V.Šeškaus drama „Lietuvos ryte“: treneris išplauks ar nuskęs?



Vilniaus „Lietuvos rytas“ vakar Rumunijoje patyrė skaudžiausią pralaimėjimą šį sezoną. Virginijaus Šeškaus auklėtiniai net 83:103 buvo sumušti Ploješčio „CSU Asesoft“ krepšininkų.



Sekmadienį rytiečiai principiniame mūšyje nusileido Kauno „Žalgiriui“, o artimiausias tvarkaraštis vilniečių taip pat nelepina – laukia išvykos į Klaipėdą ir Volgogradą.

Šių įvykių fone vis didesnis dėmesys krypsta į V. Šeškaus figūrą. Treneris sulaukia kritikos ne tik dėl anglų kalbos barjero, bet ir supaprastinto krepšinio modelio – gynyba Rumunijoje švelniai tariant buvo silpnoka, o taktika „jeigu laisvas – mesk“ vaisių neatnešė.



Tai pirmasis rimtas išbandymas V. Šeškui vadovaujant „Lietuvos ryto“ ekipai. Ar prieniškis įveiks iškilusius sunkumus ir užtildys kritikus?

„Mano nuomone, kokia sudėtis bebūtų, priversti gintis tu turi visus. Vakar apie jokią gynybą nebuvo galima nė kalbėti, ji buvo kiaura kaip rėtis. Labai abejoju įsigytų legionierių kvalifikacija. Tai yra LKL vidutiniokų klubų žaidėjai, – įsitikinęs naujienų portalo Alfa.lt kalbintas artimas V. Šeškaus bičiulis, treneris Romualdas Petronis.

Ką derėtų labiausiai kaltinti dėl pralaimėjimo? – pradėjome pokalbį su pašnekovu.

Sezonas įsibėgėja. Prisimenu save, kada dirbdavau Turkijos ir Rusijos klubuose. Tokiame lygyje visada bus įtampa ir atsakomybė už rezultatą. Žaidžiant Europos taurėje ar Iššūkio taurėje visi laukia rezultatų. Kita vertus, krenta į akis, kad šiuolaikiniame krepšinyje tikrai nebeliko absoliučiai viską laiminčių.

Nenorėčiau kažką kaltinti. Nauja sudėtis, naujas treneris, žaidimas banguotas. Matosi, kad trenerių štabas ir žaidėjai yra paieškų kelyje. Manyčiau, viskas atsimuša į finansinę situaciją. Visiems krenta į akis, kad šiuo metu negalim įsigyti tokių legionierių, kokius turiu Rumunijos čempionai. Sakau nuoširdžiai, Geraldas Lee, Dee Brownas Alhaji Mahommedas, Michalis Pelekanos mums ne pagal kišenę, tai matosi akivaizdžiai. Žvelgiant į vilniečių legionierius darosi graudoka.

„Lietuvos rytą“ į priekį tempia lietuviai. Jie geri, apšaudyti ir patyrę vyrai. Matomai, klubas neturi galimybių pasistiprinti. Billy Baronas, Travisas Leslie, Mike'as Moseris nėra to lygio. Apie Kirilą Natiažką išvis nėra ką kalbėti. Atrodo, klube dirba nekvaili žmonės, mato kas vyksta. Reikėjo pažiūrėti Ukrainos rinktinės rungtynes pasaulio čempionate.

Aišku, ten Mike'as Fratello su vidutinių gabumų žaidėjais atliko fantastinį darbą ir Europos čempionato metu pirmą kartą šią šalį išvedė į Pasaulio taurę. Reikėjo pasižiūrėti kas yra tas Natiažka ir ar galima su tokio lygio žaidėju žygiuot per Europą. Buvo skelbiama, kad bus mažinamas biudžetas ir žaidimas kol kas nesiklijuoja. Dar yra laiko įsivažiuoti.


Ką manote apie V. Šeškaus išreikštas mintis po rungtynių? Jos panašios kaip ir po mačo su „Žalgiriu“ - kažko trūko, galbūt nusiteikimo, nuolat kaltinami legionieriai...

Matot, LKL čempionate „Rytas“ susirinko kelias pergales, bet atėjo eilė žaisti su „Žalgiriu“. Lygioj kovoj buvo pralaimėta. Pergalė Europos taurės starte prieš „Partizan“ svarbi, bet tai buvo jauni serbų vyrukai, kurie neturi panašios patirties. Netgi nuolat jaunimu besiremianti„Partizan“ suprato, kad reikia stiprintis – pasikvietė labai gerą žaidėją Milaną Mačvaną. Ši grupė labai stipri – pasižiūrėkime į „Krasnye Oktiabr“, „Banvit“ ir „Hapoel“ sudėtis.

Kolega (V. Šeškus) vis ieško braižo. Mano nuomone, kokia sudėtis bebūtų, priversti gintis tu turi visus. Vakar apie jokią gynybą nebuvo galima nė kalbėti, ji buvo kiaura kaip rėtis. Labai abejoju įsigytų legionierių kvalifikacija. Tai yra LKL vidutiniokų klubų žaidėjai.


Kas atsitiko Martynui Gecevičiui? Jo snaiperio sugebėjimai šlubuoja jau penktame mače iš eilės...

Jis jau gana patyręs ir savotiškai išreikštas sportininkas. Jis labiau tinka klubiniam krepšiniui, o ne nacionalinei rinktinei. Joje Martynas buvo bandomas, bet Jonui Kazlauskui netiko. Tikras snaiperis gali būti ilgą laiką šešėlyje, bet ateis rungtynės ir jis iššaus. Man nepatinka, kai gerai pataikančius iš toli vadina metikais. Tai nėra tikslu. Ateiti iš gatvės ir mėtyti „bile kaip“ gali bet kas. Man patinka snaiperio sąvoka – kai krepšininkas atakuoja aukštu pataikymo procentu.

Filosofuoti galima kiek nori, bet tas rezultatas kažkada turi ateiti. Galvoti nėra kada, matyt, laukia sunki išvyka į Klaipėdą, vėliau į Volgogrodą. Tai geros komplektacijos komanda, kuri po dviejų netikėtų pralaimėjimų atleido trenerį, nuvažiavo į Izraelį ir vakar laimėjo prieš „Hapoel“. Tai daug pasako. Su jais bus tikrai nelengva.


„Lietuvos ryto“ grafikas nelepina. V. Šeškaus kėdė nesusvyruos?

Taip žaidžia visa Europa – tvarkaraštis sudėtingas ir „Žalgiriui“, ir „Neptūnui“ ,ir kitiems geriems klubams. Žinot, tie grand klubai, nepriklausomai nuo specialistų ir sudėčių, suburti ne tam, kad būtų turnyrinės lentelės viduryje. Treneris gali būti atleistas bet kada. Garantijų, kad išdirbsi pusę metų, sezoną ar daugiau nėra. Ukrainoje pagal kontraktą turėjau dirbti iki 2015 m. birželio, o grįžau po pusmečio. Dabar Rytų Ukrainos klubų išviso neliko. Toks trenerio darbas.

Sujudimas prasideda gruodžio mėnesį. Kai kurie nepritapę žmonės grįžta, keičia klubą. Žiūrėk, koks amerikietis, sėdėjęs ant suoliuko NBA ar dukterinėje lygoje, atvažiuoja į Europą. Suprantu ir Virgį, nemokant anglų kalbos prisibelsti iki žaidėjo sunku, kad ir kokio lygio jis būtų. Yra vertėjai, bet sprendimus reikia priimti per kelias sekundes. Gal ateityje kažkas pasikeis. Itin svarbus mačas bus Klaipėdoje, nes patirti du nemalonūs pralaimėjimai iš eilės.


Šis vakaras „Neptūnui“ – viena palankiausių progų iškovoti pergalę Eurolygoje?

Su Vitorijos „Laboral Kutxa“ buvo žaidžiama garbingai. Tikrai simpatizuoju klaipėdiečiams. Jie praktiškai verčiasi be užsieniečių. Klaipėdoje vyksta įdomūs dalykai ir ten viskas bus gerai. Sutinku su jūsų nuomone. Savo arenoje mūsiškiai gali laimėti prieš bet ką. Pažiūrėkite, kaip LKL finale ten strigo „Žalgiris“. Komanda labai užsivedusi, o vien tas faktas, kad „Neptūnas“ pateko į Eurolygą, – didžiulis įvykis Lietuvos krepšiniui.

Netgi nepatekus į „Top 16“ komanda keliautų į Europos taurę, kas garantuotų dar daug gerų rungtynių. Aišku, norint laikyti varžovus dar didesnėje įtampoje, reikėtų aukštaūgio trijų sekundžių zonoje.


***

batai internetu

***


alt










Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}


Video rekomendacijos: