Žvilgsnis į „Lietkabelio“ varžovą: Lietuvoje pažįstami veidai Lenkijos istoriniame klube

Žvilgsnis į „Lietkabelio“ varžovą: Lietuvoje pažįstami veidai Lenkijos istoriniame klube

Jau sausio 30 d. Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ stos į kovą dar vieneriose 2023-24 m. sezono Europos Taurės (EuroCup BKT) namų rungtynėse.



Dešimties komandų B grupėje panevėžiečiai paskutines rungtynes žaidė sausio 24 d. Turkijoje, kur Ankaros mieste 73:88 nusileido „Turk Telekom“ ekipai, o prieš tai paskutiniajame mače Lietuvoje, Karaliaus Mindaugo Taurės (Citadele-KMT) ketvirtfinalio atsakomojoje dvikovoje 79:76 įveikė Klaipėdos „Neptūną“ ir pateko į turnyro finalo ketvertą.

Kitas panevėžiečių varžovas – į Aukštaitiją atvykstantis Vroclavo „Slask“ klubas. Lenkijos klubas Europos Taurėje šiuo metu turi dvi pergales ir keturiolika nesėkmių bei rikiuojasi paskutinėje grupės vietoje, Panevėžio ekipa tuo tarpu užima devintą poziciją (5/111).

Pirmasis tarpusavio mačas Vroclave baigėsi Lietuvos ekipos pergale 75:71.


Apie Vroclavo klubą, lietuviams pažįstamus žaidėjus ir trenerius skaitykite „kklietkabelis.lt“ straipsnių ciklo „Žvilgsnis į varžovą“ tekste.

Istorinio regiono klubas

Aštuoniolika kartų Lenkijos krepšinio lygos čempionu tapęs Vroclavo „Slask“ yra vienas labiausiai atpažįstamu mūsų kaimyninės šalies sporto prekinių ženklų, po savo vardu talpinantis ne tik krepšinio, bet ir futbolo, rankinio, kovos menų, atletikos, kitų sporto šakų klubus.

Pavadinimas „Slask“ kilo nuo istorinio Silezijos (lenk. Śląsk) regiono vardo. Silezijoje nuo VI a. gyveno slavai, spėjama, kad dalis jų vėliau keliavo į pietus ir tapo kroatų protėviais. XIV a. Silezija prijungta prie Čekijos karalystės, vėliau tapo Vokietijos dalimi, po Pirmojo pasaulinio karo buvo padalinta Vokietijos, Lenkijos ir Čekoslovakijos, o po Antrojo didžiąją dalimi atiteko Lenkijai.

Didžiausias Silezijos miestas Vroclavas iki 1945 m. lietuvių kalboje buvo vadintas Breslau (vok. Breslau). Daugiau nei 600 tūkstančių gyventojų turinčio miesto krepšinio klubas XX a. pabaigoje žaidė Eurolygos atrankose, o 2001-2004 m. tris sezonus varžėsi kartu su stipriausiomis Europos komandomis.

2007-08 m. sezone „Slask“ klubas žaidė Europos Taurėje, tačiau po to dukart buvo iškritęs į antrąją Lenkijos lygą, į kurią paskutinį kartą sugrįžo 2017 m. Į Europos Taurę legendinė Lenkijos ekipa vėl pateko 2021 m. ir čia rungtyniauja trečią sezoną paeiliui.

Lietuvai pažįstami veidai


Šį sezoną traumų gausiai kamuojamam Vroclavo klubui pavyko surinkti įdomią sudėtį, kurios viena detalių tapo 2018-19 m. sezone Panevėžyje rungtyniavęs puolėjas Saulius Kulvietis, prieš pirmąją tarpusavio dvikovą kvietęs lietuvius aplankyti žinomas Vroclavo vietas.

Ekipoje lietuviškų akcentų galima rasti ir daugiau. Komandai jau antrą sezoną atstovauja buvęs Vilniaus „Ryto“ vidurio puolėjas Artsiomas Parakhouskis, Vroclavo klubo marškinėlius šį sezoną vilkėjo kitas buvęs sostinės komandos žaidėjas Kendale’as McCullumas, palikęs Lenkijos ekipą praėjusią savaitę, o jau anksčiau su klubu atsisveikino praėjusį sezoną Utenoje žaidęs Jawunas Evansas.

„Slask“ gretose taip pat galima išskirti dar prieš pora metų kartu su Ignu Brazdeikiu Orlando „Magic“ gretose rungtyniavusį Hassani Gravettą ar praėjusį sezoną Slabožanskės „Prometey“ trumpai Manto Šerniaus treniruotą Mareką Klasseną.


Grįžtantys treneriai

2007 m. istorinį Lenkijos klubą trumpai treniravo Rimas Kurtinaitis, bet lietuviams turėtų būti pažįstamas ir kitas buvęs strategas, vienas ilgiausiai Vroclave dirbusių trenerių – Andrejus Urlepas. Ketverius metus prie Alytaus „Dzūkijos“ vairo stovėjęs slovėnas „Slask“ ekipą treniravo 1997-1999, 2000-2002, 2006-2008 ir 2021-23 metais, per kuriuos penkis kartus laimėjo Lenkijos pirmenybes.

Vroclavo klubas pasižymi tuo, jog dažnai į trenerio poziciją pasikviečia anksčiau klube dirbusius specialistus. Prieš šį sezoną prie klubo vairo grįžo serbas Oliveris Vidinas, ekipai vadovavęs 2019-2021 m., tačiau lapkričio mėnesį buvo atleistas ir vietą užleido 1997-2003 m. klubą treniravusiam Jacekui Winnickiui.

KKLietkabelis.lt

Video rekomendacijos: