3x3 krepšinis Lietuvoje: nuo 2003–ųjų aukso iki olimpinio slenksčio

FIBA nuotr.

Jau kitą savaitę startuosiantis „Hoptrans 3x3“ turnyras turėtų tapti vienu didžiausių trijulių krepšinio renginių Lietuvos istorijoje.



Nors Lietuvoje susidomėjimas šia sporto šaka ypač pastebimai augti pradėjo  pastaraisiais metais, pasiekimų 3x3 krepšinyje mūsų šalyje netrūksta.

Pirmasis svarbus laimėjimas buvo pasiektas 2003 metais. Tada tuometinė Vilniaus „Sakalų“ trijulė – Rolandas Skaisgirys, Erikas Kučiauskas bei Rolandas Matulis kartu su Kęstučiu Girštautu iš Italijoje vykusio „3on3 World Cup“ turnyro parvežė auksą. Tada FIBA pripažindavo šį turnyrą kaip pasaulio čempionatą, tačiau savo turnyro nerengdavo.

Trijulių krepšinis Lietuvoje neatsiejamas nuo buvusio žaidėjo Mindaugo Budzinausko pavardės. Šis dar būdamas žaidėju kartu su komandos draugais Dariumi Čiūta, Žygimantu Jonušu, Ryčiu Pulkauninku, Mykolu Jasaičiu, Vitalijumi Lukša bei Pauliumi Joneliūnu laimėjo eilę tiek neoficialių, tiek oficialių turnyrų.


Skambiausios M. Budzinausko komandų pergalės – iškovotos dvi „3on3 World Cup“ taurės 2006 ir 2008 metais, laimėti „Moscow Open“ ir „Tallinn Open“ turnyrai, dalyvauta pirmajame oficialiame FIBA pasaulio turo finaliniame etape 2012 metais.

Su šia komanda įvairiuose turnyruose dalyvavo ir Vilniaus „Ryto“ direktorius Rolandas Jarutis. Anot R. Jaručio, nuo tų laikų 3x3 krepšinis padarė ženklią pažangą.

„Žaidžiau, kol pasirašiau sutartį profesionaliame krepšinyje, dėl kurios nebegalėjau padėti kolegoms, – pasakojo R. Jarutis. – Tada sąlygos buvo kur kas prastesnės, vien kalbant apie nekokybišką dangą ar virš aikštelės esantį stogą, kurio nebūdavo. Dabar tai yra olimpinė sporto šaka, tad ir sąlygos geresnės.“

M. Budzinauskui pakabinus sportbačius ant vinies ir pradėjus trenerio karjerą, estafetę iš jo perėmė jaunoji karta.

Nugalėtojų karta

2014 m. jaunimo vasaros olimpinėse žaidynėse Nandzinge suspindo kauniečio Kristupo Žemaičio žvaigždė. Jis kartu su Lietuvos jaunimo rinktine, kurioje dar žaidė Jonas Lekšas, Martynas Sajus ir Justas Vazalis, nužygiavo iki turnyro finalo, kuriame aukso medalius lietuviams išplėšė įspūdingu tolimu metimu į prancūzų krepšį.

Tais pačiais metais pirmą kartą buvo rengiamas FIBA Europos krepšinio 3x3 čempionatas. Tuomet, vedini elitinio 3x3 krepšinio žaidėjo Ovidijaus Varanausko ir treniruojami M. Budzinausko, lietuviai iškovojo bronzos medalius savo debiutiniame čempionate.


Visgi O. Varanausko ekipos pasiekimai čia nesibaigė. 2015 metais vilnietis savo miesto ekipą atvedė ant nugalėtojų pakylos Lozanos 3x3 pasaulio turo etape, prie komandinio titulo dar pridėdamas ir MVP apdovanojimą.

Tiek K. Žemaitis, tiek O. Varanauskas šiemet po ilgesnės pertraukos grįžta į trijulių kovas „Hoptrans 3x3“ turnyre, kur atstovaus atitinkamai Kėdainių ir Pasvalio ekipoms.

Olimpinis įvertinimas


Svarbus žingsnis trijulių krepšinio plėtroje buvo žengtas 2017 metais, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) priėmė 3x3 krepšinį į olimpinių sporto šakų šeimą.

Toks įvykis lėmė ir padidėjusį dėmesį trijulių krepšiniui Lietuvoje. Žaidėjai pradėjo aktyviau burtis į 3x3 ekipas ir dalyvauti vietiniuose bei tarptautiniuose turnyruose, kur sėkmingai atstovaudavo savo klubams ir Lietuvai.

Vienas tokių žaidėjų – Prienų ekipai „Hoptrans 3x3“ turnyre atstovausiantis Evaldas Džiaugys. „Lygio kilimas per pastaruosius metus yra juntamas, – teigė E. Džiaugys. – Turime iki penkių komandų, kurios gali rinkti reitingo taškus ir kelti Lietuvos prestižą.“


Geriausia 3x3 krepšinio komanda Lietuvoje jau kurį laiką yra Šakių „Gulbelė“. Visi keturi šios ekipos žaidėjai – Paulius Beliavičius, Aurelijus Pukelis, Marijus Užupis bei Šarūnas Vingelis – patenka tarp 40–ies geriausių 3x3 krepšininkų, o pati „Gulbelė“ rikiuojasi šešta tarp viso pasaulio komandų.

Šakių ekipos pagrindu sukurta Lietuvos rinktinė praėjusį rugsėjį iškovojo bronzos medalius Europos čempionate. Taip pat „Gulbelė“ triumfavo Monrealio Pasaulio turo etape. Iš viso praėjusiame sezone šakiškiai susižėrė per 100 tūkst. eurų iš įvairių turnyrų prizinių fondų.

2019–aisiais „Gulbelė“ nebuvo vienintelė pergalėmis lepinusi ekipa – VDU studentų ekipa triumfavo Europos studentų 3x3 čempionate, o vaikinų U18 rinktinė tapo Europos čempione, tad šie metai sparčiai augančiam Lietuvos trijulių krepšiniui kol kas buvo bene sėkmingiausi istorijoje.


Galiausiai, šiemet įprastam sezonui pasibaigus anksčiau nei planuota, krepšinio sirgalių dėmesys liepos mėnesį nukryps į Palangą, kur dvylika komandų grumsis dėl „Hoptrans 3x3“ trofėjaus.

„Dabar pats geriausias momentas, visi išsiilgę krepšinio, todėl galima atkreipti dėmesį į trijulių kovas. Ypač, kai jos tapo olimpine sporto šaka“, – optimistiškai į „Hoptrans 3x3“ turnyrą žvelgė E. Džiaugys.

Pirmasis „Hoptrans 3x3“ turnyro etapas Palangoje startuos jau liepos 3 dieną.





LKL.lt

Video rekomendacijos: