[BLOG'as] Lietuvos krepšinio himnas. Ar kada turėsim tokį?

Negaliu kategoriškai sakyti, kad tokio nėra, nes paskutinį dešimtmetį visas pergales ir pralaimėjimus lydi jau legendiniai Trys milijonai. Bet juk tai veikiau himnas sportui apskritai. Ir kurtas jis buvo palaikyti  Sidnėjaus OŽ visiems dalyvaujantiems sportininkams, tik kad krepšininkų pergalė buvo tokia saldi ir įsimintina, jog  ir daina tapo neatskiriama to dalimi

O kas dar ? Žas, MDM ir G.Saltonas, dar kažkoks iš viso didelis nesusipratimas, … ?  Išskyrus pavienių komandų (klubų) himnus daugiau nelabai ką ir pavyksta prisiminti. Apskritai, nė vieno kūrinio,  kuris po kurio laiko keltų  emocijas ar bent jau būtų prisimenamas kaip himnas.

Net per sutiktuves nelabai turim ką padainuoti į temą. Niekada negalvojau, kad taip pasakysiu, bet išgirdus Kastanedos ir Butkutės dainas per  šiemetines krepšininkų sutiktuves, atrodė kad Yva dainuoja tiesiog nuostabiai.  O kai nedalyvavo Mikutavičius, net 3000000 jau nebeskambėjo gerai.

Ir svarbiausia, ar Jūs įsivaizduojat, kad patys krepšininkai klausytų kurios nors himno dainos prieš varžybas ? Kad sukiltų adrenalinas, pyktis, paskatintų eiti kovoti iki paskutinių jėgų. Liaudiškai tariant, kad padėtų užsivesti.   Tai sorry, bet bet tikrai nemanau, kad su turim dainom tai įmanoma.  Nebent būtum kurčias.

Net Lietuvos baikeriai turi kur kas agresyvesnį himną:

Toks jausmas, kad geriausi mūsų muzikantai kažkodėl krepšinio per daug nemėgsta.

Galit sakyti, kad tokios mažos detalės įtakos žaidimo rezultatui neturi, tai ištrauka iš vieno interviu su treneriu Kemzūra:

"Prieš svarbias rungtynes žaidėjams rodėte filmo “300 spartiečių” ištraukas. R.Javtokas prisipažino, kad krepšininkus tai labai motyvavo – jie pasijuto kaip žvėrys. Ir tikino, jog tokiu būdu rinktinė buvo motyvuojama pirmą kartą. Tai jūsų idėja?

Pirmą kartą tai panaudojome su Davidu Blattu, kai drauge dirbome (su šiuo amerikiečių treneriu Kęstutis dirbo Sankt Peterburgo “Dinamo” ir Trevizo “Benetton” klubuose – red.). Taip norėjome pažadinti ne žaidėjų patriotizmą, o jų agresyvumą aikštelėje. Pirmos rungtynės pasaulio čempionate, prieš kurias parodėme ištraukas, buvo dvikova su Argentina. Mums reikėjo nusiteikti galvažudiškai. Nebuvau to filmo matęs, bet kai išvydau – per kūną nuėjo šiurpas. Šio filmo frazės (“Atimkit viską, neduokite nieko”), scenos ir kalbos mums labai tiko. Ypatingos svarbos rungtynės, tai – savotiškas karas, sentimentams čia nėra vietos. Ir mums pavyko. Džiaugiuosi, kad sugebėjau rasti teisingus žodžius ir teisingą sistemą. Bet viską padarė žaidėjai."

Kai paminėjo 300, iš karto prisiminiau grupę Manowar – dainuoja apie karą, senovės mūšius ir t.t.  O, tiksliau, vieną jų kūrinuką:

Pasiklausykit grojimo, dainavimo manierų. Vien jau ko verti kai kurie teksto žodžiai:

"They can’t stop us


Let ‘em try
For heavy metal
We will die!

Cause I need metal in my life
Just like an eagle needs to fly

Play metal louder than hell

Brothers stand beside me, there’s a battle on
Know my words are true
There’s a battle for true metal


They’re marching; they’re marching on
Me and you

Ten thousand strong are here tonight
With twenty thousand fists up in the air
The power of true metal’s calling you
It’s everywhere"

Išverčiam tekstą, metal pakeičiam į krepšinis ir beveik turim himną pagal Kemzūros užsakymą. Bent jau nesinorėtų žudytis tokio paklausius prieš varžybas.

Aš labai tikiuosi, kad 2011 čempionato organizatoriai apgalvos viską ir suorganizuos normalų himno konkursą. Ypač, kai iškeltas tikslas žaisti finale, tai palaikymas bus reikalingas visoks.

Nors teko girdėti gandus, kad šiemet himno konkursą yra pasiryžusi organizuoti TV3 su kažkuria komercine radijo stotimi, tai galim nieko rimto ir nesulaukti…

 

Justinas Dabulskis | Jusstinas.lt

Video rekomendacijos: