Eurolygos sezono startas: „Neptūno“ galimybės ir paskutinis L. Kleizos šansas atgaivinti karjerą



Jau šį trečiadienį prestižiniame Eurolygos turnyre debiutuos 50-metį švenčiantis Klaipėdos „Neptūno" klubas.



Naujienų portalas Alfa.lt tęsia pažintį su pajėgiausiomis Senojo žemyno komandomis ir šįkart jums pateikia C ir D grupės apžvalgą.

NAUJASIS EUROLYGOS SEZONAS: KOKS JIS BUS? (I DALIS)



C GRUPĖ: ĮDOMIŲ DVIKOVŲ ČIA BUS SU KAUPU

Tobulėjantys vokiečiai ir išvadas padarę turkai

Barselonos „Barcelona", nuolatinė finalinių ketvertų dalyvė, šį etapą buvo pasiekusi ir praėjusį sezoną. Tuomet katalonus pusfinalyje nepadoriu skirtumu sutrypė mirtini priešai iš Madrido (62:100). Per pastaruosius dvylika metų ši komanda tarp 4 stipriausių komandų buvo patekusi net 7 kartus, tačiau Europos karaliene „Barcelona" ekipai pavyko tapti tik 2003 ir 2010-aisiais.

Nenuostabu, kad milijoninėmis injekcijomis nuolat lepinamas klubas šį sezoną tradiciškai kelia tuos pačius tikslus – prasibrauti į finalinį ketvertą ir jame triumfuoti.

Kaip didžiausią netektį galima įvardyti puolėjo Kosta Papanikolaou išvykimą į Hjustono „Rockets" klubo gretas. Katalonų komandą taip pat paliko gynėjas Victoras Sada, tačiau Barselonoje niekada netrūko savo vertę trokštančių įrodyti krepšininkų.

Šiemet vienas iš tokių žaidėjų bus Justinas Doellmanas, kuris pastaruosius du sezonus demonstravo puikią sportinę formą Valensijos „Basket" ekipoje ir pavasarį iškovojo Europos taurę. Karjeros šuolį padarė ir čekų gynėjas Tomas Satoransky, keturis sezonus praleidęs „Sevilla" klube. Priekinę liniją sustiprino Vokietijos rinktinės „centras" Tiboras Pleisssas, įdomu sekti ir 21-erių švedo Marcuso Erikssono tobulėjimą. Pro skautų akis neprasprūdo užtikrintą sezoną Nantero JSF klube sužaidęs amerikietis Deshaunas Thomasas, kurį 2013-aisiais antrame NBA naujokų biržos rate pasirinko San Antonijaus „Spurs".

Ispanų komandoje liko ir svarbų vaidmenį toliau atliks Marcelinho Huertas, Juanas Carlosas Navarro, Bradas Olesonas, Maciejus Lampe, Boštjanas Nachbaras ir Ante Tomičius.


Katalonams penktadienį iššūkį mes visuomet ambicingi Miuncheno „Bayern" krepšininkai. Praėjusį sezoną Eurolygoje kojas apšilę vokiečiai pastumdėliais nebuvo – užtikrintai pateko į „Top 16" etapą ir jame iškovojo 5 pergales. Vasarą „Bayern" vadovai sugebėjo išlaikyti komandos branduolį, nuostabų trenerį Svetislavą Pesičių ir pasistiprinti pajėgiais naujokais.

Europos arenose šio klubo garbę gins tritaškių meistras Duško Savanovičius, Vladimiras Štimacas, Antonas Gavelis, Janas Jagla, Malcolmo Delaney netektį stengtis kompensuoti kitas amerikietis Bryce'as Tayloras, o baudos aikštelėje S. Pesičius galės pasinaudoti Johno Bryanto paslaugomis. Ekipoje liko Heiko Schaffartzikas, Robinas Benzingas, Nihadas Dedovičius,

„Bayern" sudėtyje – net 8 vokiečiai. Šios šalies nacionalinis čempionatas nusileidžia tik Ispanijos, Turkijos ir Rusijos pirmenybėms, o Eurolygoje „Bayern" gali nuveikti dar daugiau nei praėjusį sezoną. Kodėl gi nepatekus į ketvirtfinalį?


Stambulo „Fenerbache Ulker" krepšininkams toliau vadovaus Željko Obradovičius, tai yra pagrindinė priežastis, kas šią komandą verčia vertinti rimtu pretendentu į finalo ketvertą.

2013–2014 m. pirmajame Eurolygos etape turkai iškovojo 8 pergales iš 10, tačiau „Top 16" etape susidūrė su rimtomis problemomis ir liko už atkrintamųjų varžybų borto. Ekipą paliko Linas Kleiza, Lesteris Bo McCalebbas, į NBA išvyko Bojanas Bogdanovičius.

Turtingąjį klubą šį tarpsezonį papildė du buvę Belgrado „Partizan" atletai – Bogdanas Bogdanovičius ir NBA nepritapęs Janas Vesely. Šie krepšininkai kartu su Eurolygos čempionu Ricky Hickmanu, Nemanja Bjelica, Emiru Preldžičiu ir Andrew Gouelocku bus pagrindinė „Ulker" varomoji jėga. Pridėję baudos aikštelės darbininkus Luką Žoričų ir Oguzą Savašą, gauname vieną geriausių sudėčių visoje Eurolygoje.


Žvaigždžių perpildytoms turkų komandos tradiciškai trūksta susižaidimo ir tarpusavio supratimo, kas sutrukdo pasiekti aukštus tikslus. Vis dėlto Ž. Obradovičiaus figūra neleidžia abejoti – Stambulo ekipa šiemet pasieks gerokai daugiau.

Kleizos bandymas gaivinti karjerą ir „Panathinaikos" opos

Milano „Emporio Armani" praėjusį pavasarį buvo arti to, kad patektų į finalinį ketvertą, tačiau italai turėjo pripažinti būsimų Eurolygos čempionų Tel Avivo „Maccabi" krepšininkų pranašumą.


Luka Banchi vadovaujama ekipa išsaugojo jaunuosius talentus Alessandro Gentile ir Nicolo Melli, Davidą Mossą, Danielį Hackettą, Bruno Cerellą, susistiprino L. Kleiza ir visu būriu amerikiečių – NBA nemenkos NBA patirties turinčiu Marshonu Brooksu, tolimų metimų specialistu Joe Raglandu, Eurolygos čempionu su „Maccabi" klubu tapusiu Shawnu Jamesu ir Trentonu Meachamu.

Minėtam L. Kleizai tai bus viena paskutinių progų atgaivinti pastaraisiais metais sunkiai besiklostančią karjerą, jaunieji italai bus kupini veržlumo, o bent jau didžioji dalis amerikiečių taip pat bus motyvuoti. C grupės batalijose italai turėtų išgyventi, o kaip bus toliau, dar pamatysime.

Atėnų „Panathinaikos" dvejus metus iš eilės savo varžovams ketvirtfinalio serijoje nusileido 2:3 ir liko per plauką nuo pajėgiausių ketvertuko. Prie graikų komandos vairo stojęs Duško Ivanovičius sieks bent jau pakartoti šį pasiekimą. O tai bus be galo sunku.


Graikų klubo netektys skaudžios – Michaelis Bramosas, Ramelas Curry, Mike'as Batista, Zachas Wrightas, Roko Leni Ukičius, Stephane'as Lasme, Jonas Mačiulis. Dimitris Diamantidis tapo dar metais senesnis, ekipos vedlių vaidmens teks imtis DeMarcusui Nelsonui, Antoniui Fotsiui, Jamesui Gistui, Vladimirui Jankovičiui ir Loukui Mavrokefalidžiui.

Labai įmanoma, kad „Panathinaikos" bus ta komanda, kuri nesugebės peržengti pirmojo etapo slenksčio. „Barcelona", „Bayern", „Ulker" ir „Empiorio Armani" itin sustiprėjo, tuo metu graikai atrodo gerokai nukraujavę.

Kita vertus, D. Ivanovičiaus auklėtiniams Eurolygos startas dėkingas. Daugkartiniai šalies čempionai pirmajame ture savo arenoje priims lenkų Žgoželeco „Turow" klubą. Šioje grupėje silpnesnio varžovo nė su žiburiu nerasi.


Būtent Eurolygoje debiutuojantys lenkai turėtų būti patrankų mėsa, o kiekviena pergalė mūsų kaimynams būtų reikšmingas įvykis klubo metraščiuose. Ekipos sudėtyje – 6 lenkai, 2 amerikiečiai, 2 serbai ir rumunas. Mardy Collinsas prieš 8 metus gynė Niujorko „Knicks" ir Los Anždelo „Clippers" garbę ir atitinkamai rinkdavo po 5 ir 6 taškus.

30-mečiui teks pasitelkti visą savo patirtį, kad taptų rimtu „Turow" ramsčiu. Prie europietiško krepšinio jam greičiau padės apsiprasti praėjusį sezoną Lenkijoje praleidęs Tony Tayloras.

{youtube width="500"}qUDSSGowoNc{/youtube}



D GRUPĖ: GRĖSMINGI „NEPTŪNO" VARŽOVAI

Ar įmanoma išvengti skaudaus nusivylimo?

„Neptūnas" smaragdų miestu vaikštinėja jau trečiąjį sezoną. 2013-aisiais klubas pirmą kartą pasipuošė LKL bronza, po metų pateko į nacionalinių pirmenybių finalą ir debiutavo Europos taurėje, o šiemet galynėsis su Senojo žemyno milžinais.

Vis dėlto debiutinis sezonas uostamiesčio ekipai gali tapti dideliu nusivylimu. Ekspertų vertinimu, „Neptūnas" yra puikia sukomplektuotas LKL čempionatui, tačiau vargu ar su tokia sudėtimi galima kažką nuveikti Eurolygoje.

„Sudėtis ženkliai per silpna. Komandos laukia didelis nusivylimas. Tas lygis, kurio krepšininkai dar nėra pajutę, jiems gali tapti pakankamai dideliu šoku. Tai yra vietiniame čempionate į medalius pretenduojanti ekipa. Su tokia sudėtimi galbūt galima kabintis į antrąjį Europos taurės etapą, tačiau neįsivaizduoju „Neptūno" konkurencingai varžantis su pajėgiausiomis žemyno komandomis", – prieš kurį laiką naujienų portalui Alfa.lt teigė vienas geriausių šalies krepšinio vadybininkų Jonas Vainauskas.

Didžiausia našta ant pečių guls Klaipėdoje likusiems Martynui Mažeikai, Justui Sinicai, Vytautui Šarakauskui, Valdui Vasyliui ir „Neptūną" papildžiusiems Donatui Zavackui ir Mustafa Shakurui.

{youtube width="500"}8Rd5Qozb6hc{/youtube}

Trečiadienį Lietuvos ekipa Ispanijoje susigrums su Vitorijos „Laboral Kutxa" krepšininkais. Nors baskai galbūt nepriskiriami pirmojo ešelono komandoms, ispanai nuolat šmėkščioja tarp stiprių Eurolygos vidutiniokų.

Vitorijos komandos marškinėlius vilkės neseniai Čikagos „Bulls" ir Bruklino „Nets" gretose žaidęs puolėjas iš Gruzijos Tornike Shengelia, taip pat už Atlanto savo laimę bandęs D.J. White'as, Europoje gerai užsirekomendavęs Doronas Perkinsas, vienas Prancūzijos rinktinės lyderių Thomas Huertelis ir tikras „Laboral Kutxa" simbolis Fernando San Emeterio. Be to, ispanus vasarą papildė atletiškas puolėjas iš Senegalo Mamadou Diopas.

Nesinori būti blogu pranašu, tačiau Vitorijoje „Neptūno" laukia nuviliančios Eurolygos krikštynos. Jeigu yra komandų, kurias „Neptūnas" gali įkasti, viena iš jų bus Belgado „Crvena Zvezda". Praėjusį sezoną serbai pirmajame etape iškovojo 4 pergales, tačiau to pasiekti „Top 16" nepakako ir klubas laikinai „persikraustė" į Europos taurę. Šiose varžybose „Crvena Zvezda" iš tolimesnės kovos eliminavo Vilniaus „Lietuvos rytą" ir suklupo tik pusfinalyje.

Klaipėdą kovingieji serbai aplankys jau spalio 23-iąją. Taigi kertinės rungtynės dėl galimybės užsikabinti už „Top 16" traukinio „Neptūno" laukia jau po pusantros savaitės. Pirmaisiais smuikais varžovų gretose turėtų groti Krasnodaro „Lokomotiv" palikęs Marcusas Williamsas, komandoje puikiai pritapęs Charlesas Jenkinsas, 221 cm ūgio milžinas Bobanas Marjanovičius, gerą sezoną Bambergo „Brose Baskets" gretose turėjęs Maikas Zirbesas, Slovėnijos rinktinės žaidėjas Jaka Blažičius ir serbų jaunuoliai Luka Mitrovičius bei Nikola Kaliničius.

Ką pademonstruos Pocius ir Lietuvoje puikiai žinomi amerikiečiai?

Konkurencingą sudėtį vėl subūrė pernai tarp 8 stipriausių Eurolygos komandų patekęs Stambulo „Galatasaray" klubas.

Vienas ekipos naujokų Martynas Pocius Turkijos čempionato starte buvo vienas savo komandos pergalės kalvių, o jų Senajame žemyne padės siekti Vladimiras Micovas, Zoranas Ercegas, Nate'as Jawai, Pietro Aradori, Nolanas Smithas, Carlosas Arroyo, Sinanas Guleras, Enderas Arslanas. Ekipoje taip pat vis dar yra 37 patriarchas Keremas Gonlumas.

Į Eurolygą po ketverių metų grįžta Valensijos „Basket" ekipa. Teisę žaisti prestižiniame turnyre ispanai pelnė laimėję Europos taurės varžybas.

Valensijos sudėtyje randame du NBA duonos savo laiku krimtusios amerikiečius – Dwightą Buycksą ir Luke'ą Harangody, prie ekipos prisijungė ir priekinę liniją sustiprino Krešimiras Lončaras. Šiems naujokams adaptuotis prie komandos padės čia likę Samas Van Rossomas, Romainas Sato ir Ukrainos aukštaūgis Sergejus Liščiukas.

2012 ir 2013-aisiais sensacingai Eurolygos čempionu tapęs Pirėjo „Olympiakos" klubas praėjusį penktadienį liko be vyriausiojo trenerio Georgios Bartzoko. Treneris kaip pagrindinę savo pasitraukimo priežastį nurodė motyvacijos stoką.

Praėjusį sezoną „Olympiakos" čempionų vardus gynė garbingai – graikai ketvirtfinalio seriją „Real" komandai pralaimėjo 2:3.

Pirėjo ekipos garbę šį sezoną gins Lietuvos puikiai pažįstami Tremmellas Dardenas ir Oliveris Lafayette'as. Komandoje liko jos raktinis žaidėjas Vasillis Spanoulis, o Brento Petway, Bryanto Dunstono, Kosto Slouko, Georgio Printezio ir Matthew Lojeski žaidimas turėtų užtikrinti dar vieną solidų „Olympiakos" sezoną.

{youtube width="500"}8UTyg6LNMZo{/youtube}


alt






Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: