygoje, kažkada A. Karnišovą pavadino „patikimu bičiuliu". Kim Bohuny, vienas iš NBA lygos vadovių, didelę savo karjeros dalį pašventusi tarptautiniam krepšiniui, buvo A. Karnišovo mentorė, draugė ir vadovė. O T. Connelly greitai pamatė, kad A. Karnišovas yra gerbiamas bet kurioje krepšinio pasaulio vietoje dar iki tol, kol jie suvienijo jėgas pertvarkydami „Nuggets" klubą.

Nors lietuvis artėja prie vienerių metų sukakties nuo tada, kai jis buvo paskirtas Denverio komandos generaliniu vadybininku, viešumoje jis ir toliau greičiausiai bus matomas gana retai. Nepaisant to, „Nuggets" atsinaujinimo procese jis bus centrinė figūra.

Tarptautiniai ryšiai

Pirmosiomis 2017-2018 metų sezono dienomis NBA lygos komandų sudėtyse buvo net 108 užsieniečiai iš 42 skirtingų šalių, o bent vieną ne amerikietį žaidėją turėjo visos 30 turnyro komandų.

Grįžtant į praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžią, būtent A. Karnišovas buvo europiečių invazijos į JAV pradininkas.

Dar būdamas vaiku, jis kartu su savo tėčiu Mykolu, kuris taip pat buvo krepšininkas, eidavo žaisti krepšinio. Nors krepšinis A. Karnišovo gimtinėje yra lyg religija, būdamas mažas jis savo alkį numalšindavo tik skolindamasis kasetes su NBA rungtynių įrašais, o pirmosios jo išvystos rungtynės buvo iš legendinio 1980 m. finalo tarp Bostono „Celtics" ir Los Andželo „Lakers" klubų. Gyvai Artūras NBA komandą pirmą kartą išvydo 1987 m., kai Vilniuje rungtynes su Sovietų Sąjungos rinktine žaidė Atlantos „Hawks" komanda.



/* (c)AdOcean 2003-2018 */ /* PLACEMENT: Setup.Basketzone.lt.basketzones.lt_336x280 */ (window['aomini'] || (window['aomini'] = [])).push({ cmd: 'display', server: 'lv.adocean.pl', id: 'gouhMgbCzOC7RJHfz5poJZYB8e.FTmcHlG13YN3Urwb.R7', consent: null });

Pirmą kartą į JAV A. Karnišovas nuvyko dar būdamas paauglys, kai kartu su sovietų jaunimo rinktine keliavo žaisti su amerikiečių mokyklų rinktinėmis. Ilgos jo kojinės ir judesių arsenalas patraukė tuo metu jau žymaus lietuvių krepšininko Šarūno Marčiulionio dėmesį. Pasinaudodamas savo ryšiais, jis rekomendavo jaunuolį K. Bohuny, kuri praleido tris dešimtmečius dirbdama su tarptautinio krepšinio talentais bei prisidėdama prie Geros valios žaidynių organizavimo. Ji pasidalino žinia apie lietuvį su PJ Carlesimo – sėkmingai kitataučius į savo programą integravusiu universiteto treneriu, o šis, gyvai net nematęs A. Karnišovo žaidžiančio, pasiūlė jam stipendiją.

„Pasitikėjau Kim ir Šarūnu, tad man net nereikėjo papildomai jį įvertinti, – sakė PJ Carlesimo. – Tai nebuvo kažkas tokio, dėl ko man būtų reikėję galvoti daugiau nei porą sekundžių."

Kai tik atvyko į JAV, A. Karnišovas visiškai nešnekėjo angliškai, nematė savo šeimos daugiau nei pusantrų metų, susisiekdamas su jais daugiausia tik ranka rašytais laiškais, o kai jo tėtis galiausiai jį aplankė ir nuvyko į įvairių prekių pilną prekybos centrą, iš džiaugsmo vos galėjo paslėpti ašaras. Kai po metų Artūras telefonu šnekėjosi su savo mama Irena, ji pokalbio metu pradėjo skaičiuoti pro šalį važiuojančius tankus. Šie judėjo link nesėkmingai pasibaigusio Pučo, po kurio SSRS galutinai sužlugo, o Lietuva gavo nepriklausomybę.

Nepaisant neramumų gimtojoje šalyje. A. Karnišovas už Atlanto sužydėjo tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Jis tapo vos vienu iš dviejų krepšininkų universiteto istorijoje, kuris buvo išrinktas geriausiai studijuojančiu krepšininku konferencijoje.



Universiteto miestelyje jis sutiko ir savo žmoną Giną, o nuo to laiko kultūrų skirtumas tik menko. Kai 1992-aisiais Barselonoje jis su Lietuvos rinktine iškovojo bronzą, komandos draugai A. Karnišovą praminė „Amerikos berniuku", kadangi šis per dideles ausines nuolatos klausydavosi muzikos.

Komandos žvaigždė už pasitikėjimą dėkoja lietuviui

Baigus profesionalo karjerą Europoje, A. Karnišovo keliai natūraliai susikirto su K. Bohuny, kuri dabar užima vyresniosios NBA viceprezidentės tarptautinėms krepšinio operacijoms pareigas. Lietuviui teko svariai prisidėti prie tokių projektų kaip „Krepšinis be sienų", per NBA ir FIBA prizmę plėsti krepšinio ir bendruomeniškumo vystymąsi pasaulyje.

Lankydamasis įvairių komandų treniruotėse, jis dalindavosi savo įžvalgomis apie veikiančias arba neveikiančias klubų struktūras, o taip pat pasidalindavo patirtimi su šioje šalyje prisitaikyti mėginančiais NBA žaidėjais iš Europos.

„Vos jam įžengus į kambarį ir pasikalbėjus su žaidėju, A. Karnišovas iš karto pelnydavo pagarbą, – prisiminė K. Bohuny. – Buvo galima matyti, kaip jie jo klausosi, kadangi jie susidūrė su tuo pačiu, ką jis jau buvo patyręs savo asmeniniame gyvenime."

Kai 2013 metais prie „Nuggets" komandos prisijungė T. Connelly, jo dėmesį A. Karnišovas patraukė sutinkant jį įvairiose tarptautinėse komandiruotėse, kuriose skautai ir ekipų vadovai medžiojo vertingus ir NBA galinčius žaisti talentus.

Neilgai trukus lietuvis tapo T. Connelly ir Denverio komandos taikiniu bei atsidūrė geidžiamų žmonių sąrašo viršūnėje. Jau tais pačiais metais „Nuggets" krepšinio operacijų prezidentas paskyrė jį generalinio vadybininko asistentu, o praėjusiais metais jis jau pats tapo generaliniu vadybininku po to, kai analogišką pasiūlymą buvo gavęs ir iš kitos NBA ekipos.

Tai A. Karnišovo dėka „Nuggets" sulipdė žaidėjų sudėtį, kurioje krepšininkai pasižymi ypatingais fiziniais gabumais, universalumu ir nesavanaudiškumu. O taip pat nieko keisto, kad Denverio ekipoje dabar pilna žaidėjų iš kitų šalių – Jamalas Murray ir Trey Lylesas iš Kanados, Torrey Craigas iš Australijos ir lyderiu tapęs Nikola Jokičius, gimęs Serbijoje. Jis sužibo ryškiausiomis spalvomis, nors buvo mažai kam žinomas antrojo naujokų biržos rato šaukimas.



„Artūras buvo tas, kuris labiausiai troško, kad atvykčiau į Denverį. Tai buvo kažkas nuostabaus, – atskleidė vienu geriausių jaunųjų lygos „centrų" tituluojamas N. Jokičius. – Jis yra europietis ir puikiai žino, kaip veikia Europos krepšinis. A. Karnišovas žaidė su keliais Serbijos krepšininkais ir gerai žino mūsų mentalitetą. Jis man labai padėjo prisitaikant prie Europos krepšinio."

Per plauką – vieną pergalę paskutinėse sezono rungtynėse – nuo atkrintamųjų varžybų likę „Nuggets" šios vasaros tarpsezonį pasitinka kaip vieną svarbiausių per pastaruosius kelerius metus. Pagrindinis Denverio komandos tikslas bus ilgam susieti ateitį su N. Jokičiumi, tačiau A. Karnišovas ir jo komanda neturėtų snausti ir laisvųjų agentų rinkoje.

Tačiau kol klubas tęs savo kilimą į NBA olimpą, generalinis vadybininkas iš Lietuvos ir toliau liks atitolęs nuo viešumos. Būtent tokia yra A. Karnišovo darbo etika ir ji nesikeis.

(function() { function async_load(){ var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.bigbolz.com/ads.php?pid=196'; var x = document.getElementById('adplaceforad_place196'); x.parentNode.insertBefore(s, x); } if (window.attachEvent){ window.attachEvent('onload', async_load); } else { window.addEventListener('load', async_load, false); } })();

style="display:none;" data-ad-client="ca-pub-9232533877213603" data-ad-slot="3472783777"> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

alt

style="display:block" data-ad-format="fluid" data-ad-layout-key="-a0-16+1s+4t-8b" data-ad-client="ca-pub-9232533877213603" data-ad-slot="5015274760"> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});









Alfa.lt

{fcomment}


Video rekomendacijos: