Artėjantis Eurolygos sezonas: koks jis bus? (I dalis)

alt



Jau kitą savaitę prasidės naujasis Eurolygos sezonas. 24 pajėgiausi Senojo žemyno klubai prie starto linijos stos su skirtingais tikslais – vieni sieks iškovoti bent pergalę, kiti patekti į „Top 16" etapą, treti tapti čempionais.

Naujienų portalas Alfa.lt pristato A ir B grupių komandų sudėčių pasikeitimą bei ambicijų pagrįstumą kovojant dėl išsikeltų tikslų.

A grupė: „Real" galybė, „Žalgirio" šansai ir italų entuziazmas


Šioje grupėje ryškus favoritas – niekaip Eurolygos taurės nesugebantis laimėti Madrido „Real". Trejus metus iš eilės finale žaidusi, tačiau jame suklupusi ekipa šį tarpsezonį prarado į NBA išvykusį Nikolą Mirotičių, tačiau išlaikė kitus branduolį sudarančius žaidėjus.

Rudy Fernandezas, Felipe Reyesas, Sergio Rodriguezas, Jaycee Carrollas, Sergio Llullas , Ioannis Bourousis, Marcusas Slaughteris, Salahas Mejri. Visi šie puikiai pažįstami veidai vėl sudarys galingo „Real" puolimo ašį, o prie kompanijos prisijungs naujokai – Meksikos rinktinės lyderis Gustavo Ayonas, įspūdingą karjerą Europoje ir NBA turėjęs Andresas Nočioni ir Lietuvos rinktinės puolėjas Jonas Mačiulis.

Tik kelios komandos pagal turimą žaidėjų sąrašą gali mesti rimtą iššūkį Madrido atstovams, tačiau, kaip rodo skaudi ispanų patirtis, įvaizdis dar ne viskas. Troškulys yra viskas – tai pirmajame etape stengsis pademonstruoti kitos grupės komandos.

Paradoksas, bet paskutinę minutę į Eurolygos traukinį įšokę Kazanės „Uniks" krepšininkai yra būtent tie, kurie gali mesti rimčiausią iššūkį „Real" žvaigždūnams. Rusų klubas tradiciškai remiasi pajėgiais užsieniečiais ir keliais vietiniais žaidėjais. Šįkart legionierių vaidmenį atliks buvęs Rimanto Kaukėno komandos draugas Jamesas White'as, Europoje iki skausmo pažįstami Keithas Langfordas, Curtisas Jerrellsas, Nikosas Zisis, Kostas Kaimakoglou, vienas Gruzijos rinktinės lyderių Viktoras Sanikidzė ir puikią statistiką Bambergo „Brose Baskets" klube demonstravęs D'oras Fisheris.

Šiam septintukui siekti pergalių padės Rusijos rinktinės kalibro žaidėjai – Sergejus Bykovas, Valerijus Likhodejus, Dmtrijus Sokolovas. Pagal turimą biudžetą „Uniks" turėtų būti pirmajame A grupės trejete, tačiau atimti taškus iš Kazanės klubo gali atimti visos čia esančios komandos.

Tarp įdomiųjų X faktorių verta paminėti Stambulo „Anadolu Efes" komandą. Ne todėl, kad klubas tradiciškai pasižymi galingais finansiniais pajėgumais, bet todėl, kad prie turkų ekipos vairo stovės senas geras serbų vilkas Dušanas Ivkovičius.

Tikras krepšinio patriarchas prieš porą metų į Eurolygos viršūnę atvedė Pirėjo „Olympiacos" ir pasiekė nuostabių rezultatų su jaunąja serbų karta. Rinkdamasis žaidėjus treneris turės savo tautietį Nenadą Krstičių, buvusį Vilniaus „Lietuvos ryto" legionierių Milko Bjelicą, Kroatijos talentą Dario Šaričių, šios šalies pilietybę turintį Dontaye Draperį, patikimą puolėją Stephane'ą Lasme bei europietiško stiliaus amerikietį gynėją Matthew Janningą.


Komandos pagrindinė jėga turėtų būti priekinė linija, o antrosios linijos žaidėjai bus visada pasiruošę perskrosti varžovų gynybą veržliais reidais ir tritaškiais metimais.

A grupėje – ir dvi turnyro debiutantės. Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod" ir Sasario „Dinamo" klubai jėgas išmėgins jau pirmojoje dvikovoje.

Rusų klubas į Eurolygą pateko sėkmingai pasirodęs Jungtinėje lygoje, o garsiausias vardas šioje komandoje Lietuvos publikai turėtų būti vyriausiasis ekipos treneris Ainaras Bagatskis.


Savo laiku Kauno „Žalgirio" garbę gynęs krepšininkas praėjusį sezoną vadovavo Kijevo „Budivelnyk" komandai, su kuria įspūdingų rezultatų nepasiekė. „Nižnij Novgorod" arsenale – varžovų siaubas Tarence'as Kinsey, buvęs Los Anždelo „Clippers" puolėjas Trey'us Thompkinsas. Lyderių vaidmuo taip pat turėtų atitekti Semenui Antonovui ir Dmitrijui Khvostovui, tačiau patekti tarp 4 stipriausių grupės komandų rusams bus neįtikėtinai sunku.

Tuo metu italų „Dinamo" kariauna išlieka viena paslaptingiausių Eurolygos komandų. Žymiausias komandos krepšininkas – gruodį 32-ąjį gimtadienį švęsiantis Davidas Loganas. Jam draugiją palaikys Rakimas Sandersas, kuris 2013 m. lapkritį atstovaudamas „Brose Baskets" į „Žalgirio" krepšį įmetė 18 taškų. Pavojingu derėtų laikyti ir Jeffą Brooksą, o „Dinamo" entuziazmą padidins komandos simboliai Giacomo Devecchi, Manuelis Vanuzzo ir sėkmingai klube pritapęs Brianas Sacchetti.

Italai gali kabintis į „Top 16" traukinį, tačiau jų perspektyvos smarkiai priklausys nuo rungtynių namuose ir gebėjimo pasinaudoti tradiciniu savo ginklu – tritaškiais.


„Žalgiris" gali lengviau atsikvėpti. Po įvairių klubo valdžios reveransų FIBA leido oficialioms varžyboms registruoti amerikiečius Jamesą Andersoną ir Maaliką Waynsą. Be šių žaidėjų, kauniečiams Eurolyga greičiausiai būtų tapusi varginančia kančia. Užtat dabar Lietuvos čempionai tampa ne tik rimtu pretendentu žaisti kitame etape, tačiau ir pasivaržyti dėl aukštesnių pozicijų. Pagrindiniais amerikiečių padėjėjais tempiant komandos vežimą turėtų tapti Darius Songaila, Artūras Gudaitis, Edgaras Ulanovas ir gynybą cementuojantys Robertas Javtokas bei Paulius Jankūnas.

„Žalgiris" savo namų arenoje pajėgus laimėti prieš visas A grupės komandas, išskyrus „Real", kurie pirmajame etape taškų barstyti nenusiteikę. Laimėjus 4 namų rungtynes ir porą rungtynių išvykoje, pavyzdžiui, prieš rusus ir italus, durys į „Top 16" plačiai atsivertų.

{youtube width="500"}QcPcr-DaXJE{/youtube}


{youtube width="500"}9JSq3TUyM-4{/youtube}

B grupė: čempionų nuopolis ir CSKA keršto troškimas

Joje sutinkame dabartinį Eurolygos čempioną Tel Avivo „Maccabi". Žydų laivą paliko ne tik į NBA išvykęs Davidas Blattas, bet ir Tyresas Rice'as, Davidas Blu, Joe Inglesas, Ricky Hickmanas, Sofoklis Schortsanitis. Prie ekipos vairo stojusiam Guy'ui Goodesui teks labai sunki užduotis – sulipdyti išdraskytą kolektyvą.


Jau dabar aišku, kad pakartoti kažką panašaus į praėjusių metų sėkmę yra neįmanoma. Maža to, „Maccabi" su daug problemų turėtų susidurti jau pirmajame etape. Prieš čempionus kitos komandos visada kovoja su dviguba motyvacija, o Tel Avive likusiems žaidėjams tai atlaikyti gali pritrūkti ir meistriškumo, ir jėgų. Šviesos spinduliai – Jeremy Pargo, Devinas Smithas, Alexas Tyusas, Guy'us Pnini bei Yogevas Ohayonas.

Į naują šturmą kyla karštligiškai Eurolygą norinti laimėti Maskvos CSKA. Naujasis treneris Dimitris Itoudis galės remtis patikrintais rusų talentais Sasha Kaunu, Vitalijumi Fridzonu, Viktoru Chriapa, Andrejumu Voronsevičiumi, Aleksejumi Zozulinu bei gausiu legionierių desantu – Milošu Teodosičiumi, Soony Weemsu, Aaronu Jacksonu, Nando de Colo, Kyle'u Hinesu.

Būtų daugiau negu keista, jei šis kolektyvas nesugebėtų laimėti B grupės turnyro.


Dėl vietos po saule čia kovos ir Mindaugo Kuzminsko atstovaujama Malagos „Unicaja" ekipa. Joano Plazos vadovaujamą ekipą paliko Tautvydas Sabonis, Earlas Calloway'us, Zoranas Dragičius ir Vladimiras Štimacas. Andalūzams tai skaudžios netektys, o jas kompensuoti mėgins Kostas Vasileiadis, tritaškių specialistas Jonas Stefanssonas, komandoje likę Franas Vasquezas ir M. Kuzminskas.

Akivaizdu, lietuvis šiemet „Unicaja" gretose turės demonstruoti gerokai solidesnius rezultatus. Kitu atveju ispanų laukia nusivylimų kupinas sezonas.

Su skolų liūnu kovojantis Zagrebo „Cedevita" remsis savais žaidėjais. Vienintelis užsienietis – Bosnijos ir Hercegovinos gynėjas Nemanja Gordičius. Kroatų žaidimas suksis aplink Roko Leni Ukičių, Mario Delašą, Tomislavą Zubčičių, Marko Tomasą. Patekimas į kitą etapą Jasmino Repešos auklėtiniams būtų svarus laimėjimas. Tam reikės ne tik išvardytų žaidėjų indėlio.


Rimtų bėdų grupės favoritams gali pridaryti prancūzų Limožo CSP ekipa. Atletiškumu pasižyminčioje sudėtyje – žaidėjai iš Burkina Faso, Brazilijos, JAV ir Prancūzijos. Garsiausi žaidėjai – Leo Westermannas, Ramelas Curry, Trentas Plaistedas, Jamaras Smithas. Turint omenyje grupės dalyvius, išskyrus CSKA, visos komandos yra gerokai pažeidžiamos, o tai CSP prieš debiutą suteikia nemažų vilčių.

Berlyno ALBA – dar viena komanda, grįžtanti į prestižinį turnyrą. Aukščiausiu lygiu vokiečių klube gali žaisti Jonathanas Tabu, Vojdanas Stojanovskis, Leonas Radoševičius, amerikiečiai Reggie Reddingas, Jamelas McLeanas, Cliffas Hammondsas. Nors žinomų pavardžių Berlyno klube mažoka, vokiška tvarka neleidžia nuvertinti ALBA galimybių.

{youtube width="500"}lkxFTZVxkpc{/youtube}


alt




Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: