„Ryto Balsas“ prieš rungtynes su „San Pablo“: „Laukia iš ties rimtas, bet tuo pačiu ir įveikiamas varžovas“

„Ryto Balsas“ prieš rungtynes su „San Pablo“: „Laukia iš ties rimtas, bet tuo pačiu ir įveikiamas varžovas“

FIBA nuotr.

Jau šiandien Vilniaus „Rytas“ žais antrąsias FIBA Čempionų lygos rungtynes. Giedriaus Žibėno auklėtiniai namuose susikaus su Burgoso „San Pablo“ ekipą iš Ispanijos.



Būsimas varžovas – dukart paeiliui FIBA Čempionų lygos nugalėtojas. Mačas tarp „Ryto“ ir Burgoso klubo – antradienį 19.30 val. Vilniuje.

Primename, kad pirmosiose FIBA Čempionų lygos rungtynėse sostinės ekipa svečiuose 72:76 (18:16, 20:21, 21:21, 13:18) nusileido Oldenburgo „Ewe Baskets“ krepšininkams.

Prieš šį mačą savo mintimis asidalijo „Ryto Balsas“. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):


„Vilniaus „Rytas“ po labai ilgos pertraukos grįžta žaisti į didžiausią sostinės areną, kurioje laukia rimčiausias (kol kas) šio sezono varžovas – du kartus iš eilės FIBA Čempionų lygoje triumfavęs Burgoso klubas iš Ispanijos. Šiaurės Ispanijos komanda aukščiausioje šalies lygoje varžosi tik nuo 2015 metų, bet mėlynai-balti netruko tapti žinomu ir gerbiamu krepšinio vardu ne tik savo šalyje, bet ir išsikovoti tvirtas pozicijas Europos krepšinio žemėlapyje.

Palyginus su praėjusiais metais, kai klubas gan užtikrintai triumfavo Čempionų lygoje, o vietinėse pirmenybėse liko šeštoje vietoje, į priekį praleisdamas tik Eurolygos klubus ir Tenerifės ekipą (jai „San Pablo“ ir pralaimėjo ketvirtfinalį), komandoje įvyko, palyginus ne daug, bet išties reikšmingų permainų.

Pirmiausiai, reikia paminėti į Valensijos klubą persikėlusį, vienu talentingiausių Ispanijos treneriu laikomą Joaną Penarroya, kurio nuopelnai laimint du europinius turnyrus iš eilės yra nenuginčijami. Kartu su treneriu į Valensija patraukė ir svarbiausiu komandos priekinės linijos žaidėju buvęs kubietis Jasielis Rivero. Klubą tai pat paliko nesenstantis Omaras Cookas, svarbus gynėjas Thaddusas McFaddenas, sunkusis kraštas Kennethas Hortonas. Nepaisant gan svarbių praradimų, komandai pavyko išlaikyti savo branduolį ir tai, kad nemaža dalis komandos kartu žaidžia jau ne vienerius metus, be abejonės yra viena didžiausių jos stiprybių.

Komandos vairą vasarą perėmė legendinis Kroatijos krepšininkas, NBA čempionas, triskart Eurolygos laimėtojas Žanas Tabakas. Šio 51-erių stratego laimėjimai dirbant treneriu nė iš tolo neprilygsta tam, ką pavyko iškovoti pačiam būnant aikštelėje, bet perspektyviu specialistu laikomas kroatas, po pernykščio, gan sėkmingo sezono VTB lygoje su ne pačia pajėgiausia Lenkijos „Zeliona Gura“ komanda, vėl sulaukė šanso aukštesniame lygyje. Pirmieji jo bandymai, stovint prie Vitorijos „Baskonia“ ar Tel Avivo „Maccabi“ vairo nesusiklostė sėkmingai.  

Kalbant apie Burgoso ekipos lyderius, pirmiausia reikia paminėti jau nuo 2018 m. klube žaidžiantį jos kapitoną ir rezultatyviausią žaidėją Viktorą Benite. Šis 31 metų 194 cm. ūgio brazilas, po puikaus praėjusio sezono, kai Čempionų lygos turnyre rinko po daugiau nei 15 tšk. tikėjosi praverti Eurolygos duris, tačiau nesulaukęs itin patrauklių pasiūlymų, nusprendė likti klube, kuriame, galima sakyti, visas puolimas sukasi aplink jį. Atakuojantis gynėjas, ko yra vertas, parodė jau pirmose šio sezono FIBA Čempionų lygos rungtynėse, kuriose buvo iškovota nelengva pergalė prieš Stambulo „Besiktas“. Jose Benite ne tik pelnė 27 tšk., pataikydamas 5 tritaškius iš 8, bet ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Šiam žaidėjui skirta daug komandos derinių, siekiant išvesti jį metimui, tad nuo to, kaip „Ryto“ gynėjams seksis jo priežiūra, priklausys labai daug. Reikia tikėtis, kad bus pasimokyta iš klaidų, kurios buvo daromos Vokietijoje prieš Oldenburgo lyderį Maxą Heideggerį.

Komandos atakoms vadovauja ne mažiau patyręs įžaidėjas nei išvykęs O. Cookas – 35 m. Alexas Renfroe. Vidutiniškai po 8 rezultatyvius perdavimus šiame sezone atliekantis amerikietis gal ir nėra pats pavojingiausias atakų užbaigėjas, bet jo aikštės matymo ir žaidimo organizavimo sugebėjimai su amžiumi niekur nedingo.

Gynėjų linijoje paminėjimo vertas buvęs Ispanijos rinktinės ir „Barcelona“ žaidėjas, 32 m. Xavi Rabaseda, galintis rungtyniauti tiek trečioje, tiek ir antroje pozicijoje, bei po 10 taškų šiame sezone renkantis amerikietis Tyrus McGee, kuris kol kas nesuderina savo taikiklio, tačiau yra tas žaidėjas, nuo kurio atsitraukti perimetre bus neleistina.


Ne ką lengvesnis gyvenimas laukia ir traumų išretintos vilniečių priekinės linijos. „Rytas“ šiuo metu neturi nė vieno nominalaus sunkiojo krašto puolėjo ir šią pozicija pakaitomis bandys dengti tiek Arnas, tiek Gytis. Ankstyvesnis Maurice‘o Nduoro atvykimas būtų buvęs labai svarbus, nes šioje pozicijoje Burgosas turi 203 cm. ūgio ir 104 kg. svorio, savo žaidimą jėga ir atletiškumu grindžiantį, Suleimaną Braimoh. Tai, kad laukia iš ties sunkus vakaras, parodo šio puolėjo skaičiai, kurie praėjusiame sezone Jeruzalės „Hapoel“ klube siekė 14,7 tšk ir 6,7 a.k. per rungtynes.

Vidurio puolėjo poziciją dalinasi du augaloti vyrukai – serbas Dejanas Kravičius ir amerikietis Stevas Zackas. Šie 211 cm ūgio bokštai gal ir nėra patys mobiliausi žaidėjai, bet mače su „Besiktas“ abu nusiėmė po 6 kamuolius, o Kravičius pridėjo dar ir du blokus. Varžovų atsitvėrimas ir kova dėl kamuolio bus iš ties svarbus faktorius, nes leidžiant kartoti metimus, sėkmės tikėtis bus sunku.

Burgoso ekipa pasižymi gan tolygia sudėtimi ir dažniausiai, net ir nuo suolo pakylantys žaidėjai, kurie liko nepaminėti šioje apžvalgoje, žaidimo kreivės nenumuša. Komanda, kaip būdinga tikriausiai visiems Ispanijos klubams, bando žaisti greitai ir atakas užbaiginėti jau pirmoje fazėje.


Ieškant pozityvo galima paminėti, kad komandinis „San Pablo“ žaidimas pasikeitus strategui dar ne visada veikia sklandžiai ir Ispanijos lygoje per šešis turus, Burgoso klubas laimėjo tik tris kartus, o ir rungtynės namuose su gan padrikos komandos vaizdą paliekančia „Besiktas“ buvo sunkios, ir tik didelių Viktoro Beniteso pastangų dėka buvo iškovota pergalė.

Laukia iš ties rimtas, bet tuo pačiu ir įveikiamas varžovas. Visų vilniečių palaikymas klubui bus be galo svarbus, tad visi į areną! PIRMYN VILNIEČIAI!“, - rašė „Ryto Balsas“.







Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: