Eurolyga: „Žalgiris“ – ASVEL (GYVAI)

Eurolyga: „Žalgiris“ – ASVEL (GYVAI)

Antradienį „Žalgirio“ arenoje bus sužaistos Eurolygos 27-ojo turo rungtynės. Kauno „Žalgirio“ krepšininkai susitiks su Vilerbano ASVEL komanda.



Rungtynių ginčo kamuolys bus išmestas 20.00 val.

VAIZDO TRANSLIACIJA ČIA

VAIZDO TRANSLIACIJA ČIA


***

Pirmasis mačas. Eurolygos šeštajame ture namuose žaidusi ASVEL ekipa rėmėsi tik 8 žaidėjais, o tarp nerungtyniavusių buvo Norrisas Cole‘as (vid. 13,8 tšk. sezone), Williamas Howardas (vid. 8,4 tšk.), Allerikas Freemanas (vid. 7,4 tšk.) ar Antoine‘as Diot (vid. 5,9 tšk.), kurio rungtynėse nebus ir šįkart.

„Žalgiriui“ ypač pirmoje dalyje daug problemų pridarė 218 cm ūgio ASVEL bokštas Moustapha Fallas, tačiau galiausiai kauniečiai išsivežė pergalę 83:74. Marius Grigonis prieš ASVEL sužaidė iki šiol rezultatyviausią ir naudingiausią sezoną mačą – 25 taškai ir 27 naudingumo balai.

Lyderiai. ASVEL savo gretose turi ne vieną pavojingą ir individualiai stiprų krepšininką, todėl skirtingose rungtynėse gali žaisti skirtingą krepšinį, lengvai prisitaikyti prie varžovų.

Rezultatyviausias komandos žaidėjas – 32 metų gynėjas Norrisas Cole‘as, 2012 ir 2013 m. tapęs NBA čempionu LeBrono Jameso, Chriso Bosho ir Dwyane‘o Wade‘o kompanijoje Majamio „Heat“ klube. Dar 2015–2016 m. sezone NBA jis rinko po 10,6 taško per mačą, o 2017 m. persikėlė į Senąjį žemyną.

Žaidė jis „Maccabi“ gretose (12,6 tšk. per 28 rungt. Eurolygoje), vėliau buvo nesustabdomas „Budučnost“ lyderis (16,6 tšk. per 15 rungt. Eurolygoje), o praėjusį sezoną žaidė „Monaco“ gretose Europos taurėje.

Šį sezoną N.Cole‘o rankose kamuolys ASVEL atakos metu būna dažniausiai, tačiau net ir jo minučių vidurkis nėra įspūdingas. Žaidžia amerikietis po 25:21 min., renka po 13,8 taško ir 3,5 rez. perdavimo per susitikimą. Šį sezoną dviženklio taškų skaičiaus N. Cole‘as neįmetė tik 5 mačuose iš 26.


Tačiau jis tikrai nėra vienintelis ASVEL lyderis. Jo bendraamžis Davidas Lighty renka po 11,7 taško ir yra tvirtas starto penketo žaidėjas trečiojo numerio pozicijoje. Pavojingas tiek prie tritaškio (37,5 proc.), tiek arčiau krepšio.

Kitas tvirtas starto penketo narys – sunkusis krašto puolėjas Guerschonas Yabuselle, šį sezoną renkantis po 9,5 taško ir 4,1 atkovoto kamuolio. Puolėjas puikiai praplečia aikštę (36,7 proc. trit.), yra pakankamai fiziškai stiprus ir gerai kovoja dėl kamuolių.

„Žalgirio“ treneris Martinas Schilleris prieš rungtynes pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje gerais žodžiais išskyrė dar vieną varžovų puolėją, prancūzą Williamą Howardą. Šį sezoną jis iš 17 mačų tik kartą žaidė starto penkete, bet renka po 8,4 taško, o tritaškius pataiko įspūdingu 58 proc. taiklumu (20/35). 203 cm ūgio krepšininkas gali žaisti tiek lengvu, tiek sunkiu kraštu, o per tris pastarąsias rungtynes iš viso atsikovojo 20 kamuolių, kas parodo jo universalumą.


Na ir galiausiai – 218 cm ūgio bokštas M.Fallas. Su „Žalgiriu“ tik 7 taškus pelnęs, bet 11 pražangų išprovokavęs centras nėra tas žaidėjas, kuris spindėtų kiekvienose rungtynėse. Fiziškai galingas krepšininkas šį sezoną dažniau renka iki 10-ies taškų nei daugiau, tačiau yra puikus ginklas tam tikrose rungtynėse.

Pavyzdžiui mače su aukštaūgių stokojančia ALBA centras sumetė 25 taškus (10/12 dvit.), sugriebė 12 kamuolių ir užfiksavo 42 naudingumo balų pasirodymą.

„Reikia bandyti kiek įmanoma labiau jį išlaikyti už baudos aikštelės ribų, bet suprantant, kad to neįmanoma padaryti šimtu procentų. Teks bandyti jį iš ten išstumti kiek įmanoma labiau. Jis labai geras žaidėjas, ne tik labai aukštas, bet ir stiprus, tačiau sunku tai pastabėti.


Jo svorio centras yra aukštai, kaip įprasta tokiems žaidėjams, tačiau kojos labai, labai stiprios, todėl jį nustumti yra tikrai sunku. Jis kiek primena Milutinovą iš CSKA, kuris irgi yra aukštas, bet stiprus“, – apie ASVEL milžiną kalbėjo M.Schilleris.

Serija. ASVEL per pastarąsias 7 rungtynes viena po kito skynė pergales prieš „Olympiacos“, „Valencia“, „Baskonia“, „Crvena Zvezda“, „AX Armani“, „Bayern“ ir „Barcelona“.

Jeigu pažiūrėsime į abiejų komandų sezono statistikos vidurkius, matysime gana mažus skirtumus. Vienintelė kategorija, kur prancūzai ryškiai lenkia Lietuvos čempionus – blokai (vid. 3,2 prieš 1,1).


Tačiau pažiūrėję į pastarąją ASVEL seriją, galime matyti aiškesnį vaizdą, su kokiu žvėrimi „Žalgiris“ susidurs. Prancūzai per šiuos 7 mačus renka po 80,6 taško (sezono vidurkis – 77,1), o į savo krepšį praleidžia tik 73,1 taško (vidurk. 79,5). Tritaškius šioje serijoje ASVEL realizuoja 46 proc. taiklumu (vidurk. – 40,5 proc.).

„Karšta komanda, karščiausia visoje lygoje. Tai kitokia ekipa nei kitos – labai atletiška, jie su „Baskonia“ mano akimis yra atletiškiausi lygoje. Puolime jie labai daug žaidžia baudos aikštelėje su M.Fallu ir C.Kahudi su D.Lighty kraštuose. Šie du skirtumai padaro juos tam tikra prasme ypatinga komanda. Panašiai kaip mes, jie meta aukštu procentu tritaškius, bet nedaro to dažnai“, – pirmadienį varžovus pristatė M.Schilleris.

Taip, „Žalgiris“ (41,8 proc.), „AX Armani“ (42 proc.) ir ASVEL (40,5 proc.) išlieka geriausiai iš toli atakuojančiomis Eurolygos komandonus, tačiau iškritus Artūrui Milakniui tų metimų kauniečių žaidime gali dar labiau sumažėti.


Ir taip M.Schilleris ne kartą sakė, kad norėtų matyti daugiau išmetamų tritaškių, mat „Žalgiris“ su 19,62 tolimo metimo per mačą vidurkiu yra prie mažiausiai tritaškių išmetančių Eurolygos komandų. ASVEL išmeta tik šiek tiek daugiau – vid. po 21,38 metimo.





Zalgiris.lt

Video rekomendacijos: