Didžiausi pasaulio čempionato praradimai: 12 žvaigždžių, kurių Ispanijoje neišvysime



Mažiau nei už savaitės Ispanijoje startuos 17-asis pasaulio krepšinio čempionatas. Kaip ir kiekvieną kartą, oranžinio kamuolio mėgėjai skaičiuoja viščiukus, kurie pabėgo nesulaukę rudens. Šį kartą kalbėsime apie žaidėjus, dėl vienos ar kitos priežasties savo komandos draugų pasirodymą stebėsiančius prie televizoriaus ekranų. Sudarysime simbolinį dvyliktuką, į kurį pateks po vieną skirtingų valstybių krepšininką.



Prieš pradedant liūdnąjį sąrašą, verta paminėti ir rinktines, kurias esame įpratę matyti planetos pirmenybėse, tačiau ne šį kartą. Dėl apdovanojimų nesikaus Kinijos, Rusijos, Vokietijos, Italijos ir Kanados nacionalinės komandos. Šalia jų galėjo atsidurti ir brazilai, turkai ir graikai, tačiau FIBA nusprendė, kad dėl šių valstybių istorijos ir pajėgių žaidėjų jie yra verti dalyvių pozicijos. Pastaruoju metu vis drąsiau galvas iš lizdo kaišiojantys suomiai taip pat sulaukė malonės.

KEVINAS DURANTAS (JAV)



Ne kartą yra tekę girdėti tokių frazių kaip „jei būčiau krepšininkas, nenorėčiau žaisti prieš K. Durantą“, „ilgos rankos, nenormalus šuolis, puikus metimas“, „kiek meta, tiek pataiko...“ Visi šie pastebėjimai iš krepšinio mėgėjų yra teisingi. Oklahomos „Thunder“ puolėjas yra ne tik vienas iš geriausių NBA žaidėjų, tačiau ir tikras JAV rinktinės lyderis. Nenuostabu, kad prieš kelias savaites paskelbta naujiena, kad šis ilgšis nusprendė atsisakyti „komandiruotės“ į Ispaniją, nuliūdino amerikiečius, o jų varžovus privertė iš laimės spragtelėti pirštais.

K. Durantas tikino, kad tokį sprendimą priėmė dėl to, kad yra pavargęs: „Šis pasirinkimas buvo labai sunkus, bet esu išsekęs tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Treniruočių stovykloje supratau, kad negaliu visiškai atsiduoti darbui. Tikrai nesakau, kad rinktinės marškinėlius kabinu į spintą, nes jaučiu, kad esu skolingas savo komandos draugams. Atstovauti savo šaliai yra tikra garbė.“

25-erių lengvasis kraštas į rinktinės treniruočių stovyklą pirmą kartą buvo pakviestas 2007 metais, tačiau Mike‘as Krzyzewski tada krepšininko į galutinį dvyliktuką nepriėmė. Šlovės valanda išmušė 2010-ųjų pasaulio čempionate Turkijoje. K. Durantas atvedė komandą į triumfą ir vidutiniškai rinko po 23 taškus. Naudingiausiu pirmenybių žaidėju išrinktas amerikietis įsiminė ir lietuviams. Žaisdamas su mūsiškiais jis pelnė 38 taškus. Tai rezultatyviausias pasirodymas per vienerias rungtynes tame čempionate. Nepamainomas jis buvo ir Londono olimpiadoje, kur JAV rinktinė iškovojo auksą.



HIDAYETAS TURKOGLU (TURKIJA)

Turkijos rinktinės simbolis? Ko gero, taip. Nuo pat 1998 metų raudonai baltus nacionalinės komandos marškinėlius vilkėjęs H. Turkoglu šių metų kovo pabaigoje paskelbė, kad tęs karjerą tik klubiniame krepšinyje. „Pasitraukiu ir užleidžiu vietą jaunimui. Visada didžiuosiuosi, jog galėjau ginti savo šalies garbę“, – lakoniškai kalbėjo aukštaūgis.

2000-aisiais NBA duris pravėręs krepšininkas tapo pirmuoju turku, kuriam pavyko patekti į stipriausią planetos lygą, o kitais metais namuose vykusiame Europos čempionate jis saviškius už ausų ištempė ant antrosios nugalėtojų pjedestalo pakylos. Nemažiau svarbų vaidmenį jis suvaidino ir prieš ketverius metus taip pat Turkijoje vykusiose planetos pirmenybėse. Šeimininkai tik finale nusileido amerikiečiams ir pasipuošė sidabru.




LINAS KLEIZA (LIETUVA)

Prieš artėjantį pasaulio čempionatą šį puolėją mums primena tik reklama apie dešreles. Kalbant rimtai, ilgametis lietuvių lyderis šią vasarą pasižymėjo trimis faktais, nesusijusiais su rinktine, – vestuvėmis, fondo veikla ir persikėlimu į Italiją, ir vienu susijusiu, tačiau itin liūdnu, – Lino Ispanijoje neišvysime. Lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose rungtyniauti galintis krepšininkas tikino, kad nori išsigydyti traumas. Sporto kuluaruose kalbama, kad tikroji priežastis – nacionalinės komandos strategas Jonas Kazlauskas. Galimai puolėjui nepatiko griežti vyriausiojo trenerio metodai.


Prisimenant L. Kleizos karjerą rinktinėje, atspirties tašku įvardijame 2006 metus, o jau kitąmet kartu su komandos draugais jis pasipuošė bronzos medaliu Ispanijoje vykusiame Europos čempionate. NBA ir stipriausiuose Eurolygos klubuose rungtyniavęs krepšininkas ryškų pėdsaką paliko 2010-aisiais. Planetos pirmenybėse Linas rinkdavo po 19 taškų ir padėjo saviškiams iškovoti bronzą. FIBA jį išrinko ir į simbolinį penketą. Tokia pozicija jam atiteko ir pernai, kai Slovėnijoje mūsų šalies atstovai Senojo žemyno čempionate pasidabino sidabru.



NEMANJA NEDOVIČIUS (SERBIJA)


Jaunas, greitas ir šoklus. Tai mažiausia, ką galima pasakyti apie Vilniaus „Lietuvos ryte“ prieš daugiau nei metus rungtyniavusį N. Nedovičių. Nuo 15 metų Belgrado „Crvena Zvezda“ garbę gynęs gynėjas atvykęs į Lietuvą netrukus tapo vienu pagrindinių sostinės klubo žaidėjų ir puikiai rungtyniavo tiek LKL, tiek ir Eurolygoje. Pro pirštus į šį krepšininką neketino žiūrėti ir NBA skautai. Praėjusiame sezone jis debiutavo „Golden State Warriors“ gretose. Tiesa, beveik visą laiką jam teko praleisti NBA Plėtojimosi lygoje.

Serbijos krepšinio mokyklos talentas praėjusiais metais vykusiame Europos čempionate stengėsi įrodyti, kad jau yra pasiruošęs tapti vienu komandos lyderių, tačiau šį kartą savo pozicijų įtvirtinti nepavyks. Prieš keletą savaičių draugiškose rungtynėse su Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkais jis patyrė kojos traumą.



EMANUELIS GINOBILI (ARGENTINA)

Daugkartinis NBA čempionas su San Antonijaus „Spurs“ ekipa yra tiesiog nepamainomas Argentinos rinktinėje. Universalus gynėjas daugiau nei 15 metų gynė savo šalies garbę tarptautiniuose turnyruose ir padėjo jai maudytis šlovės spinduliuose. Šio krepšininko apdovanojimų spintoje galime rasti 2004-ųjų olimpiados auksą bei 2008-ųjų žaidynių bronzą ir 2002 metų planetos pirmenybių sidabrą.

Manu praleis jau antrąjį pasaulio čempionatą iš eilės. Praėjusį kartą Turkijoje, kur jo komanda prieš lietuvius nusileido ketvirtfinalyje, jis nedalyvavo dėl šeimyninių priežasčių, mat tada laukėsi jo žmona. Šįkart argentiniečiui sutrukdė traumą. Stresinį kojos lūžį patyręs žaidėjas tikėjosi, kad jam pavyks išvykti į Ispaniją. Tačiau tam sukliudė San Antonijaus klubas. Nors 36-erių veteranas tikino, kad skausmo nejaučia.




NIKOLA MIROTIČIUS (ISPANIJA)

Nuo paauglystės Ispanijoje gyvenęs, tačiau ir Juodkalnijos pasą turintis Nikola Mirotičius yra amžinas klaustukas. Kodėl? Todėl, kad šis sunkusis krašto puolėjas taip ir nėra apsivilkęs Ispanijos nacionalinės komandos marškinėlių. Su 20-mečiais jis puikiai pasirodė Europos ir pasaulio čempionatuose, tačiau, atėjus laikui „suaugti“, jis pasinėrė į apmąstymus.


Praėjusiais metais Serge‘ui Ibakai paskelbus, kad Senojo žemyno pirmenybėse Slovėnijoje jis nepasirodys, visi žvilgsniai nukrypo į Nikolą, tačiau šis neapsisprendė, kurios rinktinės marškinėlius apsivilkti, ir liko už borto. Šį kartą aukštaūgis jau dievagojosi, kad norėtų padėti ispanams, tačiau strategas pasirinko S. Ibaką, todėl N. Mirotičius dar kartą buvo nublokštas. Vienas geriausių praėjusio sezono Eurolygos puolėjų prieš kelis mėnesius paliko Madrido „Real“ ir laimės ieškoti išvyko į JAV. Jis gins Čikagos „Bulls“ garbę.



ERAZEMAS LORBEKAS (SLOVĖNIJA)


Slovėnai sulaukė smūgio prieš pat čempionatą. Ketvirtadienį paaiškėjo, kad Ispanijoje saviškiams padėti negalės vienas pagrindinių aukštaūgių Erazemas Lorbekas. Šalies krepšinio federacija patvirtino, kad 210 cm aukštaūgį kankina kelio skausmai. Jie sunkiajam kraštui ramybės neduoda dar nuo praėjusio sezono. Pranešama, kad situacija yra pakankamai sudėtinga, todėl medikų įsikišimo nebus išvengta.

Kertiniu savo valstybės nacionalinės komandos žaidėju jis buvo 2005, 2007, 2009 ir 2011 Europos čempionatuose. Beje, Lietuvoje prieš trejus metus vykusiose pirmenybėse jis galėjo ir nepasirodyti. Likus 15 minučių iki treniruočių stovyklos pradžios, krepšininkas pareiškė, kad nenori dalyvauti, tačiau vėliau persigalvojo. Planetos pirmenybėse Turkijoje jis nežaidė, nes buvo nusprendęs pailsėti.



PATRICKAS MILLSAS (AUSTRALIJA)

NBA čempionas Patrickas Millsas nuliūdino australus ir savo lyderio žaidžiančio planetos pirmenybėse jie nepamatys. San Antonijaus „Spurs“ palikęs ir laisvuoju agentu tapęs įžaidėjas dėl peties traumos be krepšinio turės praleisti net septynis mėnesius. Kankinamas skausmo jis rungtyniavo praktiškai visą sezoną, to pasekmė – sudėtinga operacija.

Bumerangų gretose (taip yra vadinama Australijos rinktinė) šis krepšininkas debiutavo 2007 metais, o į save viso pasaulio dėmesį atkreipė draugiškose rungtynėse prieš Pekino olimpiadą. Australai buvo visai arti to, kad palaužtų JAV rinktinę. Tuo metu žaisti negalėjo Andrew Bogutas, taigi P. Millsas tapo pagrindine žvaigžde. Pačiose žaidynėse jis vidutiniškai rinko po 14 taškų. Londono olimpiadoje jis buvo rezultatyviausias viso turnyro žaidėjas ir sugebėjo aplenkti patį K. Durantą. Mažylis išsiskyrė ir 2010 metų planetos pirmenybėse. Atlikdamas po 4,2 rezultatyvaus perdavimo, jis bendroje įskaitoje užėmė devintąją vietą.




VASSILLIS SPANOULIS (GRAIKIJA)

Graikijos rinktinė į pasaulio čempionatą keliauja labai nukraujavusi ir tik sulaukusi FIBA malonės. Iš daugybės svarbių krepšininkų, kurie negalės džiuginti savo gerbėjų, labiausiai išskirti vertėtų Pirėjo „Olympiacos“ pergalių kalvį V. Spanoulį. Gynėjas įvardijo paprastą motyvą – poilsis. Jo pavyzdžiu pasekė ir bendraklubis Stratosas Perperoglou.


Apie ypatingu krepšinio intelektu pasižymintį krepšininką galima kalbėti ir kalbėti, tačiau šiuo atveju daugiausiai galima pasakyti ne žodžiais, o jo pasiekimais. Daugkartinis Eurolygos čempionas Graikijos rinktinę atvedė į triumfą 2005 metų Europos čempionate, o 2009-aisiais buvo pasiekta bronza. 2006 metais planetos pirmenybėse jis padėjo saviškiams pasipuošti sidabru.



TONY PARKERIS (PRANCŪZIJA)


Jei anksčiau kalbėjome apie krepšininkus, kurie žaidžia NBA, bet žvaigždėmis yra tik nacionalinėje komandoje, tai šiuo atveju šnekame apie lyderį visur. Mažylis iš Prancūzijos sugebėjo įsitvirtinti už Atlanto ir tapo vienu iš kertinių „Spurs“ žaidėjų. Su šiuo klubu jis iškovojo ne vieną čempionų žiedą.

2013 metų Europos čempionas ir naudingiausias žaidėjas jau senokai informavo savo šalies federaciją, kad šiemet nusprendė pasiilsėti. Rinktinės sirgaliai tikrai negali teisti 31-erių veterano, nes savo vasaras dėl šalies garbės jis aukojo nuo pat 2001-ųjų ir iš viso sužaidė septyniuose Senojo žemyno čempionatuose. Deja, bet dėl įvairių negalavimų jis taip ir nesudalyvavo nė vieneriose planetos pirmenybėse.



MARKO POPOVIČIUS (KROATIJA)

Be L. Kleizos ir N. Nedovičiaus, šis krepšininkas yra arčiausiai lietuvių širdžių. Nepamainomas snaiperis keturis sezonus gynė Kauno „Žalgirio“ garbę. 2011 metais po Europos čempionato Lietuvoje pasirodė informacija, kad M. Popovičius baigia karjerą Kroatijos rinktinėje, tačiau netrukus pats krepšininkas tai paneigė. Jis tikino, jog tiesiog nori daugiau laiko skirti pagausėjusiai šeimynai.

Jis taip ir nepasirodė po dvejų metų Slovėnijoje vykusiose Senojo žemyno pirmenybėse, nesulauksime Marko ir pasaulio čempionate Ispanijoje. Priminsime, kad žaisti už suaugusiuosius jis pradėjo 2002 metais ir spėjo sudalyvauti keturiuose Europos čempionatuose, Pekino olimpiadoje ir pasaulio čempionate Turkijoje.




CARLOSAS MORAISAS (ANGOLA)

Praėjusią savaitę Angolos rinktinę sukrėtė itin nemaloni žinia. Dėl kelio traumos iš treniruočių stovyklos turėjo išvykti vienas komandos lyderių C. Moraisas. Gynėjas buvo naudingiausias praėjusiais metais vykusio Afrikos čempionato žaidėjas ir padėjo savo šaliai triumfuoti finale. Iš viso jo sąskaitoje net keturi kontinento nugalėtojo titulai, o pasaulio čempionatuose jis dalyvavo du kartus. Praėjusių metų rugsėjo kontraktą jam pasiūlėt Toronto „Raptors“, tačiau Jono Valančiūno komandos draugu jis taip ir netapo.




alt







Marius Zaremba | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: