Š. Jasikevičius apie „Žalgirį“: „Dabar šios komandos idėjos yra pasikeitusios“

Š. Jasikevičius apie „Žalgirį“: „Dabar šios komandos idėjos yra pasikeitusios“

Barcelona nuotr.

Šarūnas Jasikevičius jau netrukus pradės antrąjį sezoną Barselonoje. Lietuvio šį savaitgalį laukia Ispanijos supertaurės turnyras, o jau kitą savaitę startuoja šalies pirmenybės.



Bendraudamas su Ispanijos žiniasklaida katalonų vyriausiasis treneris pasakojo apie netipišką vasarą, sunkumus komplektuojant komandą, pasikeitusias "Žalgirio" idėjas, Lietuvos rinktinę, NBA, brolius Gasolius, Željko Obradovičių, bei labiau subalansuotą "Barcos" komandą.

- Krepšinyje vis daugiau ir daugiau taktikų ir skautingo. Ar treneriai dar gali kažkuo nustebinti ar jau viskas išrasta?
- Visada yra dalykų, kurie gali būti patobulinti. Dabar labai daug kalbama apie psichologinius klausimus. Stengiuosi to neapimti, noriu būti sąžiningas su savo žaidėjais. Turi žinoti kaip reaguoti į tai kas nutinka ir nesvarbu ar tai teigiami, ar neigiami dalykai. Sezono metu nėra laiko treniruotis ties taktiniais dalykais. Mes vis labiau artėjame prie NBA modelio.

- Ar Kaliničius buvo kaip pasirinkimas?
- Taip, kalbėjome ir tai buvo vienas iš variantų. Ši vasara buvo labai netipiška. Turėjome idėją su kuo norime pasirašyti kontraktus, bet tada viskas pasikeitė. Ir galų gale, kai jie pasakė, kad turime pinigų pasirašyti sutartį su trečiu numeriu, mes nespėjome laiku. Bet mes užpildėme trečiąją poziciją su Nigelio Hayeso atvykimu. Adamas Hanga turėjo palikti komandą, nes reikėjo mažinti biudžetą.

- Algų "apkarpymas" yra įprastas dalykas. Ar tai paveiks ir jus?
- Tai sudėtinga tema ir kiekvienas turi daryti tai, kuo tiki. Bet šiuo klausimu turime galvoti apie tai, kada visi pasirašė kontraktus, prieš ar po pandemijos. Turėsime solidarizuotis su klubu, ir ankščiau ar vėliau ateis ir mano eilė. Sprendimą reikės rasti.

- Tokiam ekstravertui kaip jūs, kuris gerai sutaria su beveik visais, Nacho Rodriguezo išvykimas nebuvo lengvas. Kokius santykius turi čia?

- Išėjus iš klubo turėjau menką kontaktą. Bet yra, kaip yra. Kai pasirašiau sutartį su "Barca" aš jau žinojau, kad per metus laiko įvyks pasikeitimų jo pozicijoje. Tai buvo kur kas greičiau, nei kad tikėjausi, bet tai darbo dalis. Turėjau labai gerus santykius su Nacho ir dabar su Juanu Carlosu Navarro ir dar dviem Marios (Fernandezu ir Del Campo), nes nuolat palaikau su jais ryšius.

- Kokį matote "Žalgirį"?
- Kai ten buvau visada stengdavomes įvesti naujus žmonės. Buvau ne tik treneris, bet ir sporto direktorius. Dabar "Žalgirio" idėjos pasikeitusios. Jie pasikviečia žaidėjus, kuriems virš 28, 29 ar 30 metų. Mano idėja buvo kitokia. Turėjome Kalnietį, Milaknį ar Jankūną, todėl atveždavau jaunimo, kad būtų pusiausvyra ir galėčiau juos ugdyti.

- Kokia situacija su Lietuvos krepšiniu? Lietuva nepateko į Olimpines žaidynes.
- Lietuva pirmą kartą liko be Olimpinių žaidynių. Galbūt su dabartine karta mes pralaimime rungtynes, bet turime daug žaidėjų iki 26-erių metų, todėl ateitis atrodo optimistiška ir užtikrinta.


- Ar matote save Lietuvos rinktinės treneriu?
- Nesu labai apsėstas minties būti rinktinės treneriu. Po dešimties sunkių mėnesių "Barcos" komandoje, išvykimas į nacionalinę rinktinę išvestu mane ir mano šeimą iš proto. Dabar nenoriu, o ateitis neaiški.

- Atrodo, kad Europos treneriai daug negalvoja apie NBA, kaip kad žaidėjai.
- Man patiko NBA, kai buvau žaidėjas. Jei būčiau gavęs daugiau minučių žaisti, būčiau likęs. Neturėčiau jokių problemų dabar ten vykti dirbti kaip specialistas, bet akivaizdu kad ten viskas kitaip. Kiek europiečių dirba vyriausiasiais treneriais? tai kitoks iššūkis, bet krepšinis yra krepšinis. Vis dėlto nesuprantu, kaip yra franšizių, kurios metai iš metų pralaimi ir nieko nekeičia.


- Bolmaro išvyko į "Timberwolves". Ar nemanote, kad šiandieninis jaunimas skuba į NBA?
- Galbūt ir skuba, bet viskas gerai. Svarbiausias dalykas tokiose situacijose - svajonės. Tačiau kiekvienas atvejis yra skirtingas, ir jei jis to nori ir patinka, leiskime jam pabandyti. Jam tikrai seksis gerai, nes turi gerą darbo etiką, o tai ankščiau ar vėliau atsiperka. Manau, kad su Jokubaičio ir Laprovittolos atvykimu mes žengėme žingsnį į priekį įžaidėjo pozicijoje, nes Bolmaro nebuvo pirmas numeris.

- Pau Gasolis, taip ar ne?
- Mes negalime laukti viso sezono, kol sužinosime. Šių metų situacija yra kitokia, nei praėjusių metų. Turime labai subalansuotą komandą. Aš negalvoju apie jį. Jei tokia galimybė pasirodys, turėsime įvertinti ar finansiškai ir sportiškai klubui jis tiks.


- Kokia Marco Gasolio situacija?
- Nežinau jo situacijos, bet jis puikus profesionalas ir aukšto lygio žaidėjas. Bet reikia nepamiršti, kad jam jau 36-eri ir nėra lengva žaisti elite tokio amžiaus. Nežinau ar jis tęs karjerą NBA, bet dabar mes apie jį negalvojame.

- Kaip treneriui geriau turėti 15 ar 13 žaidėjų?
- Daugiau pasirinkimų nėra ir negaliu daugiau prašyti. Aš ieškojau būdų kaip atjauninti komandą ir dabar turime daugiau balanso. Aš esu patenkintas 13 žaidėjų ir bandysiu laikas nuo laiko įtraukti mūsų keturis jaunus žaidėjus, kurie dirbo kartu pasirengimo etape. Jie yra perspektyvūs. Nenorėčiau turėti 15 žaidėjų, nes dauguma būtų nepatenkinti, nors tiesa, kad praeitais metais sužaidėme 90 rungtynių ir taip pat yra traumų tikimybė.


- Ar suprantame Željko Obradovičiaus sprendimą metus laiko nedirbti?
- Taip, aš suprantu. Gerai jį pažįstu ir džiaugėsi nedirbęs treneriu, todėl galėjo būti namuose ir daryti kitus dalykus. Tačiau gyvendamas krepšiniu jis jo pasiilgo.

- Ar matote "Partizan" komandą artimiausiu metu žaidžiančią Eurolygoje?
- Žinoma, tai visada buvo biudžeto klausimas. Tai yra tobula vieta žaisti krepšinį. Jie be vargo gali surinkti 20 tūkstančių žiūrovų savo arenoje.





Sarunas13lt.blogspot.com

Video rekomendacijos: