Ž. Ilgausko tatuiruotės panorę broliai Maciai skolos neužmiršo



Žydrūno Ilgausko portretas ant kūno, Lietuvos rinktinės palaikymas, kelionė į Prancūziją ir speciali vieta Rygoje, skirta sirgaliams. Broliai Maciai per vasarą ketina nuveikti daug darbų, bet neužmiršta ir vieno svarbiausių – grąžinti Kauno „Žalgiriui“ pinigus, kuriuos klubas buvo priverstas mokėti Eurolygai, kai šie prieš porą metų automobilių aikštelėje užpuolė Madrido „Real“ žvaigždę Rudy Fernandezą.



„Tai – principo reikalas. Jeigu pasakėme, taip ir bus“, – praėjus porai metų į krūtinę mušėsi Normundas Macius.

Jis su broliu Nauriu neužmiršo pažadų ir tikina, kad tęsia fondo veiklą, o „Žalgiris“ 25 tūkst. eurų atgaus. Tik nežino, kada.



„Gal tai skamba, kaip tiesiog pažadai, bet atiduoti – mūsų tikslas. Mes dedame daug pastangų. Stengiamės, kad mūsų produkciją parduotų didieji prekybos centrai. Tada tikrai greičiau surinksime reikiamą sumą, – sakė N.Macius. – Dabar labai sunkus laikotarpis. Per pusmetį surinkome vos 160 eurų, o investavome daug. Bet tikrai bus geriau.“

Jis supranta, kad krepšinio sirgalių, kuriems iki gyvenimo galo draudžiama eiti į Eurolygos ir Europos taurės rungtynes, dosjė visada išliks juoda dėmė.

Sirgs tik už Lietuvą

Ar Lietuvos pilietybę turintys broliai Maciai tesės savo žodį parodys laikas. Dabar jie ne tik rūpinasi „Braliukų“ produkcija. Kai lrytas.lt ketvirtadienį susisiekė su N.Maciumi, šis buvo susitikime.

„Rygoje planuojame į vieną vietą suburti visus Lietuvos sirgalius. Jau kalbėjome su Sėkla (Tomas Balaišis – Lietuvos krepšinio sirgalių lyderis, – Red.). Čia prekiausime ir savo alumi, ir atributika. Ruošiamės labai rimtai“, – sakė Normundas.

Brolių Macių kišenėse jau yra ir bilietai į Prancūziją. Užsakyti ir viešbučiai. Nors abu išgyvena dėl Lietuvos rinktinės netekčių, tiki, kad grupės etapą Latvijoje Jonas Kazlauskas su kompanija įveiks lengvai.

Ir kol Rygoje žais Lietuvos rinktinė, joje bus ir čia verslą įkūrę broliai. Jie Lietuvos vardą šauks su kitais į kaimyninę šalį atvykusiais gerbėjais.


„Aš ir Nauris – lietuviai. Mylime Lietuvą ir visada už ją sergame. Kitų variantų nėra, – sakė N.Macius. – Bet norime, kad sektųsi ir latviams. Visgi esame broliškos tautos.“

Normundas įsitikinęs, kad Rygoje karaliaus Lietuvos sirgaliai ir atskleidė, jog Latvijos krepšinio rinktinę palaikys aktyvūs ledo ritulio gerbėjai.

Ruošiasi tatuiruočių bumui


Normundo planuose ir dar vienas darbas. Būtent jis ir išgarsino iš Latvijos kilusius brolius. Lietuvos krepšinio garsenybių portretais savo kūnus nusėję broliai vis papildo kolekciją. Normundas Modesto Paulausko 70-metį paminėjo išsitatuiravęs jo portretą ir dabar yra suplanavęs naują piešinį.

Šįkart – JAV pilietybę priėmusio Žydrūno Ilgausko, nuo 1996-2011 metais rungtyniavusio NBA.

„Žinau, kad Lietuvoje daug žmonių apie jį kalba piktai. Bet aš noriu jį pagerbti. Juk tai vienas geriausių ir garsiausių Lietuvos krepšininkų istorijoje. Jis puikiai žaidė NBA ir ten garsino šalies vardą“, – sakė N.Macius.


Brolių kūnus puošia ir Arvydo Sabonio, Šarūno Marčiulionio, Sauliaus Štombergo, brolių Lavrinovičių, Jono Valančiūno portretai. Ir jie – ne vieninteliai.

Ateityje broliai ketina išsitatuiruoti ir Donato Motiejūno veidą.

„Tikrai atsiras. Mums labai svarbu, kad žaidėjas būtų nuveikęs kažką ypatingo. J.Valančiūnas laimėjo įvairiausių medalių ir žengia A.Sabonio keliu. To vertas ir D.Motiejūnas, tik tai padarysime vėliau, – pasakojo N.Macius. – Mes turėsime dar daugiau portretų. Su tokia priekine linija, kokią turime, galėsime laimėti ir olimpinį auksą. J.Valančiūnas, D.Motiejūnas, auga Domantas Sabonis. Fantastika. O dar Ispanijoje yra Tadas Sedekerskis. Turime jaunus fantastiškus žaidėjus.“


Kovos dėl aukso

Taip, kaip užsidegęs kalba apie jaunesnius Lietuvos krepšininkus, Normundas šneka ir apie visą rinktinę, nors kartu su broliu stipriai nuliūdo, kai paaiškėjo, kad ekipoje nebus nė vieno iš Lavrinovičių.

Dvyniai sutaria puikiai ir nuolat palaiko ryšį: ir žinutėmis, ir skambučiais. Kai Kšyštofui neliko vietos rinktinėje ir jis paskelbė apie karjeros nacionalinėje komandoje pabaigą, jis iš Rygos sulaukė padėkos.


„Ačiū“, – Maciai siuntė ir Darjušui, bet tada apsigavo. D.Lavrinovičius dėl traumų nutarė pailsėti.

„Kai J.Kazlauskas įtraukė į sąrašą Darjušą, mes patikėjome, kad jis žais. Labai apsidžiaugėme ir parašėme žinutę. Vėliau teko labai nuliūsti“, – prisiminė Normundas.

Apie Darjušą kamuojančias traumas jis kalbėjo su Kšyštofu.


„Išgyvenome skausmingai. Juk iškrito D.Motiejūnas, Linas Kleiza, Martynas Pocius. Liną gal dar galima pakeisti, o Darjušas buvo labai svarbus. Be jo komanda bus visiškai kitokia“, – sakė Normundas ir paprašė:

„Būtinai parašykit, kad žaisim dėl aukso. Mes esam optimistai ir tikrai manome, kad taip bus.“

Latvijos talentą vertina skeptiškai


Optimistiškai į čempionatą žiūri ir latviai, sakė N.Macius. Jo tai nestebina, bet juokina.

„Aš noriu, kad jiems sektųsi, bet jie kalba, kad laimės viską, kad Lietuvos rinktinė – ne varžovė. Dar nepradėjo žaisti, o jau prisigyrė. Komandai tai tikrai kiša koją“, – svarstė N.Macius.

Jis buvo vienas iš tų, kurie piktinosi Latvijos krepšinio žvaigžde Kristapu Porzingiu. 19 metų 212 cm ūgio krepšininkas NBA naujokų biržoje buvo pasirinktas ketvirtuoju šaukimu. Tai – Baltijos šalių rekordas. J.Valančiūną „Toronto Raptors“ 2011 metais rinkosi penktuoju šaukimu. K.Porzingiui garbę suteikė „New York Knicks“ klubas, kurio sirgaliai švilpė ir piktinosi, išgirdę europiečių pavardę.


Galiausiai piktinosi ir latviai, kai K.Porzingis viename interviu pasiuntė keiksmą savo gimtinei. Panašiai prabilęs su Vilniaus savivaldybės tarybos Liberalų sąjūdžio frakcija atsisveikino britas Markas Adamas Haroldas.

Pasak N.Maciaus, latviai iš pradžių liejo pykti, bet netrukus nutilo.

„Apie tą frazę kalbėjome ir su Kšyštofu. Jeigu koks nors lietuvis taip būtų pasakęs, iš gėdos bijotų grįžti į Lietuvą. O su latviais – kitaip. Jie užmerkė akis. Dabar jie giria K.Porzingį“, – sakė Normundas.


K.Porzingis šią vasarą priėmė strategišką ėjimą – Latvijos rinktinei Europos čempionate jis nepadės, nes nori įsitvirtinti NBA. Krepšininkas latviams teikia daug vilčių, bet N.Macius teigė, kad dabar viskas – tik kalbos.

„Ar jis ką nors parodė? Ne. Štai J.Valančiūnas į NBA atvyko prisirinkęs aukso medalių, žaidęs rinktinėse. Jonas buvo visai kito lygio. Pažiūrėkime į Sabo sūnų Domantą. Matosi, kad tai – labai galingas žaidėjas. Pažiūrėkite, ką jis išdarinėja. O ką K.Porzingis? Tik tiek, kad jis aukštas. Visa kitą dar turės įrodyti“, – sakė Normundas.

Jis trejus metus gyveno Niujorke ir teigė, kad supranta, kodėl „Knicks“ aistruoliai švilpė. Tuomet tarp sirgalių pasitaikė ir po isterijos pravirkęs vaikas.


„Jie iškart nori rezultatų. Jiems neįdomu, ką tu nori padaryti po dešimties metų. Jie pergalių nori dabar. Jeigu pašaukei žaidėją ketvirtu numeriu, jis turi puikiai žaisti“, – sakė N.Macius.

alt







Martynas Suslavičius | lrytas.lt




{fcomment}

Video rekomendacijos: