[Interviu] A.Kavaliauskas: "Krepšinis man yra visas gyvenimas"

Ketverius metus Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) praleidęs ir savo laimę NBA naujokų biržoje išbandęs 26 metų 208 cm ūgio Antanas Kavaliauskas džiaugiasi įgyta neįkainoma patirtimi bei tikina, kad jei ne legendiniai Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA komandų mačai, kažin, ar jis dabar žaistų krepšinį.

Šiuo metu aukštaūgis vilki Verolio „Prima“ komandos marškinėlius ir per vienerias Italijos antros lygos rungtynes pelno po 11,5 taško bei atkovoja po 4,8 kamuolio.

Patenkintas gyvenimu Italijoje

- Vasarą pasirašėte sutartį su Verolio “Prima” ekipa. Kodėl pasirinkote būtent šią komandą?

- Vasarą nebuvo daug pasiūlymų, nes praėjusį sezoną turėjau itin sunkią traumą. Visą vasarą skyriau rebilitacijai. Sulaukęs Verolio komandos pasiūlymą iškart sutikau, nes esu daug girdėjęs apie šią komandą. “Prima” klubas yra vienas geriausių antrojoje Italijos lygoje.

- Kokie tikslai iškelti ekipai šiame sezone?

- Šį sezoną mums iškelti aukščiausi tikslai. Norime patekti į pirmąją lygą.

- Esi patenkintas savo žaidimu, treniruotėmis ir gyvenimu Italijoje?

- Taip, esu labai patenkintas, juolab, kad šeima su manimi. Tik galėtų geriau sektis komandai, bet jau linkstame ta puse.

- Ką veikiate laisvalaikiu? Ar Verolio mieste yra kokių pramogų?

- Laisvalaikiu stengiuosi pailsėti, atgauti jėgas, nes jo turiu labai mažai. Pats Verolio miestas yra labai mažas, tad jame pramogų daug nerasi. Tačiau šalia yra Roma ir Kaserta, kurioje dar liko draugų nuo praėjusio sezono. Būtent su jais ir atšventėme Kalėdas.

- Kaip vertini pats savo žaidimą "Prima" ekipoje?

- Sezono pradžioje nebuvau labai patenkintas savo žaidimu, nes buvo sunku įsilieti į jį ir vėl iš naujo pajusti rungtynių ritmą, bet jau pradedu atgauti formą, tad žaidimas po truputį gerėja.

Praėjęs sezonas - prastas

- Praėjusį sezoną vilkėjote Kasertos “Pepsi” komandos marškinėlius. Kaip vertinate tą sezoną?

- Labai prastai. Dėl kelio traumos beveik visą sezoną nerungtyniavau. Pati komanda pasirodė labai gerai. Užemėme trečiąją vietą ir tik pusfinalyje nusileidome Milano “Armani Jeans” klubui.

- Kodėl nepasilikote Kasertos klube ilgesniam laikotarpiui?

- Kaip ir minėjau, vasara dar vis atsigavinėjau po traumos, o “Pepsi” klubui reikėjo vidurio puolėjo, kuris galetų pilna jėga žaisti jau nuo pat sezono pradžios. „Kasertos“ komanda dalyvavo atrankoje į Eurolygos turnyrą.

- Ar labai skiriasi antros Italijos lygos lygis su pirmos ("Legabasket")?

- Šiek tiek skiriasi. Antrojoje lygoje leidžiama turėti mažiau legionierių, bet pati lyga yra labai stipri. Čia rungtyniauja daug gerų krepšininkų, kurie galėtų bet kada papildyti aukščiausios lygos ekipas.

Lietuvoje nebuvo perspektyvos

- Papasakok apie savo krepšininko karjeros pradžią.

- Viskas prasidėjo nuo tų laikų, kai tarpusavyje kovodavo Kauno “Žalgiris” ir Maskvos CSKA. Nuo to sykio tiesiog pamėgau šį žaidimą ir pradėjau lankyti Šarūno Marčiulionio krepšinio mokyklą. O būdamas 11 metų perėjau į Vilniaus miesto krepšinio mokyklą, kuri buvau arčiau namų. Esu labai dėkingas savo treneriams Mykolui Rotomskiui ir Onutei Dindaitei. Beje, anksčiau teko lankyti ir plaukimo treniruotes, tačiau po netikėtai užkluptos ligos buvau priverstas mesti šią sporto šaką.

- Dauguma sportininkų pradeda sportuoti, bet po kurio laiko treniruotes meta. Ar pačiam nebuvo tokio noro visko atsisakyti?

- Tikrai nebuvo. Krepšinis man yra visas gyvenymas ir be jo as nebūčiau tapęs žmogumi, kuriuo dabar esu. Žaisiu krepšinį tol, kol leis kūnas ir jėgos.

- Kaip manai, kokios yra tavo silpnosios ir stipriosios pusės krepšinyje?

- Sunku apie save kalbėti. Galbūt tritaškiai yra silpnoji pusė, nors savęs blogu metiku ir nelaikau (šypsosi, - aut. past.).

- Ar turi savo krepšininko idealą?

- Taip. Tai - Artūras Karnišovas.

- Domiesi kokiu nors sportu be krepšinio?

- Visada pasižiūriu Formulės 1 lenktynes, taip pat domiuosi tinkliniu. Kiekvieną vasarą bandau surasti laiko pažaisti golfą.

- Ketverius metus praleidai už Atlanto. Ar nemanai, jog būtų buvę geriau studijuoti ir rungtyniauti Lietuvoje, o ne Amerikoje?

- Lietuvoje man nebuvo perspektyvos. Išvažiavęs į Ameriką gavau nemokamus mokslus, žaidžiau vienoje geriausių NCAA konferencijos komandų. Įgavau krepšinio ir savarankiško gyvenimo patirties. Susipažinau su daugybe žmonių, tarp kurių ir Georga’s Bush’as vyresnysis, kuris užsukdavo į mūsų treniruotes. Žaidžiau prieš didžius universitetus kaip Kansas, Syracuse, UCLA, Teksaso ar Oklahomos. Taip pat teko žaisti prieš tokius žaidėjus kaip Kevinas Durantas, Lamarkusas Aldrigas, Glenas Davidas ir daug kitų, dabar rungtyniaujančiu NBA.

- Ko išmokai rungtyniaudamas bei gyvendamas už Atlanto?

- Įgijau neapsakytos patirties, kurią išvardinti būtų neįmanoma.

- Ar labai skiriasi trenerių metodikos Amerikoje ir Europoje?

- Taip, tai yra du skirtingi krepšinio stiliai

- Daugumas krepšininkų teigia, jog aukščiausias profesionalo pasiekimas - žaidimas NBA. Ar sutinki su šiuo teiginiu?

- NBA yra aukščiausia pasaulio lyga, bet, manau, laimėti olimpinius medalius yra aukštesnis pasiekimas, nei NBA čempionų žiedas.

- Esate bandęs laimę NBA naujokų biržoje bei teko žaisti vasaros NBA stovykloje. Kodėl neužsibuvote už Atlanto ilgesniam laikotarpiui?

- Buvo pasiūlymų atvykti į Hjustono “Rockets” komandos priešsezoninę treniruočių stovyklą, bet niekas negalėjo garantuoti sutarties, tad pasirinkau savo tolimesnę karjerą tęsti Europoje.

Sėkmingiausios rungtynes - pasaulio čempionato auksas 

- Kurias rungtynes laikytumei sėkmingiausiomis savo karjeroje?

- Turbūt 2005 metų pasaulio čiampionato finalas (U-21), kai laimėjome aukso medalius Argentinoje.

- Gal turi svajonę ar tolimesnius savo siekius krepšinio aikštelėje?

- Didelės svajonės neturiu, gyvenu šiuo sezonu ir bandau iškovoti kiek galima daugiau pergalių.

- Ar sekate įvykius Lietuvos krepšinyje? Ka galėtumete pasakyti apie Lietuvos ekipų pasirodymus Eurolygoje?

- Be abejo, seku. Turiu daug pažįstamų, kurie žaidžia tiek "Lietuvos ryte", tiek "Žalgirio" ekipose. Manau, jog abi komandos ir toliau sėkmingai rungtyniaus Eurolygoje.

 

Nerijus Meškauskas | BasketZone.lt

Video rekomendacijos: