D.Nowitzki. Kaip buvo sukurtas tobulas žaidėjas

Visas krepšinio pasaulis žavisi Vokietijos krepšinio talentu. Jo neįtikėtini metimai, tobuli judesiai krepšinio aikštėje ir nepalaužiamas kovingumas pakerėjo NBA ir jau seniai keri Europą. NBA čempionas ir naudingiausias finalo serijos žaidėjas sekmadienio vakarą stos prieš Lietuvos rinktinę lemiamiose Europos krepšinio čempionato E grupės rungtynėse.

1994-aisiais, tuomet dar šešiolikmečiui Dirkui Nowitzki, buvo pasakyta, kad jis gali tapti geriausiu pasaulio žaidėju. Pažadas išsipildė.

Štai istorija apie žaidėją iš Viurcburgo ir pirmojo jo trenerio Holgerio Geschwinderio planą, kaip jį paversti krepšinio genijumi.

Dirkas Nowitzki. Jis nori užbaigti šiuos neįtikėtinus 2011 metus, per kuriuos jis išsikovojo NBA žiedą bei naudingiausio finalo serijos žaidėjo titulą, kuris karūnuoja jį geriausiu pasaulio žaidėju.

Kai Dirkui buvo 16, jam buvo pasakyta, kad jei nori, gali tapti geriausiuoju. Pažadas išsipildė. “Jei nori tiesiog žaisti krepšinį, aš tave treniruosiu. Jei nori patekti į NBA, aš galiu tau padėti. Jei nori tapti geriausiu planetos žaidėju, jau nuo dabar turime į tai pradėti žiūrėti rimtai.”

Taip šešiolikamečiui Dirkui Nowitzki ir jo tėvams kalbėjo Holgeris Geschwinderis, Vokietijos rinktinės treneris. Jaunuolis nedvejojo ir jau kitą dieną ėmėsi darbo.

Nuo tada Dirko istorijoje nebebuvo atsitiktinumų. Tik gerai suplanuotas H.Geschwinderio priežastingumas, kurį sutrikdė nuostabus Dirko žaidimas “Nike Hoop Summit” 1998 metais. Šis turnyras pagreitino jo ankstyvą šuolį į NBA.

Taip prasidėjo legenda, kurią visi žino: 10 kartų „NBA Visų žvaigždžių dalyvis“, NBA tritaškių konkurso nugalėtojas, pirmasis krepšinio istorijoje europietis, išrinktas NBA lygos naudingiausiu žaidėju, bronzos medalis pasaulio čempionate Indianapolyje 2002 metais, kur taip pat buvo išrinktas MVP, sidabras 2005 metų Europos čempionate, kur dar sykį tapo MVP, ir, žinoma, išsvajotasis NBA žiedas.

2006 metais H. Geschwinderis įspėjo, kad geriausia Dirko versija bus matyti po 2008 metų. Praėjus trejiems metams, Dirkas nesustabdomai augo savo trenerio plano dėka. Pats H.Geschwinderis skaičiuoja žingsnius kuriant D.Nowitzkį.

11 H.Geshwinderio plano žingsnių formuojant Dirką:

1. Priartėjimas. “Pirmą kartą, kai pamačiau Dirką, jam buvo 16 su puse. Jis žaidė paruošiamosiose jaunių rungtynėse. Dirkas atkreipė mano dėmesį: aukštas, lieknas, susikūprinęs. Tačiau pagrindinius dalykus jis darė gerai.

Pasakiau jam: “Nori, kad tave treniruočiau?” Įsivaizduoju, kad grįžęs namo jis papasakojo savo mamai, jog “pusiau išprotėjęs dėdė jam pasakė, kad nori mane treniruoti”. Praėjus trejiems metams aš dirbau Viurcburge, o D.Nowitzki su savo motina bei seserim sėdėjo tribūnoje. Jo motina pažinojo mane nuo tų laikų, kai dirbau su Vokietijos rinktine. Mes pasikalbėjome, ji manęs paklausė, ar pasiūlymas vis dar galioja ir kada galėtume pradėti. Aš jai atsakiau, kad kitą dieną. Taip viskas ir prasidėjo”.

2. Mokymasis. “Praėjus savaitei, Dirko tėvai pakvietė mane kavos ir mes pasikalbėjome. Aš kalbėjau tiesiai: “Jei Dirkas nori būti paprastas žaidėjas, mes treniruokimės ir tiek. Jei nori tapti geriausiu planetos žaidėju, reikia pradėti rimtai”. Kitą dieną Dirkas ir jo mama jau atėjo pas mane ir prasidėjo treniruotės.

3. Ateities planai. “Dirkui buvo 16 ir aš sukūriau planą, kaip jam įgyvendinti savo svajonę: patekti į NBA per penkerius metus. Bet planai keitėsi. Aš norėjau, kad jis po trejų ar ketverių metų vienerius ar dvejus metus žaistų universitete. 1998-aisiais, Dirkui vis dar žaidžiant antrajame Vokietijos divizione su Viurcburgo komanda, nuvykome į “Nike Hoop Summit” San Antonijuje, kur jis visus abstulbino savo žaidimu. Jis ten žaidė tiesiog puikiai ((33 taškai, 6 taiklūs metimai iš 12, 14 atkovotų kamuolių). Daug komandų tuomet juo susidomėjo. Ten ir prasidėjo jo NBA karjera.

4. Metimas. “Aš buvau geras metikas ir norėjau Dirko išmokyti mėtymo metodą. Krepšinio žaidimui reikia pritaikyti fizikos ir matematikos dėsnius. Jei mesi kamuolį 60 laipsnių kampu, turėsi daugiau galimybių pataikyti. Taip metant išlinksta trajektorija ir lankas kamuoliui padidėja. Mesti neišlenkiant yra savižudybė. Sakoma, kad Dirko metimas yra kaip vaivorykštė. Per tris savaites aš galiu metimą pagerinti 30 procentų.

5. Mechanika. “Jei alkūnė yra nukreipta į krepšį, sumažėja nepataikymo galimybės. Vėliau mechanika ir rankos ištiesimas yra svarbiausi. Reikia pradėti metant švelniai ir pamažu greitinti judesį. Jei meti labai greitai ir perlenki jėgą, vėliau nebeįmanoma pasitaisyti. Reikia visuomet laikyti alkūnę vietoje ir metant visiškai ištiesti ranką.

6. Darbas. “Dirkas daro mažiausiai 15 rankos atsispaudimų ant pirštų. Šis pratimas padeda duoti paskutinį impulsą kamuoliui, jei metimas yra per trumpas. Labai svarbu niekadA neprarasti žemės traukos centro, kuris yra pilve. Todėl jis daug stovi ant galvos ir treniruoja rankas. Dirkas ant galvos gali pereiti visą krepšinio aikštę”.

7. Muzikalumas. Muzikantas gali atlikti solo, tačiau jis yra orkestro dalis. Kad orkestras gerai grotų, visi nariai turi būti susistygavę. Dirkas yra orkestras, jis turi veikti tobulai: ryžtas, proto veiklumas, veiksmas, metimas... Vėliau jis tampa muzikantu orkestre, savo komandoje.

8. Lavinimas. Kuo daugiau lavinsi ir stimuliuosi smegenis, tuo geriau jos reaguos kritinėse situacijose. Reikia lavintis. Kuo labiau esi išsilavinęs, tuo geriau žaisi aikštėje.\

9. Atsakomybė. “Gyvenime yra dvi žmonių rūšys. Tie, kurie dirba darbus ir tie, kurie bando jų išvengti. Pastarieji niekad netriumfuos gyvenime. Kai pradėjome dirbti su Dirku, aš jam pasakiau tiesiai šviesiai: “Jei nori dirbti, pirmiausia turi atlikti savo prievoles: mokykla, namų darbai, egzaminai. Reikia negalvoti, kaip vengti problemų, bet kaip prisiimti atsakomybes“.

10. Motyvacija. “Jis kelis sykius tapo geriausiu „All Stars“ žaidėju, tritaškio metimų konkurso nugalėtoju, gavo pasaulio čempionato bronzą ir Europos sidabrą. Daugelis būtų patenkinti, tačiau Dirkas ir toliau nori augti. Man nereikia jo motyvuoti.

11. Filosofija. “Tu žinai, koks tavo tikslas, bet priešas turi savo strategiją: gynybą, zonas, pražangas, trukdymus, kad neįmestum. Tuomet reikia pakeisti taktiką, kaip šachmatuose. Mes su Dirku dažnai žaidžiame šachmatais, aš jam patariu įvairias knygas.

 

lrytas.lt

 

Video rekomendacijos: