Atviras I. Vaitkus: apie pirmąjį kapitono raištį, banguotą pasvaliečių žaidimą ir pratęsimų karusėlę

Atviras I. Vaitkus: apie pirmąjį kapitono raištį, banguotą pasvaliečių žaidimą ir pratęsimų karusėlę

LKL nuotr.

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ naujokas Ignas Vaitkus pirmą kartą karjeroje tapo kapitonu. 29-erių šiaulietis anksčiau LKL yra žaidęs „Mažeikiuose“, Kėdainių „Nevėžyje-Optibet“, „Šiauliuose“ ir tris pastaruosius sezonus Utenos „Uniclub Casino–Juventus“ gretose, tačiau tai pirmas kartas, kai krepšininkas gavo išsibandyti didesniame vaidmenyje.



I. Vaitkus turi ne tik užsiimti jam iki šiol nepažintomis kapitono pareigomis, tačiau ir prisiimti didesnę atsakomybę pačiame žaidime.

Per kelias pozicijas galintis žaisti 196 cm ūgio krepšininkas aštuntąjį savo sezoną Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) rungtyniauja rekordinį kiekį minučių – 32.

Jis per 8 LKL mačus vidutiniškai renka po 9,4 taško, 3,6 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo, 1,3 perimto kamuolio bei 9,6 naudingumo balo. „Pieno žvaigždžių“ atstovo taiklumas iš dviejų taškų vertės zonos siekia 53,5 proc. (23/43), o iš toli – 20 proc. (5/25).


„Turime tikrai gerą atmosferą rūbinėje, nors komandoje ir yra penki užsieniečiai, bet su jais sutariame puikiai. Neturime nusiminusių ar nepatenkintų veidų, todėl tas mane džiugina, – bcpienozvaigzdes.lt tinklalapiui pasakojo I. Vaitkus. –  Svarbu dabar tai išlaikyti ir viso sezono metu.

Kalbant apie žaidimą, tai krepšinyje visada yra didesnių pergalių ir skaudesnių pralaimėjimų. Žinoma, iš kiekvieno pralaimėjimo norisi pasiimti kažką, kad to išvengtume ateityje. Pozityvu dar yra tai, kad turime komandoje potencialo, kuris nėra iki galo atsiskleidęs.“

Su nauju kapitonu priešakyje Pasvalio komanda iškovojo 3 pergales ir patyrė 5 pralaimėjimus bei rikiuojasi 9-oje LKL turnyrinės lentelės vietoje. Tuo metu Karaliaus Mindaugo taurės turnyre situacija kiek keblesnė – per trejas rungtynes pasvaliečiai nė karto netriumfavo B grupėje.

„Pieno žvaigždės“ šį sezoną jau sužaidė tris pratęsimus, iš kurių net dukart prireikė 50 minučių kovos.

„Per tokį trumpą laiką nesu karjeroje žaidęs tiek pratęsimų. Sunku pasakyti, kas tai lemia, bet kartais mūsų komandoje atsiranda kažkoks neužtikrintumas, – tvirtino pratęsimų gausa nustebintas pasvaliečių kapitonas. – Vienu momentu atrodo, kad solidžia persvara kontroliuojame rungtynes, bet per minutę paleidžiame tą pranašumą ir vėl tenka kovoti apylygėje kovoje.“

Apie komandos banguoto žaidimo priežastis, pirmąjį kapitono raištį, labiausiai stebinantį legionierių, komandos gynybos skyles bei darbą su Ramūnu Cvirka, bcpienozvaigzdes.lt tinklalapiui plačiai papasakojo I. Vaitkus.

Kodėl po trijų sezonų Utenoje apskritai nusprendėte prisijungti prie „Pieno žvaigždžių“?

– Pagrindinis faktorius – arti namai. Man ir mano šeimai tai yra labai svarbu. Kartais sezone ateina toks momentas, kai labai norisi sugrįžti namo, bet nėra tokios galimybės. Dabar turiu galimybę sugrįžti namo tada, kada noriu.

Taip pat kalbėjau su R. Cvirka ir kitais žaidėjais prieš pasirašant sutartį. Treneris paliko gerą įspūdį bei komandoje surinkta gera chebra, kuri man yra pažįstama.

Na, ir aišku, didesnis vaidmuo komandoje, dėl kurio galiu geriau save parodyti. Gaunu daugiau laiko pasireikšti, o tai man labai daug reiškia.

Esate vienas vyresnių žaidėjų ekipoje. Ar tenka imtis mentoriaus vaidmens ir padėti jaunesniems krepšininkams?
– Taip, komanda išrinko mane kapitonu, todėl turiu tokią pareigą. Stengiuosi nerėkti ant jaunimo, o kitokiais metodais duoti patarimų. Malonu dalintis patirtimi, kurią gavau iš anksčiau sutiktų vyresnių žaidėjų. Neturime superžvaigždžių, bet kiekvienas iš mūsų gali kažką iš kito pasiimti.

Stengiuosi viską daryti pozityviai, kad komandoje išliktų gera atmosfera. Į šiuos dalykus labai kreipiu dėmesį, o aikštelėje pasikalbame vienas su kitu ir randame sprendimus, kuriuos nurodo treneris.

Ar tai pirmas kartas karjeroje, kai tapote kapitonu?

– Taip, pirmas kartas. Įdomi patirtis, nes man dabar priklauso šiek tiek daugiau atsakomybės. Ypač kai nesiseka, turi pozityviai nuteikti chebrą. Naujas vaidmuo, bet kitose komandose turėjau gerus kapitonus, kurie man buvo geri pavyzdžiai. Tai – Gintautas Matulis ir Vytautas Šulskis. Manau, kad šie du žmonės puikiai apjungia komandas tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Jie žino, kaip reikia komandą sulipdyti. Aš iš jų ir kaip žmogus, ir kaip kapitonas pasiėmiau labai daug.

Ar buvo daugiau kandidatų į šias pareigas?
– Iš pradžių neturėjome daug žaidėjų, todėl buvau išrinktas kaip laikinas kapitonas, kol užpildėme sudėtį. Vėliau viskas natūraliai gavosi – komanda sutiko, kad aš toliau būsiu kapitonu. Taip ir užsikabinau kapitono raištį, o vicekapitonais tapo Justas Furmanavičius ir Evaldas Šaulys.

– Šį sezoną sužaidėte tris pratęsimų dramas, iš kurių dvi pareikalavo net 50 minučių. Kodėl Pasvalio komandai tenka rungtyniauti tiek įtemptų rungtynių?

– Per tokį trumpą laiką nesu karjeroje žaidęs tiek pratęsimų. Sunku pasakyti, kas tai lemia, bet kartais mūsų komandoje atsiranda kažkoks neužtikrintumas. Vienu momentu atrodo, kad solidžia persvara kontroliuojame rungtynes, bet per minutę paleidžiame tą pranašumą ir vėl tenka kovoti apylygėje kovoje. Manau, kad tie pratęsimai galėjo pasibaigti visai kitaip.

Tikiuosi, kad ateityje išpildysime tuos dalykus ir tų pratęsimų išvengsime. Tačiau tokia patirtis yra gerai, nes ateičiai tai duos naudos – šaltų nervų ir užtikrintesnio žaidimo įtemptose situacijose, kai lygus rezultatas ir viskas sprendžiasi paskutinėse atakose.

Dėl kokių priežasčių atsiranda tas jūsų minėtas minutės tarpas, kai paleidžiate rungtynes?
– Turime geriau kontroliuoti rungtynių ritmą. Kai turime pranašumą, reikia sulėtinti žaidimą, nes įsivėlęs į greitą krepšinį, gali labai greitai prarasti turimą persvarą. Be to, rungtynių pabaigoje darome kvailų klaidų, kurių galėtume išvengti tiek gynyboje, tiek puolime. Bet tai ateis su treniruočių procesu, nes visgi dar žaidžiame kartu apie pusantro mėnesio. Dar vis esame ieškojimo kelyje ir bandome atrasti savo žaidimą, kad galėtume išvengti tų duobių.


Kalbant apie pozityvius dalykus, kas patį stebina šį sezoną „Pieno žvaigždžių“ žaidime?
– Turime tikrai gerą atmosferą rūbinėje, nors komandoje ir yra penki užsieniečiai, bet su jais sutariame puikiai. Rūbinėje nėra nusiminusių ar nepatenkintų veidų, todėl tas mane džiugina. Svarbu dabar tai išlaikyti ir viso sezono metu. Kalbant apie žaidimą, tai krepšinyje visada yra didesnių pergalių ir skaudesnių pralaimėjimų. Žinoma, iš kiekvieno pralaimėjimo norisi pasiimti kažką, kad to išvengtume ateityje. Pozityvu dar tai, kad turime komandoje potencialo, kuris nėra iki galo atsiskleidęs.

Treneris spaudos konferencijose dažnai atsakinėja į klausimą dėl skylės priekinėje linijoje. Ar komandai sunkiau gintis, kai reikia papildomos pagalbos priekinės linijos gynyboje?
– Žinoma, kad sunkiau, nes pažiūrėjus į LKL komandų sudėtis, galima matyti, kad beveik visos jos turi bent vieną galingą centrą, kuris sukelia mums problemų. Dėl to turime eiti į pagalbą ir galvoti, kaip juos sustabdyti. Tai pasunkina gynybą, bet situacija yra tokia, kokia yra, todėl turime su tuo susigyventi. Jeigu gerai įgyvendinsime taktinius dalykus, tai ši problema neišryškės. Taigi turime šlifuoti savo gynybą.


Su treneriu R. Cvirka dirbate pirmą kartą karjeroje. Kokį įspūdį buvote susidaręs apie šį trenerį, kai žaisdavote prieš jo treniruojamas ekipas ir dabar?
– Treneris palieka tikrai gerą įspūdį, nes taktiškai būname gerai pasirengę ir žinome, ko tikėtis iš kitų komandų, bei paruošiame savo puolimo ir gynybos planą. Visi žaidėjai jaučia pagarbą šiam treneriui ir klauso nurodymų. Tai treneris, turintis savo braižą, bet praeitais metais jis turėjo kitokius žaidėjus, todėl dabar pasikeitė jo sistema. Aišku, gal ta sistema sezono metu irgi keisis, atsižvelgus į tai, kaip mums seksis. Trenerių nurodymai yra aiškūs, tik mums, žaidėjams, reikia didesnio vienas kito supratimo ir geresnio išpildymo.

Kurie iš naujų Pasvalio ekipos žaidėjų jus asmeniškai stebina šį sezoną?
– Pirmiausia smagu, kad rūbinėje susirinkę geri žmonės, su kuriais gali laisvai bendrauti, pajuokauti ir duoti patarimų. Labai džiaugiuosi už Dustiną Ware'ą, kuriam pavyko jau pasirodyti. Kuo daugiau komandoje turėsime pavojingesnių žaidėjų, tuo kitiems komandos draugams lengviau bus, nes atsidarys daugiau galimybių. Žinojau, kad jis gali sužaisti ir jis tai padarė rungtynėse su „Nevėžiu-Optibet“. Tikiuosi, kad jis ateityje dar geriau žais ir bus dar pavojingesnis. Labai gerai, kad vieną dieną gali iššauti vienas žaidėjas, o kitą dieną – kitas.


Su Evaldu Šauliu prieš tai žaidėte 2019 m. Šiauliuose. Ar per šiuos kelerius metus jis pasikeitė?
– Aišku, kad keičiasi. Mes su Evaldu esame pažįstami nuo pat NKL laikų ir studentų olimpiadą kartu laimėjome. Dabar jis vienas iš vyresnių žaidėjų, todėl normalu, kad tiek jis, tiek aš esame prikaupę patirties ir galima suprasti vienas kitą iš mirksnio ar iš pusės žodžio.

Matosi, kad jis LKL jau žaidžia ilgą laiką ir demonstruoja gerą krepšinį. Tačiau Evaldas per daug nepasikeitęs. Jis – pavojingas metikas. Smagu, kad mūsų keliai vėl susikirto. Aš jį ir kviečiau pasirašyti sutartį su Pasvalio komanda. Plius minus visi rūbinėje vieni kitus pažįsta, todėl tai nuteikia pozityviai ateičiai. Aišku, bus visokių momentų, bet turime tai išgyventi kaip vienas kumštis ir eiti į priekį.

Vienas iš tų prastesnių aspektų yra trys pralaimėjimais KMT turnyre. Liko trejos rungtynės, ar vis dar tikite savo šansais žengti į kitą etapą?
– Viskas mūsų rankose, nes visas trejas likusias rungtynes žaisime namuose. Man pačiam su kitomis komandomis būdavo sunku žaisti Pasvalyje. Visus pralaimėjimus patyrėme nedideliu skirtumu, todėl tikime, kad galime įveikti šias tris komandas. Dabar žiūrime, kaip galime pagerinti savo žaidimą ir išvengti tų duobių ir duobelių, dėl kurių vėliau labai skaudžiai reikia mokėti.

Žiūrint į LKL lentelę, ar dabartinis turnyrinės lentelės rezultatas tenkina komandą?
– Skaudžiai pralaimėjome Jonavos ir Utenos klubams. Atrodo, kad nuo pat pradžių kontroliavome rungtynes, bet atsirado tuos duobės. Visada norėtųsi geriau, bet nematau didelės tragedijos. Sezonas tik prasidėjo, tad dar sunku pasakyti, kaip viskas atrodys kitame rate. Dabar turime tris pergales ir žiūrime į artėjančias rungtynes kaip į svarbiausias. Kovojame dėl atkrintamųjų, todėl žinome, kas mūsų lentelės kaimynai.

Artimiausios LKL rungtynės bus su Kauno „Žalgiriu“. Kaip manote, ar įmanoma nustebinti žalgiriečius?
– „Žalgiris“ turi žaisti žemiau savo galimybių, o mes turime sužaisti bent pagal savo galimybes. Matysime, gal jie bus nenusiteikę. Kiekviena LKL komanda susitikdama su „Žalgiriu“ žiūri, ar jie atvyksta po Eurolygos savaitės, ir tikisi užsikabinti, kad galėtų laimėti. Tai – Eurolygos komanda, kuri demonstruoja gerą žaidimą. Turime išeiti į aikštę ir nepaisyti autoritetų, nes neturime, ko prarasti. Svarbiausia mums su kiekvienomis rungtynėmis žengti į priekį ir tobulėti. Tas pats galioja ir mače su „Žalgiriu“.

Kokie jūsų asmeniniai tikslai šiam sezonui?
– Mane labiausiai džiugina pergalės. Žinau, kad gausiu žaisti daug laiko, bet nematau problemos, jeigu kiti sužais geriau ir daugiau minučių, o mes laimėsime. Nenoriu žaisti gerai, bet pralaimėti. Mano tokie prioritetai. Kai bus pergalės, tai bus visiems gerai. Kitu atveju, niekas nekreips į mus dėmesio. Norisi, kad kiekvienas žaidėjas duotų maksimalią naudą komandai. Žinome, kad bus ir geresnių, ir blogesnių rungtynių, po pralaimėjimų nemiegotų naktų, bet tai mūsų gyvenimas.

BCPienozvaigzdes.lt

Video rekomendacijos: